Камиони

Енергија и средина Dynafleet

За електрични камиони


„Енергија и средина Dynafleet“ е суштинска алатка во Volvo Connect за менаџерите на возен парк кои сакаат да ја зголемат продуктивноста и енергетската ефикасност на нивните електрични камиони. Достапна само со системот за управување со возен парк Dynafleet, оваа услуга обезбедува јасен преглед на тоа како се користат електричните возила, вклучувајќи ја нивната потрошувачка на енергија, растојанието на возење и многу повеќе. Прилагодените извештаи го олеснуваат следењето на перформансите на електричните камиони и ефикасноста на возачите, како и брзото идентификување и следење на областите на подобрување. Обука на возачите е достапна како опција и им дава на возачите повратни информации во реално време за нивната ефикасност додека возат, што е одличен начин да помогнете во подобрување и одржување на нивната техника.

Зошто „Енергија и средина Dynafleet“

Како најдобро да искористите електричен камион? Клучот е да го максимизирате времето помеѓу прекините на полнење. Но, со толку многу различни фактори кои влијаат на потрошувачката на енергија, од типовите на правци по кои возат возилата до вештината на возачите, знаењето како да се направат подобрувања може да биде предизвик. Dynafleet Energy & Environment има смисла за овие податоци и им дава увид на менаџерите на возниот парк што им е потребен за да ги оптимизираат перформансите на нивниот возен парк.

• Добијте јасен преглед на потрошувачката на енергија, растојанието на возење и многу повеќе за електрични камиони и возачи

• Добијте детални извештаи за потрошувачката на енергија, нагласувајќи ги областите за подобрување на трошоците и поддржувајќи конзистентни заштеди со текот на времето

• Редовно добивајте автоматски и приспособени извештаи за е-пошта

• Следете ги перформансите на возачот и возниот парк од кој било паметен уред

• Изберете ја опцијата за обука на возачи за да ги подобрите и одржувате перформансите и енергетската ефикасност на возачот (потребни се INFODF или INFONDF)

Прилагодените извештаи ги подобруваат перформансите на возниот парк

„Енергија и средина Dynafleet“ ги одржува менаџерите на возен парк чекор понапред со приспособени извештаи кои покриваат повеќе од 100 параметри приспособени за електрични камиони, вклучувајќи ја потрошувачката на енергија, употребата на сопирачките, застојот и топографијата на маршрутата. Пријавете се за извештаи испратени преку е-пошта за практично да ги следите перформансите на вашиот возен парк, возилата и возачите на редовна основа. За споделување, извезете ги резултатите во PDF и Excel или споделете го извештајот директно од Volvo Connect.

Обуката на возачите ја подобрува техниката на возење

Обучувањето на возачите им помага на возачите да ја подобрат својата техника преку добивање оценка за енергетската ефикасност, што се ажурира во реално време додека се вози електричниот камион. Советите и предлозите на екранот му помагаат на возачот да ги идентификува областите каде што прилагодувањето ќе има позитивно влијание. Оваа услуга е достапна како опција во „Енергија и средина Dynafleet“ и бара INFODF или INFONDF.

Како функционира оценката за енергетска ефикасност?

Резултатот за енергетска ефикасност е оценет од 0 до 100 и ги прикажува перформансите на камионот и возачот од перспектива на енергетска ефикасност во четири клучни области:

• Предвидување и користење на сопирачката

• Искористување на погонската линија

• Брзина

• Мирување

Оценката за енергетска ефикасност овозможува и споредување на различни примени на возилата (на пр., градежништво и дистрибуција).

Извештај за енергетска ефикасност и апликација Volvo Connect

Извештајот за енергетска ефикасност е интерактивна алатка за анализа на ефикасноста на целосниот возен парк, поединечни возила или индивидуални возачи. Прегледот на извештајот дава инстант повратни информации за областите на подобрување. Возилата и возачите се рангирани врз основа на нивниот резултат. Извештајот за трендот го комбинира резултатот за енергетска ефикасност со потрошувачката на енергија до 13 месеци за следење на резултатите со текот на времето. На мобилните уреди, поедноставен приказ на услугата Energy & Environment е секогаш при рака преку апликацијата Volvo Connect.

Други услуги за електрични камиони

Совршен пакет

Локалниот дилер на Volvo Trucks може да ви помогне да го најдете пакетот на Dynafleet кој најмногу ви одговара вам и на вашиот бизнис.