Камиони

I-Save

I-Save е идеалното решение за намалување на потрошувачката на гориво при возење на долги растојанија – со одлични перформанси при возењето. Колку повеќе возите, толку повеќе можете да заштедите за попрофитабилно работење. I-Save е достапен за Volvo FH Aero и Volvo FH и го комбинира нашиот D13 мотор со турбокомпонентна технологија и пакет за гориво*.

Комбинирање ефикасни технологии за заштеда на гориво

I-Save го комбинира ефикасниот мотор D13 со турбокомпонентна технологија и менувачот I-Shift опремен со I-See. I-See ги оптимизира брзината, промените на брзината и темпоматот според вашата маршрута што претстои. Дополнително, I-Save користи и поефикасни задни оски и други компоненти и софтвер што повеќе штедат енергија комбинирани за да заштеди гориво.

Заштедете гориво без загуба на брзината

Моторот D13 со турбокомпонентна технологија произведува 300 Nm поголем вртежен момент при ниски вртежи во споредба со моторот D13 со иста излезна моќност, но без оваа технологија. Тоа значи дека се потребни помалку намалувања на степенот и потребно е помалку гориво за да се одржува стабилна брзина во сообраќајот на автопат. Во комбинација со I-See, моторот ви овозможува да совладувате брда и нагиби со повисок степен – штедејќи гориво без губење брзина.

I-Shift за возење на долги растојанија

Дизајниран специјално за ефикасно возење на автопат, I-Shift со оптимизиран софтвер ќе ви помогне да заштедите гориво. Кога возите во економичен режим, секое менување на степенот е прецизно темпирано, така што моторот ќе може да работи во најефикасниот опсег на вртежи во минута.

Енергетски ефикасниот мотор

Моторот D13 со турбокомпонентна технологија ја користи достапната енергија во секоја фаза, испорачувајќи зголемена ефикасноста во целиот опсег на бројот на вртежи – а најдобар резултат постигнува во опсегот од 900 – 1.300 rpm. Изберете помеѓу номинални вредности од 420 КС, 460 КС и 500 КС.

I-See

I-See го користи познавањето на патната топографија, информациите за кривините и кружните текови пред да ја користи кинетичката енергија на камионот на најдобар начин. Тоа користи мапа со висока резолуција за прецизно позиционирање. Со активиран темпомат, I-See се грижи за изборот на степените на пренос, забрзувањето, моторното сопирање и возењето со темпомат за да се сведе потрошувачката на гориво на минимум. Тоа е клучен дел од пакетот I-Save.


Прочитајте повеќе за I-See 

Подобро возење на долги релации

I-Save е дизајниран да направи разлика во транспортот на долги релации. Подобрената потрошувачка на горивото има моментално влијание врз оперативните трошоци. И згора на тоа, I-Save нуди и одлично возачко искуство со подобрени перформанси при возењето. Поголемиот вртежен момент, помалите вртежи на моторот и потивкиот погон се придобивки што повеќето возачи ги ценат.

* Пакетот за гориво вклучува I-See, I-Cruise со I-Roll, задни оски со економична потрошувачка, гасење на моторот во празен òд и серво пумпа со променлива зафатнина.

Прикажаните функции можеби не се стандардни или достапни за сите степени на опрема и опции за погон.

Имате прашање?

Локалниот дилер на Volvo Trucks ќе го има одговорот. Наминете, јавете се или побарајте да ве посетат.