×

Увид во Volvo Trucks

Форум за увид и информации за камионите, транспортот и технологијата.
Добијте увид и одговори од нашите експерти за темите што се важни за вас и вашиот бизнис. 

20 matches

1 of 1

 • Со сегашните ограничувања на опсегот на електричните камиони, многумина брзо ги отфрлаат како остварлива опција за подолги растојанија. А сепак, околу 45 отсто од стоките што се транспортираат во Европа денес патуваат помали растојанија од ова, што сугерира дека електричните камиони со долг опсег се способни за многу повеќе отколку што мислат луѓето.

 • Дури и во добри времиња, минимизирањето на потрошувачката на гориво на камионот е од суштинско значење за профитабилен бизнис. Но, кога се соочувате со инфлација, високи цени на енергијата и криза на трошоците за живот, тогаш ниту една заштеда не е премала. Добрата вест е дека има многу што можете да направите веднаш за да ја подобрите ефикасноста на горивото на вашето возило.

 • Аеродинамичниот отпор има големо влијание врз ефикасноста на горивото на вашиот камион, особено кога тој се движи со брзина поголема од 50 km/h. Клучот за намалување на ова влијание и намалување на трошоците за гориво е да разберете како функционира аеродинамиката на камионот.

 • Електромобилност

  09/09/2022 5,5 минути 5,5 минути

  7 вообичаени митови за батериите за електрични камиони 

  Денес има многу заблуди и недоразбирања во врска со електричните камиони. Многу од нив ги вклучуваат батериите и нивното влијание врз животната средина. За да можете да носите добро информирани одлуки и инвестиции, важно е да можете да разликувате факти од мит

 • Изборот за најодржливото возило за вашата примена не е секогаш едноставен, но може да биде многу поедноставен со проценка на животниот циклус. Тоа е затоа што така се отсликува целокупната слика со која се зема предвид влијанието врз животната средина во текот на животниот век на возилото.

 • Паметните тахографи од првата генерација се задолжителни во сите нови тешки камиони од јуни 2019 година. Сега Европската Унија (ЕУ) воведува дополнителни регулативи со кои ќе се бара тахографите од втората генерација да се инсталираат од август 2023 година.

 • Секоја минута прекин значи изгубен приход. Еве шест начини на кои можете да помогнете да го задржите возилото на патот што е можно подолго, од едноставни и директни, до искористување на целосните придобивки од поврзувањето.

 • Добро одржуваниот камион е камион со економична потрошувачка на гориво. Еве неколку примери на области каде што редовното одржување значи дека вашето возило ќе биде во добра состојба и ќе се избегне какво било непотребно зголемување на потрошувачката на гориво.

 • Обновливи горива

  12/21/2021 4 минути 4 минути

  Зошто бројот на станици за полнење LNG расте толку брзо 

  Преку различни инвестиции и владини стимулации, инфраструктурата за LNG брзо се шири. Како што се зголемува и производството на био-LNG, течниот гас брзо се покажува како остварлива алтернатива на дизелот за транспорт на стоки на долги релации.

 • Електричните камиони отвораат нови можности за низок шум и нула емисија на издувни гасови. Доброто планирање кога станува збор за маршрутите, времето на возење и можностите за полнење ја одржуваат продуктивноста висока.

 • Иако станиците за полнење на патнички автомобили се сè почеста глетка, истата јавна инфраструктура за камиони практично не постои. Меѓутоа, неодамнешните случувања сугерираат дека ова ќе се промени.

 • Колку далеку може да возите со електричен камион? Дознајте го одговорот на ова прашање и на други прашања за батериите, опсегот и влијанието на возачот овде.

 • Електричните камиони станаа реалност и неопходност за многу транспортни задачи. Дали работите во урбани средини и ви треба некој да ве води во вашиот следен чекор кон решенија за електрифициран транспорт? Еве неколку прашања што треба да се разгледаат.

 • Целата транспортна индустрија се соочува со тешки барања за подобрување на влијанието врз климата. За да ја забрза транзицијата кон поодржлив транспорт, целта на Volvo Trucks е целата палета на производи да биде без фосилни горива до 2040 година. Електричните камиони ќе играат клучна улога за да се постигне ова. Можеби звучи како нереална цел, но всушност, преминот кон електрични возила оди многу побрзо отколку што повеќето очекуваа. Еве неколку причини зошто.

 • Помислата да тргнете на отворен пат и никогаш да не треба да го наполните камионот со гориво е секако добра. Токму тоа е она што се тврди дека електричните патишта можат да го направат. Со полнење на возилата додека возат по автопатот, поборниците на електричните автопати велат дека технологијата може да го направи полнењето побрзо и патувањето подолго. Но, дали електричните патишта навистина се тоа што треба да бидат? Или само решение за ограничени области?

 • Технологија и иновации

  06/15/2020 12 минути

  Водородни горивни ќелии: Сите ваши прашања одговорени 

  Има многу врева околу водородот и дали тој би можел да го замени дизелот во иднина. Но, како функционира технологијата? Кои се добрите и лошите страни на водородот? Како стои наспроти електричните камиони? Еве ги одговорите на некои од најчестите прашања за водородните горивни ќелии.

 • Транспортната индустрија полека го сфаќа потенцијалот на био-LNG како ветувачка алтернатива на дизелот. И со право. Еве некои од причините зошто био-LNG (течен природен гас) може да биде гориво за иден транспорт на долги дестинации.

 • Ако ви се чини дека сè помалку луѓе зборуваат за биодизел, не грешите. Постојат јасни политички и технолошки трендови кои сугерираат дека потенцијалот на биодизелот како главна алтернатива на дизелот може да е ограничен. Еве неколку од причините зошто предностите на биодизелот исчезнуваат и што може да го заземе неговото место.

 • Технологија и иновации

  10/24/2019 5 минути

  Која е иднината на водородот во камионите? 

  При толку многу разговори околу порастот на електричните возила, се чинеше дека водородот и неговиот потенцијал во транспортната индустрија некое време ја губеа предноста во дебатата за почист транспорт. Но, дали е навистина така? Ајде да ја разгледаме технологијата на водородните горивни ќелии и нејзиниот потенцијал како алтернативно гориво.

 • Во дебатата околу електричните камиони, најчесто батеријата е главниот фокус на внимание кога станува збор за одржливоста. Значи, колку се чисти батериите на електричните камиони?

20 matches

1 of 1