Камиони

Опсег на мотор на Volvo Trucks

Можете да изберете од камиони кои се напојуваат со електрична енергија, дизел или гас. Моторите во нашите камиони на гасен или дизел погон се дизајнирани да даваат високи перформанси и ефикасност и да издржат тешки работни услови со минимум одржување од година во година. Еве како го правиме тоа.

Заеднички концепт

Сите наши дизел мотори, освен најмалиот мотор D5 во Volvo FL, го делат истиот концепт. Сите се шестцилиндрични мотори во линија засновани на истиот принцип на дизајн - без разлика дали ќе изберете мотор D16, D13, G13, D11, G9 или D8.

Искористете го максимумот од вашата моќ

За да создадете извонредна погонска група, не ви требаат само одлични мотори, туку и погонска линија што ја користи моќноста на моторот на најефикасен начин. Нашиот асортиман на верзии и функции на I-Shift, заедно со иновациите како што е I-Save, гарантира дека можете да го искористите максимумот од она што го нуди вашиот мотор.

Долги интервали на сервисирање

Времето поминато во возење е вредно и купувате камион за да можете да го искористувате, а не за да го носите на сервис. Затоа, ние ги конструираме нашите мотори да нудат високи перформанси и издржливост со сервисни интервали до 150.000 km.

Споделување во семејството

Користењето на заеднички концепт на мотор за цело семејство мотори значи дека можеме постојано да ја водиме еволуцијата на моторот во чекори. Постојано ги ажурираме нашите мотори и со секое менување што го правиме за подобрувања на еден од нашите мотори, стекнуваме искуство и учиме за подобрувања на друг мотор. Секој чекор што резултира со подобар дизајн е чекор на еволуција.

Издржливите перформанси на шест во линија

Во споредба со другите концепти на мотори, шест во линија има многу предности кои се клучни кога сакате издржлив мотор со голема моќност. Прво, концептот на шест во линија нуди поголема површина на лежиште за да го издржи коленестото вратило стресот, а тоа помага за поиздржлив мотор. Второ, концептот во линија е помалку компактен, што дава подобри можности за одржување на вистинската работна температура и оптимизирани перформанси во топли услови. Згора на се, моторот на Volvo е направен од висококвалитетни материјали и има потенцијал за повторно производство по завршувањето на работниот век. 

Електричен, гас или дизел?

Изборот помеѓу електричен, гас или дизел секако вклучува фактори како што се нивоата на емисии, инвестициските трошоци, бучавата и опсегот на работа. Но, овие алтернативи нудат и различна испорака на енергија и карактеристики на возење кои одговараат на различни потреби за потребната носивост.

Кои се разликите?

Не постои општ начин да се каже која енергија е за вашите потреби. Но, постојат неколку главни параметри за да се проценат различните видови енергија. Ако треба да работите со долги рути без полнење пред да се вратите дома, дизел горивата се ненадминливи, додека гасната енергија нуди досег до 1.000 km, а на електричните камиони им треба почесто полнење. Гасот нуди силен опсег на климатски рејтинг - особено кога работи на биогас. И електричните камиони можат да испорачаат многу енергија без издувни гасови, но со поограничен опсег. Оценките за климата се засноваат на емисиите на CO2.

Кои алтернативи би ви одговарале?

Нашите камиони и опсегот на нивната моќност

Од Volvo FL до Volvo FH16, нашиот опсег на камиони се протега од 175 КС до 750 КС. Секој модел на камион има свои специјалитети засновани на моќта заедно со други квалитети како носивост, агилност и способности за теренски пат. Како што можете да видите, има совпаѓања на излезната моќност, но и различни енергетски алтернативи.

Истражете ги алтернативите на моторот

Погледнете ги подетално различните алтернативи за енергија и излезна енергија по модел на камион. Споредете ги опциите и добијте ориентација за тоа кое решение би можело да одговара на вашите потреби.

 

Откријте ги различните опции за мотори за нашите камиони

Volvo FH 16Volvo FHVolvo FMXVolvo FMVolvo FEVolvo FL

Мотори за Volvo FH16

Volvo FH16 е достапен со дизел мотори до 750 КС. Ова значи дека Volvo FH16 може да управува со најтешките и најпредизвикувачките транспортни задачи.

Истражете го Volvo FH16.

D16K

D16K е достапен со моќност од 550 КС, 650 КС или 750 КС што го прави Volvo FH16 еден од најмоќните камиони наоколу. Најдобриот модел нуди вртежен момент до 3.550 Nm, што го олеснува ефикасниот превоз на екстремни товари со одлична контрола врз комбинацијата на вашето возило.

Мотори за Volvo FH

Volvo FH е достапен со електрични, гасни или дизел погонски агрегати - кои се движат од 420 КС до 666 КС. Изберете од две електрични опции и две опции на гас. Дизел моторите се достапни со четири различни нивоа на моќност. Три од нивоата на излезна моќност на дизел моторот се достапни со технологијата Turbo Compound за заштеда на гориво, како една компонента во понудата I-Save

Истражете го Volvo FH

  Тежок електричен

  Електричните погонски единици со два или три мотори се одличен избор за тешки регионални транспорти. Тие нудат висок вртежен момент, работа со низок шум и нула емисии на издувните гасови. Тие доаѓаат во верзии од 330 kW (450 КС) или 490 kW (666 КС).

  G13C

  Моторот G13C со гасен погон нуди перформанси на исто ниво со моторите D13K, но со помало еколошко загадување - особено кога работи на биогас. Тоа е популарен избор за регионален транспорт со големи предизвици. Доаѓа во верзии со 420 КС, 460 КС и 500 КС.

  D13K TC

  D13K TC користи технологија Turbo Compound - што значи дека издувната енергија се враќа во коленестото вратило за да се подобри ефикасноста. Ова е одличен избор за тежок транспорт на долги дестинации каде што се можни значителни заштеди на гориво. Достапен е во верзии со 420 КС, 460 КС и 500 КС и доаѓа како дел од понудата I-Save.

  D13K

  Моторот D13K е ефикасен и многу моќен избор за тешки задачи. Тој нуди поголема моќност и вртежен момент во целиот опсег и е достапен во верзии од 420 КС, 460 КС, 500 КС и 540 КС за Volvo FH.

Мотори за Volvo FMX

Volvo FMX е достапен со електрична или дизел погонска единица. Изберете од две електрични опции и два дизел мотори со вкупно осум нивоа на моќност. Опсегот се протега од 330 КС до 666 КС.

Истражете го Volvo FMX

  Тежок електричен

  Електричните погонски единици со два или три мотори се одличен избор за тешки регионални транспорти. Тие нудат висок вртежен момент, работа со низок шум и нула емисии на издувните гасови. Тие доаѓаат во верзии со моќност од 330 kW (450 КС) или 490 kW (666 КС) континуирана моќност.

  D11K

  Моторот D11K е ефикасен избор кога можете да управувате со вашите задачи со малку помала моќност и вртежен момент отколку што нуди моторот D13K. Наместо тоа, можете да ја оптимизирате тежината на вашето возило. D11K доаѓа во верзии со 330 КС, 380 КС, 430 КС и 460 КС.

  D13K

  Моторот D13K е ефикасен и многу моќен избор за потешки и попредизвикувачки задачи. Во споредба со D11K, тој нуди поголема моќност и вртежен момент во целиот опсег и е достапен во верзии од 420 КС, 460 КС, 500 КС и 540 КС за Volvo FMX.

Мотори за Volvo FM

Volvo FM е достапен со електрични, гасни или дизел погонски единици. Изберете од две електрични опции, две опции на гас и два дизел мотори со вкупно седум нивоа на моќност. Опсегот се протега од 330 КС до 666 КС.

Истражете го Volvo FM

  Тежок електричен

  Електричните погонски единици со два или три мотори се одличен избор за тешки регионални транспорти. Тие нудат висок вртежен момент, работа со низок шум и нула емисии на издувните гасови. Тие доаѓаат во верзии со моќност од 330 kW (450 КС) или 490 kW (666 КС) континуирана моќност.

   

  G13C

  Моторот G13C со гасен погон нуди перформанси на исто ниво со моторите D13K, но со помало еколошко загадување - особено кога работи на биогас. Тоа е популарен избор за регионален транспорт со големи предизвици. Доаѓа во верзии со 420 КС, 460 КС и 500 КС.

  D11K

  Моторот D11K е ефикасен избор кога можете да управувате со вашите задачи со малку помала моќност и вртежен момент отколку што нуди моторот D13K. Наместо тоа, можете да ја оптимизирате тежината на вашето возило. D11K доаѓа во верзии со 330 КС, 380 КС, 430 КС и 460 КС.

  D13K

  Моторот D13K е ефикасен и многу моќен избор за потешки и попредизвикувачки задачи. Во споредба со D11K, тој нуди поголема моќност и вртежен момент во целиот опсег и е достапен во верзии од 420 КС, 460 КС и 500 КС за Volvo FM.

Мотори за Volvo FE

Volvo FE е достапен со електрични, гасни или дизел погонски единици. Има една електрична опција, една алтернатива на гас и една дизел. Опсегот се протега од 250 КС до 350 КС.

Истражете го Volvo FE

  Електрични со средно тешки задачи

  Двојниот електричен мотор е одличен избор за попредизвикувачки апликации со комбинирана тежина до 27 тони во градовите и урбаните средини – со низок шум и нула емисии на издувните гасови. Тој нуди моќност од 225 kW (300 КС).

  G9K

  Шестцилиндричниот 9-литарски G9K мотор со гасен погон е ефикасен и одржлив избор за тешки примени во градовите и урбаните области - особено кога работи на биогас. I нуди моќност од 320 КС.

  D8K

  Шестцилиндричниот 8-литарски D8K мотор е избор за попредизвикувачки примени и поголеми комбинирани тежини. Изберете помеѓу 250 КС, 280 КС, 320 КС и 350 КС за да добиете камион оптимизиран за вашите потреби.

Мотори за Volvo FL

Volvo FL е достапен и со електрични и со дизел погонски единици. Има една електрична опција и две алтернативи со дизел погон - четирицилиндричен мотор D5K и шестцилиндричен D8K. Опсегот се протега од 175 КС до 280 КС.

Истражете го Volvo FL

  Електрични со средно тешки задачи

  Единечниот електричен мотор е одличен избор за испорака од врата до врата со тежина на возила до 16,7 тони во градовите и урбаните средини - со низок шум и нула емисии на издувните цевки. Тој нуди моќност од 130 kW (175 КС).

  D5K

  Четирицилиндричниот 5-литарски D5K мотор е ефикасен избор за помала тежина на возилото и помалку тешки апликации до 16 тони. Изберете помеѓу 210 КС и 240 КС за да добиете камион оптимизиран за вашите потреби.

  D8K

  Шестцилиндричниот 8-литарски D8K мотор е избор за попредизвикувачки примени и поголема тежина на возилото до 18 тони. Изберете помеѓу 250 КС и 280 КС за да добиете камион оптимизиран за вашите потреби.

Имате прашање?

Локалниот дилер на Volvo Trucks ќе го има одговорот. Наминете, јавете се или побарајте да ве посетат.