Камиони

Како да се подобри ефикасноста на горивото за камиони

Не е тајна дека горивото е најголемиот трошок на една транспортна компанија. За многу оператори, тоа претставува најмалку 1/3 од нивните вкупни трошоци. Значи, како да ја подобрите економичноста на горивото? Сè е во тоа да ги знаете главните фактори и како тие влегуваат во игра. Страницава опфаќа што да размислите ако сакате да ја намалите сметката за гориво - од спецификација и одржување на камионот до перформанси на возачот и управување со возниот парк.

Што најмногу влијае на потрошувачката на гориво?

Самиот камион

За да се постигне најдобрата можна економичност на горивото, камионот мора да биде правилно одреден. Тука треба да се разгледаат три главни области: погонската група, аеродинамиката и отпорноста на тркалање.

Надвор од спецификациите, може да ја подобрите ефикасноста на горивото и со одбирање на правилните услуги за камиони за одржување и управување со вашиот возен парк.

Перформанси на возачот

Дали знаевте дека најдобрите возачи обично се 5 - 10 % поекономични од просечните возачи? А разликата може да биде уште поголема - дури 20 %.

Користењето на темпомат, возење со вистинска брзина и правилно сопирање се некои од начините на кои перформансите на возачот може да влијаат на вашата крајна линија.

5 клучни прашања за подобрување на потрошувачката на гориво, емисиите и трошоците за возниот парк

Вовед во најважните фактори кои влијаат на економичноста на горивото.

1. Како да ја оптимизирате погонската група?

Погонската група е еден од најголемите фактори за економичноста на горивото на камионот. Штом таа ќе се одреди, голем дел од потрошувачката на гориво на вашиот камион е фиксна - затоа е од клучно значење да се направи правилно. Додека секоја компонента на погонската група прави разлика – од задната оска до маслото во менувачот – трите компоненти со најголемо влијание се моторот, менувачот и темпоматот.

Денес, неодамнешните технолошки достигнувања ја носат секоја од овие компоненти до нови височини на ефикасност. Моторите со Turbo Compound (како D13TC) испорачуваат голема моќ и подобра економичност на горивото отколку eSCR, а исто така значително ја намалуваат употребата на AdBlue. Автоматизираниот менувач, како I-Shift користи податоци во реално време за да го направи секое менување на брзината исклучително прецизно. А, воведувањето на предвидлив темпомат (I-See) значи дека возачите можат да ја тргнат ногата од гас дури и на ридски терен – и да заштедат уште повеќе гориво.

Топ 3 фактори на погонската група

Истражете ги решенијава за оптимална погонска група.

2. Како да ги подобрите аеродинамичните перформанси?

Аеродинамиката е уште еден фактор на спецификација кој има големо влијание врз потрошувачката на гориво на камионот. На перформансите може да влијае сè, од надворешните додатоци до ретровизорите и предните спојлери, но најважни се:

  • Дизајнот на кабината
  • Спојлерот на покривот и страничните дефлектори на кабината
  • Одбојниците за воздух на шасијата и крилата
  •  Приколка

Значи, како да ги подобрите аеродинамичните перформанси на камионот? Кога станува збор за кабините, висината, аголот на покривот и дизајнот, сите прават разлика. Што се однесува до спојлерот на покривот, страничните одбојници на кабината, одбојниците на шасијата и крилата? Сите тие ја подобруваат економичноста на горивото, но бидете сигурни дека спојлерот на покривот е фабрички поставен од самиот почеток - ако го монтирате дури и 5 cm прениско или 10 cm превисоко, тоа може да влијае на потенцијалната заштеда на гориво. А во врска со приколките: Од клучна важност е да се одржуваат во врвна состојба и тркалата да се усогласени. Може да го одржувате целото возило на едно застанување со нашата услуга за приколки.

 Сервисирање приколки

3. Како да ја минимизирате отпорноста при тркалање?

Отпорноста при тркалање е третиот најголем фактор на спецификација што влијае на горивото. Ова првенствено се одредува со:

  • Пневматиците
  • Порамнувањето на тркалата

За да го минимизирате отпорот на тркалање, користете гуми оптимизирани за потрошувачка, наместо „повеќенаменски“ гуми. И погрижете се да не возите со недоволно напумпани гуми или неусогласени оски. Неусогласеноста доведува до нестабилност во управувањето и предизвикува камионот да зафаќа повеќе простор на патот, бидејќи тркалата не се движат по истата патека. Ова ја зголемува отпорноста на воздухот, а тоа ја влошува економичноста на горивото.

4. Како одржувањето на камионот, услугите за управување со возниот парк и поврзувањето ги намалуваат трошоците за гориво?

Правилните услуги можат да го олеснат следењето и подобрувањето на потрошувачката на гориво, како и да го одржат вашиот возен парк во врвна состојба.

5. Како перформансите на возачот влијаат на потрошувачката на гориво? 

Инвестирањето во вашите возачи е исто толку важно како и инвестирањето во вашите камиони. Зошто? Бидејќи вештите и мотивирани возачи се попродуктивни и возат поефикасно и побезбедно. Кога станува збор за заштеда на гориво, најважното нешто што возачот може да го направи е да развие добри навики во врска со:

  •  Брзината на крстарење
  • Темпомат
  • Сопирањето

Другите фактори вклучуваат предвидливо возење, празен од и возење во градскиот сообраќај.

Најсигурниот начин да ги подобрите перформансите на возачот - и вашата крајна линија - е да ги искористите предностите на нашите курсеви за обука на возачи. Покрај заштедата на гориво, тие исто така можат да ја зголемат продуктивноста, да го зголемат знаењето за индустријата на вашите возачи, да ја подобрат безбедноста и да ви помогнат да ги привлечете и задржите најдобрите возачи.

Развој на возачите

Алтернативни горива

Колку е лесно да се вози на струја?

Намалете го загадувањето што го предизвикувате

Релевантни вести и приказни

Latest Press Release

Latest Press Release

Контактирајте со вашиот дилер

Вашиот локален дилер на Volvo Trucks е тука да помогне, од наоѓањето на вистинскиот дел до поправка или сервисирање на вашиот камион. Јавете се – или уште подобро посетете нè.