Камиони

Volvo FH16. Напојуван за тежок транспорт.

Volvo FH16 е нашиот најмоќен камион, направен за тешки задачи каде што е потребна дополнителна моќност и вртежен момент. Ги надминува предизвиците што другите камиони не можат да ги завршат. Ефикасниот мотор D17 и надградената удобност на возачот се тука за да ги задоволат вашите барања за продуктивност.

Volvo FH16

Примени: тешки транспортни задачи, шумарство и транспорт на дрва, транспорт во рударство и каменоломи
Моќност: 600 КС, 700 КС или 780 КС

Прочитајте ги целосните спецификации

Камион со погон за вашата продуктивност

Volvo FH16 нуди рафинирана моќност за продуктивност заедно со највисоко ниво на удобност во кабината. Без оглед на тоа која верзија ќе ја изберете, очигледно е дека ова е нешто екстра. Откријте повеќе за Volvo FH16 во галеријата подолу.

Оптимизиран поглед со адаптивни долги светла

Дизајнот на фаровите со црна тема е уникатен за Volvo FH16. LED-светлата нудат одличен поглед и профил што се издвојува. Возење со адаптивни долги светла за да го максимизирате погледот без да ги заслепувате другите учесници во сообраќајот.

Прочитајте повеќе за системите за поддршка на возачот

Засилен браник

Засилениот браник е направен да ги издржува тешките услови. Изработен од висококвалитетен челик од 3 mm, го штити вашиот преден дел од вдлабнатини од удари и скршени фарови. Цврст е како што изгледа.

Ентериер кој одговара

Без разлика дали одите со опремата на Volvo FH16 или кожна опрема, јасно е дека ова е чекор понапред од останатите.

Сè за живеење во кабина

Приспособете го вашиот Volvo FH16

Легендарен дизајн со многу моќ и вртежен момент, заедно со широк спектар на опции кои ви овозможуваат да ја приспособите оваа експертска алатка според вашите барања. До 780 КС, цврсти оски и удобни кабини со различни нивоа на опременост – заедно со функции за заштеда на гориво, како сопирачки со дискови што не заглавуваат. Време е да ја обликувате својата моќ.

Volvo динамичко управување

Управување со тешки товари при маневри со мала брзина, или возење со големи брзини во бразди или преку дупки? Volvo динамичкото управување е тука како стабилна рака за да го олесни вашето возење и да го олесни напорот.

Прочитајте повеќе за Volvo динамичкото управување

Заштедете гориво со I-See

I-See ги оптимизирате брзината, менувањето брзини, возењето во лер и запирањата на моторот за вашите маршрути што претстојат за да заштедите гориво. Ги зема предвид претстојните топографија, кривини, кружни текови и информации за сообраќајот во реално време за да ја подобри ефикасноста на горивото и да ги намали емисиите на јаглерод.

Прочитајте повеќе за I-See

Оски за максимизирање на носивоста

За екстремна носивост, може да го набавите вашиот Volvo FH16 со најмногу пет оски директно од фабриката. Подготвен за возење, со гаранција и постпродажна поддршка. Откако ќе го растоварите камионот, може да го користите кревањето на тандем-оската за да се исклучи и подигне една од оските за возење.

Истражете ги нашите опции за шасија

Моторот D17 испорачува

Со 780 КС, D17 е најмоќниот мотор некогаш поставен во камион Volvo. Но, ефикасноста на горивото и огромниот вртежен момент се тоа што го прави Volvo FH16 совршен за тежок транспорт и други тешки задачи.

Моќноста на D17 на три нивоа

Моторот D17 доаѓа со сета моќност и ефикасност што може да ги побарате при тешки транспортни задачи. Изберете помеѓу 600 КС, 700 КС и 780 КС. За да ви помогнеме да ги намалите емисиите на јаглерод и да ги исполните посебните барања, можете да ги добиете сите нивоа на моќност со HVO. Покрај тоа, верзијата со 700 КС може да се напојува и со биодизел.

Видете повеќе детали во спецификациите на Volvo FH16

Поголем вртежен момент

Моторот D17 носи повеќе моќност, вртежен момент до 3800 Nm и поголема моќност за сопирање на моторот при мали брзини на моторот. Тоа ви овозможува да приспособите ефикасен погон кој работи на точното ниво, дури и кога вашата задача бара највисоки стандарди.

Откријте ги нашите мотори на Volvo

Повеќе контрола со I-Shift

Со I-Shift, вие сте во контрола, без разлика дали ви треба влеча за да стартувате или да го одржувате вртежниот момент при мала брзина. Разгледајте ги подлабоко придобивките од I-Shift во оваа галерија со слики.

Степени на пренос за бавно движење

Движењето со тежок товар е предизвик и за влечата и за спојката. I-Shift со степени на пренос за бавно движење го подобрува стартувањето и значително го намалува оптоварувањето на спојката.

Возење со една педала

Функцијата „Промена на насоката“ ви овозможува да се префрлате помеѓу возење нанапред и наназад само со користење на педалата за гас. При брзини до 4 km/h, теренската сопирачка ви овозможува да ја користите педалата за гас за да ги контролирате и гасот на моторот и сопирачките на тркалата.

Интелигентен софтвер

Магијата се случува во електронската контролна единица, која управува со спојката и менувањето на степените на пренос. Опсегот на софтверски пакети ви овозможува да го приспособите I-Shift на вашите потреби. Достапен е специјален пакет за тешки задачи кој ќе ви помогне да управувате со екстремни товари.

Систем за надгледување со камери

Системот за надгледување со камери ја подобрува аеродинамиката за да се заштеди енергија. Исто така, го подобрува вашиот директен поглед и има функции за надгледување кои ги немаат ретровизорите. Меѓутоа, за подолги комбинации, страничните ретровизори се посоодветен избор.

Истражете го нашиот систем за надгледување со камери

Infotainment и аудио

Интерфејсот за возач што е лесен за користење, Infotainment системот и аудиосистемот достапни во две нивоа го прават Volvo FH16 пријатно искуство, без разлика дали возите или се одморате.

Опции за кабина

Volvo FH16 доаѓа со широк спектар на кабини за да одговара на вашите барања. Може да изберете помеѓу Системот за надгледување со камери што штеди енергија и странични ретровизори. Погледнете ги одблизу алтернативите.

  Кабина Globetrotter XXL

  Кабината Globetrotter XXL за Volvo FH16 комбинира одлично возење и удобност за живеење на две лица. Одлична удобност при спиење во подолгиот и поширок долен кревет.

  Кабина Globetrotter XL

  Кабината Globetrotter XL за Volvo FH16 комбинира одлично возење и удобност за живеење на две лица со многу простор за складирање и простор за престојување.

  Кабина Globetrotter

  Кабината Globetrotter за Volvo FH16 комбинира одлично возење и удобност за живеење за најмногу две лица и висина на стоење на моторниот простор.

  Кабина за спиење

  Кабината за спиење за Volvo FH16 комбинира одлична удобност при возење и удобно сместување преку ноќ за најмногу две лица во комбинација со ограничена висина на стоење.

  Ниска кабина за спиење

  Ниската кабина за спиење за Volvo FH16 нуди пониска надворешна висина на кабината во комбинација со одлична удобност при возење, удобно сместување во текот на ноќта за едно лице и ограничена висина на стоење.

Прикажаните функции може да не се стандардни или достапни за сите нивоа на опрема и опции за погонски агрегат.

Имате прашање?

Локалниот продавач на Volvo Trucks ќе го има одговорот. Наминете, јавете се или побарајте да ве посетат.