Камиони

Шасија

Вашиот камион Volvo е прецизна алатка, а шасијата е неговата основа. Без разлика дали ви треба камион за носење екстремни товари во тешки услови, цврст камион кипер или лесен трактор за употреба на пат, ние можеме да го произведеме за вас од истиот концепт на шасија за сите камиони со дизел погон. Изберете од низа опции за воздушна и листеста амортизација, компоненти оптимизирани според тежината и подготовки за конструирање на каросеријата токму на начинот што му одговара на вашиот транспорт и на вашите барања.

Шасија со квалитетни компоненти

Ние ја прилагодуваме вашата шасија користејќи компоненти и системи што се произведени да работат сигурно уште долги години.

Приспособете ја вашата шасија

Кипер или цистерна? Дигалка, транспортер на автомобили или противпожарен камион? Со капацитет за лесен товар или за екстремен товар? Без оглед на тоа за каква примена ви треба, шасијата на Volvo е подготвена за сè. Широкиот опсег на опции од спецификацијата го олеснува оптимизирањето на шасијата на камионот според вашите конкретни барања.

Широк опсег на избори

Сите камиони Volvo се дизајнирани да го олеснат конструирањето на каросеријата и да им помогнат на конструкторите на каросеријата да успеат. Широкиот опсег на опции за конфигурации на оските, височините на шасијата, меѓуоскините растојанија и дополнителното засилување значи дека врвниот камион може лесно да се приспособи за вашата намена.

Полесно конструирање на каросеријата

Кога ќе го нарачате вашиот камион, ние му даваме итен пристап на лицето што ја составува каросеријата до онлајн порталот со инструкции од Volvo за составувачите на каросерија (VBI). Тие може да почнат да работат додека ние го конструираме вашиот камион, што ќе доведе до побрза, поекономична испорака и камион подготвен за работа.

Мобилност во тешки услови

Карактеристики за тежок терен

Без разлика каков е теренот или какви се условите на патот, камионот Volvo е направен за постојано да ве носи напред. Кревањето на тандем-оската, погонуваната предна оска и I-Shift со теренска сопирачка, како и степените на пренос за бавно движење се неколку примери од целиот опсег на опции за камионот за да го олеснат животот на тежок терен и на лоши услови на патот.

Погонска предна оска

Погонуваната предна оска со Автоматската контрола на силата на влечење автоматски ја вклучува предната оска во точниот момент кога ќе ви треба – и ја исклучува кога нема да ви треба. Цврстото куќиште на оските е најниската точка на возилото и обезбедува големо растојание до земјата при целосна натовареност.

Воздушна амортизација за градежништво

Нашата задна воздушна амортизација за градежните камиони ви дава растојание до земјата од 300 mm и помалку вибрации отколку листестата амортизација. Пружините, воздушните перници и стабилизаторите се поставени добро заштитени врз оските за да се осигури вашето време во возна состојба.

Оски за вашиот товар

Предни оски од 10 тони

Тешко е натоварен? Нема проблем. Без оглед дали ќе изберете воздушна амортизација или листеста амортизација, една предна оска може да поднесе до 10 тони, а двојните предни оски можат да поднесат 20 тони. Може да ви помогне да добиете подобри маргини - и го олеснува ракувањето со тешки или нерамномерно распределени товари.

38-тонска повеќеосна група

Максимизирајте ги носивоста и продуктивноста со цврсто и издржливо решение за задните оски. Нашата повеќеосна група може со леснотија да носи товари до 38 тони.

До пет оски од фабриката

Ако ви треба голема носивост, може да ви биде испорачан камион со пет оски директно од фабриката. Ќе го добиете вашиот камион побрзо и ќе ги намалите трошоците за приспособување. Камионот се испорачува со целосно одобрение на типот на возило.

Лесни камиони

Карактеристики за мала тежина

Секој килограм товар е важен. Па, зошто да возите со тежина што не се плаќа? Со комбинирање на лесните карактеристики како што се монтираните елементи на предната и задната оска оптимизирани според тежината и специфицирање на вашиот камион за мазни патишта, ја добивате врвната машина за заработка на пари: Максимална носивост со задржана сигурност.

Колку лесен може да биде камионот?

Со комбинирање на нашите решенија за мала тежина, можете да добиете влекач Volvo FM 4×2 со тежина од 6,0 тони или влекач Volvo FH 4×2 со 6,6 тони. Тоа значи повеќе носивост во рамките на ограничувањата на тежината и може да го зголеми вашиот профит.

Кревање на тандем-оската

Тандем погон кога е потребно

Помалку гориво, подобро влечење и подобар радиус на вртење. Кревањето на тандем оската ви овозможува да деактивирате и подигнете една од најзадните погонски оски – со што добивате сила на влечење и носивост на погонската тандем оска со истата управливост и ефикасност на единечна погонска оска. Откако повторно ќе го натоварите камионот, оската автоматски се спушта и се активира.

Заштедете гориво со помал отпор

Кревањето на тандем-оската овозможува подобра енергетска ефикасност кога ја откачувате и кревате оската кога не ви е потребна. Потрошувачката на гориво може да се намали при повратно патување со крената оска. На крајот, тоа може да го подобри вашиот краен резултат.

Тесни кривини и поголема влечна сила

Кренете ја најзадната погонска оска и камионот ќе се однесува слично како 4×2 или 6×2, овозможувајќи значително подобрен радиус на вртење и маневрирање во споредба со 6x4. Тоа исто така го намалува абењето на пневматиците. Потребна ви е поголема влечна сила? Едноставно притиснете на копчето на инструмент таблата и доколку ограничувањата за оптоварување на оската го овозможуваат тоа, можете да ја префрлите тежината на една погонска оска.

Work Remote

Работете далечински

Work Remote е корисна алатка кога работите надвор од кабината. Таа ви дава контрола врз функциите на погонот и каросеријата. Таа е безжична и робусна со опсег до 25 m и долго траење на батеријата. Единицата се полни кога е во својата приклучна станица во кабината.

Намалете ги вашите ризици

Work Remote заштедува време при товарање и растоварување и ви помага да избегнете грешки при товарањето, како што се преоптоварување или нерамномерна распределба на товарот. За безбедност и сигурност, радио сигналот е шифриран според истиот висок стандард како клучот на камионот.

Прикажаните функции можеби не се стандардни или достапни за сите степени на опрема и опции за погон.

Имате прашање?

Локалниот дилер на Volvo Trucks ќе го има одговорот. Наминете, јавете се или побарајте да ве посетат.