Камиони

Volvo FM. Флексибилниот специјалист.

Volvo FM е флексибилен камион за тешки задачи за активни возачи и подготвен е лесно да ја преземе секоја задача. Прилагодете го вашиот камион за сè, од регионални транспортни задачи до специјализирани мисии низ урбаните области за кои се потребни соло-камиони. Изберете помеѓу електричен, гас и дизел погон.

  Volvo FM


  Примени: Регионални транспортни задачи, транспорт на хемикалии и нафта, транспорт за достава, транспорт на отпад и рециклирање, јавни услуги и комунален транспорт
  Моќност: 330 – 500 КС

  Видете ги целосните спецификации 

  Volvo FM Electric


  Примени: Регионални задачи за транспорт и достава, транспорт на отпад и рециклирање, транспорт на контејнери, градежен транспорт, јавни услуги и комунален транспорт
  Маса на комбинацијата: 44 тони
  Моќност: до 490 kW
  Досег: до 300 km

  Прочитајте повеќе за Volvo FM Electric

  Volvo FМ на гасен погон


  Примени: Регионални транспортни задачи, транспорт на контејнери, транспорт на хемикалии и нафта
  Моќност: 420 – 500 КС
  Досег: до 1000 km

  Прочитајте повеќе за Volvo FM на погон на гас

Кабина дизајнирана за зафатени денови

Направено за возачи кои се движат во, надвор и низ кабината. Volvo FM нуди удобност и простор во истата лига како и неговите поголеми браќа и сестри. Директниот поглед и решенијата за поддршка овозможуваат високо ниво на безбедност во урбаните области. Одблизу погледнете ја супериорната работна средина на камионот во галеријата подолу.

Систем за надгледување со камери

Системот за надгледување со камери дава чист директен поглед и го отвора вашето визуелно поле и во добри и во тешки услови. Ноќното гледање го подобрува вашиот поглед во темница. Со аголната камера за сопатник, ја откривате скриената област блиску до камионот на совозачката страна за подобра безбедност.
 

Истражете го нашиот систем за надгледување со камери

Infotainment и аудио

Интерфејсот за возачот што е лесен за користење, Infotainment системот и аудиосистемот достапен во две нивоа го прават Volvo FH16 удобно доживување, без разлика дали возите или се одмарате.

Поблиску до земјата

Дизајнот на кабината на Volvo FM е низок со позиција на возење блиску до земјата. Оттука, воспоставувањето контакт со очите со другите учесници во сообраќајот и контролата на областите блиску до камионот е полесно. И колку повеќе влегувате и излегувате од кабината во текот на денот, толку повеќе ќе ви се допаѓа пригодната висина. За електрични градски задачи, достапна е верзија со низок влез и супер беспрекорно возење.

Прочитајте повеќе за кабината со низок влез на Volvo FM 

Прилагодете го вашиот Volvo FM

Широк спектар на пристапни кабини. Избор на електрични, гасни и дизел погонски агрегати. Шасија која може да се подготви за каква било надградба и задача што би можеле да ја побарате. И функции за заштеда на енергија како сопирачки со дискови кои не се заглавуваат. Подгответе го за какви било задачи.

Стабилно возење со Volvo динамичко управување

Volvo динамичкото управување е како помош што го прави вашето возење полесно и попрецизно и го олеснува напорот. Добро прилагодете го за вашите сопствени барања со вашите лични поставки. Исто така, додава функционалност на вашите системи за поддршка на возачот со активно управување во различни ситуации. И ако ви се дупне гума, системот ќе ви помогне да одржите стабилност додека не застанете.

За Volvo динамичкото управување 

Совршена промена на брзините со I-Shift

I-Shift нуди опсег на преноси што го прави вашето возење лесно и ефикасно. Може да се користи за сè, од транспорт на долги релации и градежен транспорт до градски доставувања. Линијата на пакети со опции ви овозможува да го прилагодите на вашите потреби со функциите со возење со една педала и многу повеќе. Ако тоа не е доволно, I-Shift со двојна спојка ја менува брзината без прекин во испораката на моќност. А со брзините за бавно движење, може да ја комбинирате одличната стартност со енергетската ефикасност при големи брзини.

Прочитајте повеќе за I-Shift

Системи за поддршка на возачот за ваша безбедност

Ако постои одреден ризик од судир напред, „Предупредувањето за можна незгода со Emergency Brake“ е тука за да ве предупреди и да ги притисне сопирачките доколку е потребно. Поддршката за избегнување страничен судир и предупредувањето за отворање на вратата ги покриваат двете ваши страни. Тие користат радарски сензори за да го намалат ризикот од судир со возила и други учесници во сообраќајот и ве предупредуваат за отворањето на вратите - доколку постои ризик од судир. Сите насоки се земаат предвид за безбедност. 
 

За системите за поддршка на возачот 

Шасија подготвена за вашите предизвици

Без разлика дали ќе земате контејнери во пристаништата, ќе транспортирате хемикалии, ќе маневрирате низ градилиштата или ќе изградите екстремно специјализирана надградба на соло-камион - Volvo FM може да биде прилагоден за тоа. Ова е веројатно нашиот најразновиден модел на камион. Разгледајте ја подетално нашата шасија во галеријата со слики.

Флексибилна шасија

Шасијата е прилагодена за вас во нашата фабрика. Ќе се изненадите колку лесно можеме да го изработиме Volvo FM штом ќе дознаеме како ќе го користите. Кревањето на тандем-оската, предните оски од 10 тони и третата и туркачката оска овозможуваат огромен капацитет и маневрирање. А со Work Remote, може да ги контролирате каросеријата и погонскиот агрегат кога сте далеку од возачкото седиште.

Истражете ги нашите опции за шасија 

Помош за изработувачите на каросерии

Кога ќе го нарачате вашиот камион Volvo, го подготвуваме за изработка на каросеријата во нашата фабрика. Изработувачот на каросеријата добива пристап до онлајн порталот Volvo Bodybuilder Instructions (VBI) со сите детали потребни за да го завршите вашиот камион за употреба, ефикасно и со највисок можен квалитет. Специјално наменетиот модул му овозможува на изработувачот на каросеријата до електричниот систем на камионот за да ги скрои потребните функции.

Прочитајте повеќе за изработката на каросерија 

Кабина за вашиот цел екипаж

Некои операции бараат повеќе од возач и совозач. Кабината crew од Volvo може да собере екипаж до девет лица. Брзо и безбедно влегување и излегување. За да се олесни процесот на изработка на каросеријата, ги поставивме компоненти, како резервоарите за гориво, батериите и системот за третирање на издувните гасови под кабината.

Опции за кабина

Прилагодете го вашиот Volvo FM со кабината што одговара на вашите потреби. Може да изберете помеѓу Системот за надгледување со камери што штеди енергија и странични ретровизори. Погледнете ги одблизу алтернативите овде.

  Дневна кабина

  Volvo FM со дневна кабина нуди удобно и ергономско опкружување за возачот. Должината на кабината е оптимизирана за да се максимизира должината на носачот на товар.

  Ниска дневна кабина

  Volvo FM со ниска дневна кабина нуди удобно и ергономско опкружување за возачот. Кабината е вистинскиот избор кога на надградбата и треба простор над кабината или кога работната средина ја ограничува висината на возилото.

  Кабина за спиење

  Volvo FM со кабината за спиење комбинира одлична удобност при возење и удобно сместување преку ноќ за едно лице и ограничена висина на стоење.

  Ниска кабина за спиење

  Volvo FM со ниската кабина за спиење комбинира одлична удобност при возење, удобно сместување преку ноќ за едно лице и ограничена висина на стоење. Совршено одговара кога на надградбата и треба простор над кабината, како при транспорт на автомобили.

  Кабина Globetrotter

  Volvo FM со кабината Globetrotter комбинира одлично возење и удобност за живеење на најмногу две лица. Нуди многу простор за складирање и целосна висина за стоење на подот.

  Кабина Crew

  Volvo FM со кабина crew може да собере екипаж од вкупно девет лица. Дизајниран е за безбеден и брз влез и излез.

Прикажаните функции може да не се стандардни или достапни за сите нивоа на опрема и опции за погонски агрегат.

Имате прашање?

Локалниот продавач на Volvo Trucks ќе го има одговорот. Наминете, јавете се или побарајте да ве посетат.