Камиони

Системи за поддршка на возачот

Сообраќајните средини може да претставуваат интензивна интеракција помеѓу возачите и другите учесници во сообраќајот. Во камион Volvo, возачот има пристап до цела низа на системи за поддршка за да помогнат за избегнување незгоди. Прочитајте повеќе подолу или посоветувајте се со дилер доколку имате какви било прашања.

Безбедност за возачите и другите учесници во сообраќајот

Нашите системи се дизајнирани да ги поддржуваат возачите за подобрување на безбедноста во широк спектар на ситуации. Без разлика дали се движите со голема брзина на автопат, возите бавно во градски сообраќај или сте застанати во мирување со другите учесници во сообраќајот во непосредна близина.

  Камион и возач во форма

  Внимателен возач и камион во добра форма е добар почеток за безбедно возење. Системот за следење на притисокот во пневматиците го следи притисокот во секој пневматик од комбинацијата на возилото – и предупредува за низок воздушен притисок, брзо истекување или висока температура. Тој обезбедува напредна заштита против незгоди предизвикани од пукнати пневматици. Поддршката за алармирање на возачот открива знаци на поспано или невнимателно возење. Доколку се открие, возачот се предупредува и се советува да направи пауза. Сето тоа поради безбедноста.

  Подобра прегледност за сите

  Директната прегледност на возачот е важен ресурс за безбедно возење. Адаптивните долги светла се конструирани да откриваат други возила пред камионот, овозможувајќи возење во темни услови со вклучено долго светло кога тоа инаку би било несоодветно. Функцијата динамички го менува светлосниот зрак за да обезбеди оптимизирано осветлување без да ги вознемирува возачите на другите возила, што ја подобрува безбедноста и за возачот на камионот, и за другите учесници во сообраќајот.

  Обезбедете ја безбедносната маргина

  Со правилна брзина, растојанието значи безбедносни маргини. Предупредувањето за можна незгода со Emergency Brake е дизајнирано да ги детектира возилата напред, како и пешаците и велосипедистите кои се приближуваат од страните или се движат во иста насока како камионот и го предупредува возачот доколку постои определен ризик од судир. Ако возачот не преземе ништо и ризикот остане, камионот автоматски сопира за да избегне судир. Адаптивната контрола на возење ја приспособува брзината за да одржи безбедно растојание до возилото напред преку автоматско забрзување и сопирање. Таа функционира од возење во полна брзина, до целосно застанување – и потоа автоматски започнува повторно кога сообраќајот ќе продолжи. Додавање удобност и безбедност во возењето на автопат.

  Управувајте со тежината на приколката

  Возењето по надолнина со приколка на лизгава површина може да доведе до тоа приколката да го турне камионот и да предизвика ефект на превиткување, зголемувајќи го ризикот од незгода. Stretch Brake може да помогне да се спречи тоа со примена на импулси за сопирање на приколката, што ја протега комбинацијата на возилото за да се подобри безбедноста на патот.

  Видете го тоа што е скриено

  Пешаците и велосипедистите можат да се доближат до камиони во градска средина, а на возачите може да им биде тешко да видат што се случува одблиску. Аголната камера за сопатник открива скриени агли и дава одличен поглед на областите на совозачката страна. Таа се активира автоматски преку индикаторот за вртење и приказот на камерата се прикажува на страничниот дисплеј.

  Враќајте се во рикверц со самодоверба

  Задната камера нуди одлично видно поле зад камионот и му помага на возачот да добие поголема контрола врз околината. Таа автоматски се активира кога ќе се активира брзината за рикверц, а приказот на камерата се прикажува на страничниот дисплеј. Леснотијата на користењето го прави движењето во рикверц попрактично.

  Јасен преглед напред

  Предната помош со краток дострел го користи предниот радар за откривање и предупредување на возачот за учесниците во сообраќајот во ризичната област пред камионот во мирување и при брзина до 10 km/h. Доколку системот открие учесник во сообраќајот во ризичната зона пред камионот, возачот ќе биде информиран. Доколку се зголеми ризикот од судир, ќе се активира и звучно предупредување.

  На безбедната страна

  Свртувањето или менувањето ленти може да биде ризично. Поддршката за избегнување на страничен судир користи радарски сензори на страничните делови од камионот за да се откријат пешаци, велосипедисти и други возила. Правните барања бараат покриеност само на совозачката страна, но нашиот систем ги покрива и двете страни за дополнително подобрена безбедност на патот. Возачот ќе биде известен преку светлосен сигнал на страничниот ретровизор кога ќе се открие учесник во сообраќајот во следената област. Доколку возачот го вклучи трепкачот, системот предупредува со трепкачко светло и звук. Ако камионот е опремен со Volvo динамичко управување со помош за останување во лентата, има и активна помош со управувањето.

  Внимавајте на вратите

  Пешаците и велосипедистите може да се појават од никаде и може да биде тешко да се забележат кога се наоѓаат во непосредна близина на камионот. Предупредувањето за отворање врата користи радарски сензори за скенирање и на двете страни од камионот за да се откријат учесници во сообраќајот во ризичните области и за возачот и совозачот да бидат предупредени за нив кога се отвораат кои било од вратите на кабината. Системот предупредува до две минути по исклучување на палењето.

  Олеснето запирање и тргнување

  Безбедното возење со чести тргнувања и застанувања може да претставува предизвик. Автоматското задржување е дизајнирано да го направи возењето со многу запирања и тргнувања попрактично и побезбедно. Тоа автоматски ги активира сопирачките за да се задржи камионот во позиција сѐ додека возачот не притисне на педалот за гас. Функционира и при возење нанапред и во рикверц – по нагорнина, надолнина и на рамни површини.

  Добивање зафат

  Добрата влеча е неопходна за да се избегне занесување на возилото и за безбедно возење. Активната контрола на зафат е дизајниран да го контролира вртењето на тркалата и да ги подобри безбедноста и удобноста. Ако системот открие знаци на занесување на возилото, тој веднаш се активира за да му помогне на возачот да остане на патот преку подобрување на управувањето, перформансите на сопирачките и стабилноста.

  Тивок, но забележлив

  Нашите електрични камиони се речиси бесшумни. Тоа е позитивно за работната средина на возачот, како и за градската средина, но тоа исто така ги прави електричните камиони и потешки за забележување. Акустичниот систем за предупредување за возила генерира звуци што се доволно забележливи за да ги предупредат луѓето во близина на камионот, а сепак се пријатни за возачот и за другите учесници во сообраќајот. Дизајниран за да ја подобри безбедноста на пешаците и велосипедистите без прекумерна бучава.

Преглед

Одлики

 

Повеќе информации

FH16

FH

FM

FMX

FL

FE

Систем за следење на притисокот во пневматиците

 

 

 

 

Преземете ги информативните листови >

Поддршка за алармирање на возачот

Aдаптивни долги светла

 

 

 

 

Интелигентна помош за брзина

Предупредување за можна незгода со Emergency Brake

Адаптивен темпомат

Предна помош со краток дострел

Поддршка за избегнување на страничен судир

Предупредување за отворање врата

 

 

Автоматско задржување

 

 

Volvo динамичко управување со помош за останување во лентата

 

 

 

Електронска контрола на стабилноста

 

Volvo динамичко управување со помош за стабилност

 

 

 

Контрола на возење за удолниште

 

 

 

Сопирачка за развлекување (Stretch Brake)

 

 

 

Аголна камера кај сопатникот

 

Задна камера

 

Активна контрола на зафат

 

 

 

 

Акустичен систем за предупредување за возила*

 

 

 

*Само електрични камиони

       

ПРАШАЈТЕ ГО ВАШИОТ ЛОКАЛЕН ЕКСПЕРТ

Вашиот локален дилер на Volvo Trucks може да ви ги покаже нашите системи за поддршка на возачот
и да одговори на вашите прашања.