Камиони

Само возете

I-SHIFT ОД VOLVO TRUCKS

I-Shift е дел од палетата на автоматски менувачи на Volvo Trucks дизајнирани да го направат возењето полесно, побезбедно и поудобно. Секоја промена на брзина е совршено темпирана – автоматски – и најновата генерација нуди побрзи и понепречени промени на брзина од кога било. Опсегот на софтверски пакети во овозможува да го приспособите I-Shift на вашите потреби. Постојат функции достапни за I-Shift кои овозможуваат возење со една педала во одредени ситуации. Во зависност од моделот на камион, има верзии на I-Shift кои ќе ви отворат нови можности, како I-Shift со степени на пренос за бавно движење и I-Shift со двојна спојка.

Како функционира I-Shift?

I-Shift е заснован на „класичен“ несинхронизиран рачен менувач – заради неговиот компактен дизајн и висока ефикасност. Магијата се случува во електронската контролна единица, која управува со спојката и менувањето на степените на пренос. Со постојано евалуирање на информацијата за брзината, тежината, видот на патот и побарувачка за вртежен момент, тој применува екстремна прецизност на секое менување. Системот исто така комуницира со моторот, дозволувајќи му да ги прилагоди вртежите и кочниците за најдобра изведба.

I-Shift е достапен за Volvo FHVolvo FH16, Volvo FM, Volvo FMX и Volvo FE.

I-Shift со степени на пренос за бавно движење – започнете каде било

Дали влечете тешки товари? Дали стартувањето по застанување ви е проблем на ридест терен или при лоши услови на патот? Опремете го вашиот камион со I-Shift со степени на пренос за бавно движење и баталете ја таквата грижа. Способноста за стартување е подобрена и притисокот врз квачилото е намален до 75%. Изберете помеѓу еден или два степени на пренос за бавно движење, плус дополнителната опција за екстра рикверц. Степенот на пренос ви овозможува да возите бавно со 0,5–2 км/ч со целосна контрола врз моментот на вртење на моторот.


Движете се бавно, возете штедливо


Со I-Shift со степени на пренос за бавно движење, немате компромис ниту со економијата на гориво ниту со стартувањето. Можете да ги имате двете. Само изберете побрз коефициент за задна оска, кој ќе ви дозволи да одржувате брзина на патување на многу пониски вртежи кога возите по пристојни патишта. Поудобно е и подобро за ефикасната потрошувачка на гориво.

 

I-Shift со степени на пренос за бавно движење е достапен за Volvo FH16, Volvo FH, Volvo FM и Volvo FMX

 

 

I-Shift со двојна спојка – нов начин на возење

Дали вашите задачи бараат висока ефикасност и често менување брзини? Тогаш, потребен ви е I-Shift со двојна спојка – нуди навистина лесно, забрзување со непречено менување брзини. Ги менува брзини во дел од секундата.

 

Ќе добиете стабилен прилив на енергија која може да го смени начинот на кој возите – и да ја зголеми вашата продуктивност. Вртежниот момент е константен, така што со сигурност можете да менувате степен на пренос среде кривина. Беспрекорната моќност исто така го одржува товарот стабилен. Моќноста непрекинато се пренесува на тркалата, што значи минимален ризик од заглавување или губење на брзината при лизгави услови. Дури и при моторно сопирање на удолниште и намалување на степенот на пренос, може да бидете сигурни во цврстото и безбедно возење.

 

Постојан проток на моќност
 

I-Shift со двојна спојка може претходно да ја избере следната брзина додека возите со тековната. Така, едната спојка е во празен од, додека пак другата е вклучена. Благодарение на двете влезни вратила и паметното уредување на запчениците и елементите за селекција, потоа можат да се изберат два степени на пренос во исто време. Резултатот? Непреченото менување брзини во делче од секунда - без прекинување на испораката на енергија.

 

I-Shift со двојна спојка е достапен за Volvo FH, Volvo FM и Volvo FMX.

Теренска сопирачка со погон на една педала

Ако возите на тежок терен со мали брзини и ви треба прецизна контрола и на вртежниот момент на моторот и на моќта на сопирање, сопирачката за терен е корисна опција. На вашиот камион му дава функционалност за погон на една педала со тоа што ви дозволува да ги контролирате и гасот на моторот и сопирачките на тркалата користејќи ја само педалата за гас. Тоа ви помага да застанете и да го поставите камионот со тркало врз карпа или друга пречка без да се лизнете. Теренската сопирачка е достапна за Volvo FH16 и Volvo FMX и е активна до 4 km/h.

Променете ја насоката со погон на една педала

Кога често маневрирате и менувате напред и назад, функцијата за промена на насока за I-Shift ќе стане вашиот најдобар пријател. Ви овозможува да возите напред, да префрлите на рикверц и да ја контролирате моќта на сопирање со педалата за гас без да ја користите педалата за сопирачката. Се разбира, тоа функционира и обратно кога се префрлате од возење назад кон возење напред. Оваа функција е активна при брзини до 20 km/h.

Активна контрола на зафат во сите услови

I-Shift нуди напреден систем за влечење што ги подобрува перформансите на влечење и стартување на пат, како и надвор од патот. Ова е овозможено со брзо прилагодување на вртежниот момент на моторот за да се намали центрифугата на тркалата. Системот работи и за двете задни оски со диференцијално блокирање како и за недиференцијални заклучени оски.

Достапно за овие камиони

ПОДГОТВЕНИ СТЕ ЗА ПРОМЕНА?

Кажете ни за автоматското менувања на брзини.