Камиони

I-See

I-See заштедува гориво со оптимизирање на брзината, менувањето на брзините и возењето со темпомат според топографијата, кривините, кружните текови и ограничувањата на брзината што претстојат. Тоа значи дека можете да користите темпомат во повеќе возачки ситуации во споредба со кога било досега за да заштедите гориво и да го намалите отпечатокот на CO2 уште од првиот ден.

Заштедете енергија со приспособување на вашите маршрути

Вештите возачи отсекогаш ги приспособувале промените на брзината и степенот на маршрутата што претстои. Но, речиси е невозможно да се прави тоа совршено и конзистентно цело време. I-See ви помага да го направите тоа веднаш штом ќе го активирате темпоматот.

Ридови, кривини и ограничувања на брзината

I-See ги оптимизира промените на брзината и степенот според маршрутата. Кога возите со вклучен темпомат, I-See се приспособува според топографијата за ефикасно да се користи кинетичката енергија на вашиот камион. Кога се приближувате до кривина или кружен тек, I-See ја приспособува брзината за да можете да поминете на енергетски најефикасен начин. Исто така, автоматски се приспособува на претстојните ограничувања на брзината.

Повеќе од возење на автопат

Со оглед на тоа што I-See се приспособува на топографијата, кривините и ограничувањата на брзината, може да се користи на речиси секаков вид јавен пат, а не само на автопати. Колку повеќе го користите, толку помалку непотребно менување брзини, сопирање и забрзување.

Врз основа на најновите карти

I-See користи комерцијални карти со висока резолуција со информации за топографијата, заобленоста и ограничувањата на брзината – и тие автоматски се ажурираат според камионот.

Како I-See функционира на ридови

Одење по нагорнина

I-See знае дека претстои рид. Камионот забрзува и останува подолго во поголем степен на пренос.

Избегнувајќи непотребното менување на степенот на пренос, I-See го прави качувањето по нагорнини мазно и со ефикасна потрошувачка.

Кога се приближува надолнина, I-See го спречува непотребното забрзување.

Одење по надолнина

За да заштеди енергија, I-See привремено или го исклучува погонот или моторното сопирање за да вози со темпомат пред нагиб.

По нагибот

I-See знае кога завршува еден нагиб, а каде започнува другиот. Ако повторно треба да одите по нагорнина, I-See му овозможува на камионот да се движи со темпомат за да создаде брзина и придвижување.

Управување со кривини и кружни текови

Кога камионот се приближува до кривина или кружен тек за кој е потребна помала брзина за безбедно поминување, I-See однапред го приспособува изборот на степен и брзината за возачот да не мора да го користи педалот на сопирачката. По излегувањето од делот, I-See се приспособува на ограничувањето на брзината на најефикасен можен начин.

Управување со ограничувањата на брзината

Кога се приближувате до позиција каде што се менува ограничувањето на брзината, I-See ги приспособува изборот на степен и брзината на енергетски најефикасен начин. Тоа ви помага да избегнете непотребно сопирање или брзо забрзување.

Прикажаните функции можеби не се стандардни или достапни за сите степени на опрема и опции за погон.

Имате прашање?

Локалниот дилер на Volvo Trucks ќе го има одговорот. Наминете, јавете се или побарајте да ве посетат.