Камиони

Спецификации на Volvo FMX

Сè што треба да знаете за Volvo FMX, во детали.

Погонски агрегат

Најдете спецификации за мотори, преноси, задни оски (вклучувајќи ги и преносните односи), комбинации на погонскиот агрегат и приклучоци за давање погон.

Heavy Duty Electric – моќност/вртежен момент

 

D11 – моќност/вртежен момент

Нето-излезна моќност во согласност со: EC 582/2011

D13 – моќност/вртежен момент

Нето-излезна моќност во согласност со: EC 582/2011

Електричен

Volvo FMX Electric

Перформанси

Континуирана моќност до 330 – 490 kW (450 – 666 КС).

Досег

До 300 km

Време на полнење (цело полнење)

9,5 часа со наизменична струја (43 kW) ​2,5 часа со еднонасочна струја (250 kW)

Капацитет на акумулаторот

180 – 540 kWh, 2 – 6 батерии

  

Дизел

D11

D13 

Стандард за емисија

Euro 6

Euro 6

 

Број на цилиндри

6

6

 

Работна зафатнина

10,8 dm³

12,8 dm³

 

Од на клипот

152 mm

158 mm

 

Дијаметар на цилиндарот

123 mm

131 mm

 

Сооднос на компресија

18.0:1

18.0:1

 

Економичен број вртежи

1.000–1.500 вртежи/мин

900–1.400 вртежи/мин

 

Сопирачки ефект со издувни гасови

155 kW (2.300 вртежи/мин)

175 kW (2.300 вртежи/мин)

 

Ефект на моторно сопирање*

270 kW (2.300 вртежи/мин)

340 kW (2.300 вртежи/мин)

 

Филтри за масло

2 со полн проток

2 со полн проток

 

Зафатнина на маслото за менување, со филтерот

35 l

35 l

 

Вкупна зафатнина на системот за ладење

22 l

24 l

 

 

   

*опција

Предуслови за горивото

Гориво без сулфур (EN590, макс. 10 ppm сулфур) Био-дизел генерација 2 (EN15940, синтетички дизел)

 

D11 330 КС (246 kW)

 

  
 

Максимална моќност при 1.700 вртежи/мин

330 КС

  
 

Максимален вртежен момент при 877 – 1.400 вртежи/мин

1.600 Nm

  
 

D11 380 КС (279 kW)

 

  
 

Максимална моќност при 1.700 вртежи/мин

380 КС

  
 

Максимален вртежен момент при 938 – 1.400 вртежи/мин

1.800 Nm

  
 

D11 430 КС (317 kW)

   
 

Макс. моќност при 1.700 вртежи/мин

430 КС

  
 

Максимален вртежен момент при 1.008–1.400 вртежи/мин

2.050 Nm

  
 

D11 460 КС (338 kW)

 

  
 

Максимална моќност при 1.700 вртежи/мин

460 КС

  
 

Максимален вртежен момент при 1.050 – 1.400 вртежи/мин

2.200 Nm

  
 

D13 420 КС (309 kW)

 

  
 

Максимална моќност при 1.404 – 1.700 вртежи/мин

420 КС

  
 

Максимален вртежен момент при 905 – 1.400 вртежи/мин

2.100 Nm

  
 

D13 460 КС (338 kW)

   
 

Макс. моќност при 1.404 – 1.700 вртежи/мин

460 КС

  
 

Максимален вртежен момент при 945 – 1.400 вртежи/мин

2.300 Nm

  
 

D13 500 КС (368 kW)

 

  
 

Максимална моќност при 1.404 – 1.700 вртежи/мин

500 КС

  
 

Максимален вртежен момент при 980 – 1.400 вртежи/мин

2.500 Nm

  
 

D13 540 КС (397 kW)

 

  
 

Максимална моќност при 1.458-1.700 вртежи/мин

540 КС

  
 

Максимален вртежен момент при 1.000–1.400 вртежи/мин

2.600 Nm

  
     

I-Shift

Менувач со делител и со менување на опсезите со 12 степени на пренос и со автоматски систем за менување на степените на пренос. I-Shift може да биде опремен со компактен забавувач, приклучок за давање погон, резервна пумпа за сервото на управувачот и разладувач на маслото. Исто така, можно е да се нарача I-Shift со степени на пренос за бавно движење, ултра-ниски брзини на бавно возење и повеќе брзини за возење наназад.

Спецификации

Тип

Највисок степен на пренос

Вртежен момент на моторот (Nm)

Одобрение за БМК (t)

AT2412

Директен

2400

44

AT2612

Директен

2600

100

ATO2612

Overdrive

2600

100

    

Спецификации на I-Shift со двојна спојка

Тип

Највисок степен на пренос

Вртежен момент на моторот (Nm)

Одобрение за БМК (t)

SPO2812

Overdrive

2800

80

    

Powertronic

Целосно автоматска „power-shift“ трансмисија, со конвертор на вртежниот момент и со разладувач на маслото. Ги менува степените на пренос без губење на моќноста. Powertronic може уште во фабриката да биде опремен со приклучок за давање погон, интегриран забавувач, и резервна пумпа за сервото на управувачот.

Тип

Највисок степен на пренос

Вртежен момент на моторот (Nm)

Одобрение за БМК (t)

PT2106

Директен

2100

44

PT2606

Директен

2600

60

    

Powertronic, интегрирани програми за возење

Економично

Наменет за оптимална економија на горивото. Менувањето на степенот на пренос се случува при најекономичниот опсег на вртежи.

Перформанси

Се користи кога е потребна дополнителна излезна моќност на моторот. Ги менува степените на пренос при поголем број вртежи на моторот.

Тип

Оска

Менувач

Максимален вртежен момент (Nm)

Макс. оптоварување на оска/повеќеосна група (t)

Одобрение за БМК (t)

Едностепен пренос

RSS1344C/E

Единечна

Хипоидни

2600

13

44

RSS1370A/B

Единечна

Хипоидни

3800

13

70

RTS2370A

Тандем

Хипоидни

3800

23

80

RSS1244B

Единечна

Хипоидни

2800

12

44

RTS2310A

Тандем

Хипоидни

3800

23

100

RSS1352A

Единечна

Хипоидни

2800

13

52

      

Редукција во главината на тркалото

RSH1365

Единечна

Спирални закосени

2400

13

65

RSH1370F

Единечна

Конусни со спирални запци

3800

13

70

RTH2610F

Тандем

Конусни со спирални запци

3800

26

100

RTH3210

Тандем

Конусни со спирални запци

3800

32

100

RTH3312

Тандем

Конусни со спирални запци

3800

33

120

RTH3815

Единечна

Конусни со спирални запци

3800

38

150

      

Преносни односи на задните оски

Единечни оски

RSS1244B

RSS1344C/E

RSS1352

RSS1370A/B

RSH1365

RSH1370F

2.06:1

2.06:1

2.06:1

2.47:1

3.61:1

3.46:1

2.17:1

2.17:1

2.17:1

2.64:1

3.76:1

3.61:1

2.31:1

2.31:1*

2.31:1

2.85:1

4.12:1

3.76:1

2.47:1

2.47:1*

2.47:1

3.08:1

4.55:1

4.12:1

2.64:1

2.47:1*

2.64:1

3.40:1

 

4.55:1

2.85:1

2.85:1*

2.85:1

3.67:1

 

5.41:1

3.08:1

3.08:1*

3.08:1

4.11:1

 

 

3.36:1

3.36:1*

3.36:1

 

 

 

 

3.70:1

 

 

 

 

 

4.11:1

 

 

 

 

 

4.63:1

 

 

 

 

 

5.29:1

 

 

 

 
      

Тандем-оски

RTS2370A

RTS2310A

RTH2610F

RTH3210

RTH3312

RTH3815

2.43:1

2.06:1

3.33:1

3.33:1

3.61:1

4.14:1

2.57:1

2.17:1

3.46:1

3.46:1

3.76:1

4.58:1

2.83:1

2.31:1

3.61:1

3.61:1

4.12:1

5.43:1

3.09:1

2.47:1

3.76:1

3.76:1

4.55:1

7.22:1

3.40:1

2.64:1

3.97:1

3.97:1

5.41:1

 

3.78:1

2.85:1

4.12:1

4.12:1

6.18:1

 

4.13:1

3.08:1

4.55:1

4.55:1

7.21:1

 

4.50:1

3.36:1

5.41:1

5.41:1

 

 

5.14:1

3.70:1

6.18:1

6.18:1

 

 

5.67:1

4.11:1

 

7.21:1

 

 

6.17:1

4.63:1

 

 

 

 

      

 

D11 330 КС

D11 370 КС

D11 410 КС

D11 450 КС

D13 420 КС

D13 460 КС

D13 500 КС

D13 540 КС

Powertronic

PT2106

 

   

PT2606

 

 

 

 

I-Shift

AT2412

 

 

AT2612

ATO2612

I-Shift со двојна спојка

SP02812

 

 

 

 

 

Оски со едностепен пренос

RSS1244B

RSS1344C/E

RSS1352

RSS1356

RTS2370A

RSS1370A/B

RTS2310A

Оски со редукција во главината на тркалото

RSH1365

 

RSH1370F

RTH2610F

RTH3210

RTH3312

RTH3815

Погонска предна оска / Распределувачки преносник

FAA11/FAA21/V2501TB

         

 

Излезен вртежен момент

Преносен однос 

EPTT650

650 Nm*

1.26:1

 

EPTT1000

1.000 Nm*

1.26:1

 
    

* Излезен вртежен момент при возење и во мирување.

Монтирани на моторот

PTER-DIN: Приклучок за давање погон монтиран на задната страна на моторот за директен погон на хидраулична пумпа.

PTER1400: Приклучок за давање погон монтиран на задната страна на моторот со фланша за хидраулична пумпа.

PTER100: Приклучок за давање погон монтиран на задната страна на моторот со фланша за хидраулична пумпа.

Приклучоци за давање погон, зависни од спојката

PTR-F: Спојување преку фланша за мал и за голем број на вртежи.

PTR-FL/FH: Спојување преку фланша за мал и за голем број на вртежи.

PTR-D/PTR-DM/PTR-DH: Мал/среден/голем број вртежи со DIN спојување за директно приклучување хидраулична пумпа.

PTRD-F: Голем број на вртежи со спојување со фланша за директно поставено погонско вратило.

PTRD-D: Голем број вртежи со двоен погон. DIN спојување напред и назад за директно поврзување хидраулични пумпи.

PTRD-D1: Голем број вртежи со двоен погон. Спојување со фланша одзади и DIN спојка напред.

PTRD-D2: Голем број вртежи со двоен погон одзади и единечен погон напред. Спојување на две фланши одзади и една DIN спојка напред.

Надворешност и внатрешност

Најдете спецификации за димензиите на кабината, висините на кабината над подлогата и одликите.

Volvo FMX доаѓа со уникатна надворешна опрема направена за да одговара на тешка употреба.

Volvo FMX with basic exterior trim level 

Основна

Гром сива решетка и рачки на вратите. Светлосно сив штитник за сонце. Хромирано предно светло. Челичен браник обоен сиво.

Volvo FMX е достапен со пет различни нивоа на внатрешна опрема за да одговараат на различните потреби.

Volvo FMX with textile trim dynamic, interior trim level 

Платнена опрема Dynamic

Платен ентериер со модерна шема на бои и издржливи материјали во различни нијанси на сива и виолетова.

Volvo FMX with vinyl and textile trim robust, interior trim level 

Винилна и платнена опрема Robust

Издржливи материјали во винил и платно со модерна шема на бои што одговара на различните делови на внатрешната опрема.

Volvo FMX with plush trim progressive, interior trim level 

Кадифена опрема Progressive

Оваа кадифена внатрешна опрема со меко платно нуди модерна шема на бои и се совпаѓа со различните делови на внатрешната опрема.

Volvo FMX with leather trim robust, interior trim level 

Кожна опрема Robust

Внатрешност со издржливи материјали и две обоени целосно кожни седишта што одговара на различните делови од внатрешната опрема.

Volvo FMX with leather trim progressive, interior trim level 

Кожна опрема Progressive

Внатрешност со издржливи материјали и две обоени целосно кожни седишта што одговара на различните делови од внатрешната опрема.

FMX day cab with measurements, viewed from the side 

Дневна кабина

Дневна кабина (FMX-DAY) со комфорно и ергономско место за возачот. Внатрешна височина од 164 сантиметри: 120 сантиметри кај капакот на просторот за моторот.

FMX low day cab with measurements, viewed from the side 

Ниска дневна кабина

Ниската дневна кабина (FMX-LDAY) е потребна за примени, како што се рударство, ладилни тела, пумпи и дигалки. Внатрешна височина од 148 сантиметри: 104 сантиметри кај капакот на просторот за моторот.

FMX sleeper cab with measurements, viewed from the side 

Кабина за спиење

Кабина за спиење (FMX-SLP) со простор за комфорно ноќевање за едно лице. Внатрешна височина од 164 сантиметри: 120 сантиметри кај капакот на просторот за моторот.

FMX low sleeper cab with measurements, viewed from the side 

Ниска кабина за спиење

Ниската кабина за спиење (FMX-LSLP) со спуштениот покрив и потпирањето на кабината обезбедува дополнителен простор за товарот над кабината. Внатрешна височина од 148 сантиметри: 104 сантиметри над капакот на просторот за моторот.

FMX globetrotter cab with measurements, viewed from the side 

Кабина Globetrotter

Кабината Globetrotter (FMX-HSLP) нуди простор за комфорно ноќевање на две лица. Кабината се одликува со дополнителен простор за складирање погоре. Внатрешна височина од 201 сантиметар: 157 сантиметри кај капакот на делот за моторот.

FMX crew cab with measurements, viewed from the side 

Кабина за тим

Кабина за тим со доволно простор за неколку дополнителни патници, до 9 лица. Внатрешна височина 1.590 милиметри.

Потпирање на кабината во четири точки.

Изберете помеѓу конвенционални пружини со придушувачи, конвенционални пружини напред и воздушна суспензија назад, или пак целосно воздушна суспензија.

 

Внесување воздух

Внесувањето воздух е поставено на левата страна и е достапно за високите и за ниските верзии.

 

Бои на кабината

Изберете од околу 650 варијанти.

 

Седиште на возачот

Одберете од трите различни нивоа на комфор: Прогресивно (кадифе или кожа), динамичко (платно) и цврсто (винил). Вкупниот опсег на нагодување на седиштето е 200 милиметри напред-назад и 100 милиметри вертикално. Стандардно, седиштето на возачот е опремено со потпирач за главата, потпирач за грбот што може да се нагодува и да се преклопува, нагодување нагоре-надолу и напред-назад, потпора за половината што може да се нагоди и нагодување на аголот на седиштето.

 

Седиште на совозачот

Одберете од трите различни нивоа на комфор: Прогресивно (кадифе или кожа), динамичко (платно) и цврсто (винил). Сѐ може да се нарача со дополнителен тапацир. Седиштата на совозачот стандардно се опремени со потпирач за главата.

 

Кревети

Долен кревет со димензија 70×200 сантиметри. Душек од 16 сантиметри со џебни пружини и одлични нивоа на комфор. Три опции на цврстина: Мек, полутврд, тврд. Две опции на заштитник со наддушек исто така се достапни: ја подобрува удобноста за спиење и ви овозможува полесно да го наместите креветот. Комфорен горен кревет со димензии: 70×190 сантиметри или 60×190 сантиметри (опција за кабината Globetrotter).

Внатрешен простор за складирање

Просторот над ветробранското стакло се состои од две големи прегради за складирање со врати со ролетни, како и четири ISO отвори, од кои едниот е резервиран за тахографот (два ISO отвори кај ниските кабини). Под креветот во кабините за спиење и Globetrotter ќе најдете две големи прегради за складирање до кои може да се пристапи однадвор и една голема (со зафатнина од 44 литри) до која се стига со подигнување на душекот и капакот; во одделот за спиење може да најдете два простори за складирање за оставање списанија и мали предмети. Контролниот пулт содржи четири отворени простори за складирање, мала кутија за складирање, DIN-преграда, вдлабната полица и држач за шише. Дневната кабина може да биде опремена со простор за складирање од 60 литри со отвори за кациги, кутии за храна итн.

 

Надворешен простор за складирање

Просторот за складирање до кој може да се пристапи однадвор може да се најде зад седиштата на совозачот и на возачот.

 

Отвор на покривот

Кабината е опремена со отвор на покривот што може да се отвора 50 милиметри. Во внатрешноста е поставена перфорирана завеса за сонце, која има и улога на мрежа за инсекти кога отворот на покривот е отворен. Со отворот на покривот може да се ракува рачно или електрично (како опција). Исто така, достапен е и отвор за покрив од челик, наменет за градежништво или задачи во груби услови.

 

Управувач

Доаѓа во две големини – со дијаметар од 450 mm или 500 mm, во зависност од спецификациите на камионот. Висината на воланот може да се приспособува за 90 мм, а аголот за 28°. Со навалувањето на воланот (опционално), можете да го прилагодите во вертикална позиција меѓу -5° и +15°, со што се зголемува удобноста на возачот. Управувачот е достапен со или без воздушно перниче. Командите вградени во воланот овозможуваат безбедно и комфорно користење на темпоматот, свирката, телефонот и функциите на дисплејот за инструменти и страничниот дисплеј.

 

Систем за климатизација

Има избор од два алтернативни системи за климатизација кои ги покриваат сите потреби:

  • Клима-уред со рачна контрола (MCC).
  • Клима уред со автоматска контрола на температурата (ECC/ECC2).

Системот за климатизација, исто така, може да биде дополнет со грејач на кабината и на моторот на паркинг.

Шасија

Најдете спецификации за висините на шасијата, максималното оптоварување на предната оска, задното потпирање, влечните возила, одликите на шасијата и сопирачките.

Med

приближно 900 mm

High

приближно 1.000 mm

X-High

приближно 1.200 mm

XX-High

приближно 1.240 mm

  

 

Воздушно

Листесто

Med

10/20*

9

High

10/20*

10/20*

X-High

-

10/20*

XX-high

-

10/20*

 

*Со двојни предни оски

FA-LOW

Ниска предна оска за средни висини на шасијата, оптоварување на оската до 9 тони.

FA-MED

Средна предна оска за средни висини на шасијата, оптоварување на оската до 10/20 тони.

FA-HIGH

Висока предна оска за големи висини на шасијата и оптоварување на оската до 10/20 тони.

FA-XHIGH

Екстра висока предна оска за екстра големи висини на шасијата, оптоварување на оската до 10/20 тони.

FA-XXHIGH

Погонувана предна оска, оптоварување на оската до 10/20 тони.

Двојни предни оски – FA-HIGH/FA-XHIGH

На располагање за конфигурациите 8×2, 8×4 и 10×4, оптоварување на оската до 20 тони.

  

Тип

Оски

Потпирање

Оптоварување на оска/повеќеосна група

Редукција

Други оски

Единечна

RAD-L90

4×2

Параболично/со повеќе листови

13 t

Едностепена/во главината на тркалото

 

RAD-GR

4×2

Воздушно

13 t

Едностепена/во главината на тркалото

 

RAD-G2

4×2/4×4

Воздушно 

13 t

Во главината на тркалото

 

RAD-G4

4×2

Воздушно

12 t

Единечен

 

RAD-L90

4×4

Параболично/со повеќе листови

13 t

Во главината на тркалото

 

Повеќеосна група

RADT-GR

6×2/8×2

Воздушно

19/20,5/22,5/23 t

Едностепена/во главината на тркалото

Tag-оска (фиксна/управувана/самонасочувачка)

RAPD-GR

6×2

Воздушно

16/19/22 t

Едностепена/во главината на тркалото

Pusher-оска (фиксна/управувана)

RAPD-G4

6×2

Воздушно

16 t

Единечен

Pusher-оска (фиксна)

RADD-G2

6×4/6×6/8×4/8×6

Воздушно

21/23/26 t

Едностепена/во главината на тркалото

 

RADD-BR

6×4/6×6/8×4/8×6

Параболично

20/21 t

Едностепена/во главината на тркалото

 

RADD-TR1

6×4/8×4

Параболично/со повеќе листови

26/32 t

Едностепена/во главината на тркалото

 

RADD-TR2

6×4/8×4

Конвенционално листесто

26/32 t

Во главината на тркалото

 

RADD-GR

6×4/8×4

Воздушно

17/21/23/26 t

Едностепена/во главината на тркалото

 

RAPDT-BR

6×6

Параболично

21 t

Во главината на тркалото

 

RADDT-GR

8×2

Воздушно

27/30/30,5/31,5/32 t

Едностепена/во главината на тркалото

Pusher-оска (управувана), tag-оска (фиксна/управувана)

RADD-TR3

6×4/6x6/8x4/8x6

Параболично

38 t

Во главината на тркалото

 

RADDT-GR

8×4/10×4

Воздушно

27/30,5/32/35 t

Едностепена/во главината на тркалото

Pusher-оска (управувана)

RADDT-G2

8×4/10x4/10x6

Воздушно

27/33/36 t

Едностепена/во главината на тркалото

Tag-оска (управувана)

RADD-TR1

6x6/8x6

Параболично/со повеќе листови

26 t

Во главината на тркалото

 

      

Руди за приколки со централна оска монтирани централно, половина оддолу и оддолу. Влечните куки може да се поставуваат во чекор од 25 милиметри.

Резервоари за гориво

Алуминиумски и челични резервоари од 150 до 900 литри. Максималната зафатнина на резервоарот за гориво е 1.510 литри за влечно возило 4×2. За двојни предни оски EU6 пластичен резервоар за гориво помеѓу предните оски.

Резервоари за AdBlue
Зафатнината од 32 до 112 литри. AdBlue пумпата е интегрирана во модулот на резервоарот за AdBlue. Пластичен.

Сопирачки

EBS (Електронски контролиран систем за сопирање) обезбедува супериорна реакција, перформанси и чувство на сопирање и во исто време обезбедува пристап до голем број пригодни одлики. EBS сега е достапен за диск-сопирачките и за Z-брегастите барабан-сопирачки (за определен опсег на конфигурации на оски и висини на шасијата). Надградете го вашиот систем на сопирање со додавање на пакетот EBS Medium или која било дополнителна опција. EBS е стандардно на сите спецификации.

 

EBS medium

Освен одликите од пакетот EBS Standard, EBS Medium ги нуди и следниве одлики:

 

EBS контрола на статусот 

Следење на статусот на EBS преку електронскиот систем на возилото TEA2+ и алатката Volvo Tech.

 

Автоматско задржување

Сопирајте го камионот до целосно запирање и со „Автоматското задржување“ се задржува последниот применет притисок на сопирање за да се задржи камионот во положба додека возачот ја турка педалата за гас.

 

Анализа на истрошеноста на облогите

Предупредување за облогите на сопирачките – ја пресметува преостанатата километража што може да се помине со тековните облоги на сопирачките (само за сопирачки со дискови).

 

Автоматско ослободување на паркирната сопирачка

Паркирната сопирачка се ослободува кога е селектиран степен на пренос и возачот ќе го притисне педалот за гас (само за менувачите I-Shift).

Дополнителни опции:

Како дополнување на програмските пакети постојат и следниве опции:

 

Сопирачка за развлекување (Stretch Brake)

Овозможува возачот да побара импулсно сопирање на приколката. Потоа сопирачката автоматски се активира и ризикот од превиткување се минимизира.

 

ESC (Електронска контрола на стабилноста)

Системот за стабилност на сопирањето индивидуално ги активира сопирачките на секое тркало, со што обезбедува стабилност за целата композиција на возила и противдејство на превиткувањето, превртувањето и нишањето на приколката. ESC е сообразен со законите за електрична контрола на стабилноста на возила и достапен е за возила со 2, 3, 4 и 5 оски.

 

Алармно светло на сопирачките

При панично сопирање при брзини поголеми од 50 km/h, светлата на сопирачките трепкаат четири пати во секунда. 

 

Хидрауличен забавувач

Компактен забавувач монтиран на менувачот со максимален ефект од 440 kW.

Volvo динамичко управување

Активен систем на управување со torque overlay. Тој обезбедува поголема сила за управување при мали брзини, ги намалува ударите од управувањето и го одржува управувачот право при сопирање на подлога со различна лизгавост. Управувачот автоматски се враќа во неутрална позиција кога возите напред и кога возите наназад. Volvo динамичкото управување сега е достапно за сите конфигурации на оските, освен за оние со погонувана предна оска (4×4, 6×6, 8×6 и 10×6). Дополнителни функции за активно возење, како лични поставки и водење во управувањето за да биде возењето уште попријатно и побезбедно.

Автоматска контрола на силата на влечење (ATC)

Автоматски ја вклучува погонуваната предна оска кога е потребно и ја исклучува кога теренот го дозволува тоа, штедејќи гориво и подобрувајќи ја способноста за маневрирање. ATC е стандард за сите конфигурации на Volvo FMX со погонувана предна оска (4×4, 6×6, 8×6 и 10×6).

Pusher-оски
Достапни се за влечните возила и за соло-камионите во фиксна варијанта и во варијанта со активно управување. Оптоварување на оските: 4,5, 7,5 или 9 тони.
 

Tag-оски

На располагање во неколку конфигурации – фиксни со единечни или со двојни тркала, самонасочувачки или активно управувани. Оптоварување на оските: 7,5; 9,5 или 10 тони.

Кревање на тандем-оската

Овозможува исклучување и кревање на најзадната погонска оска од повеќеосната група tandem за да се намали потрошувачката на гориво и радиусот на свртување. Со притисок на копче на контролниот пулт, возачот може да ја подигне оската кога камионот не е натоварен. Кога камионот е натоварен, оската автоматски се спушта и се вклучува. Кревање на тандем-оската е достапно за конфигурациите со воздушно потпирање 6×4 и 8×4 (со повеќеосна тандем-група) опремени со диск-сопирачки.

Листови со податоци

Податоци - сè што ќе ви биде потребно. Преземете ги листовите со податоци во PDF-формат за опсегот на Volvo FMX од следниве веб-врски.

  • FMX Rigid
  • FMX Tractor
FMX Tractor
FMX Rigid

Прикажаните функции може да не се стандардни или достапни за сите нивоа на опрема и опции за погонски агрегат.

Имате прашање?

Локалниот дилер на Volvo Trucks ќе го има одговорот. Наминете, јавете се или побарајте да ве посетат.