Камиони

Спецификации на новиот Volvo FH16 Aero

Сè што треба да знаете за Volvo FH16 Aero, во величествени детали.

Погонски агрегат

Најдете спецификации за мотори, преноси, задни оски (вклучувајќи ги и преносните односи), комбинации на погонскиот агрегат и приклучоци за давање погон.

D17 – моќност/вртежен момент

Дизел

D17

Стандард за емисија

Euro 6

Број на цилиндри

6

Работна зафатнина

17,3 dm³

Од на клипот

165 mm

Дијаметар на цилиндарот

149 mm

Сооднос на компресија

17.3:1

Економичен број вртежи

900–1300 вртежи/мин

Сопирачки ефект со издувни гасови

246 kW (2.200 вртежи/мин)

Ефект на моторно сопирање*

525 kW (2.200 вртежи/мин)

Филтри за масло

2 со полн проток, 1 бајпас

Зафатнина на маслото за менување, со филтерот

42 l

  

*Изборно

Предуслови за горивото

Гориво без сулфур (EN590, макс. 10 ppm сулфур) Био-дизел генерација 2 (EN15940, синтетички дизел)

Интервал за менување масло

До 100.000 km или еднаш годишно со VDS4.5

 

D17 600 КС (441 kW)

 

 

Максимална моќност при 1.500-1.700 вртежи/мин

600 КС

 

Максимален вртежен момент при 900–1.400 вртежи/мин

3.000 Nm

 

D17 700 КС (515 kW)

 

 

Максимална моќност при 1.600-1.700 вртежи/мин

700 КС

 

Максимален вртежен момент при 950 – 1.400 вртежи/мин

3.400 Nm

 

D17 780 КС (574 kW)

 
 

Макс. моќност при 1.700 вртежи/мин

780 КС

 

Максимален вртежен момент при 1.000 – 1.200 вртежи/мин

3.800 Nm

   

I-Shift

Менувач со делител и со менување на опсезите со 12 степени на пренос и со автоматски систем за менување на степените на пренос. I-Shift може да биде опремен со компактен забавувач, приклучок за давање погон, резервна пумпа за сервото на управувачот и разладувач на маслото. Исто така, можно е да се нарача I-Shift со степени на пренос за бавно движење, ултра-ниски брзини на бавно возење и повеќе брзини за возење наназад.
 

Спецификации

Тип

Највисок степен на пренос

Вртежен момент на моторот (Nm)

Одобрение за БМК (t)

AT2812

Директен

2800

60

ATO3112

Overdrive

3150

100

ATO3512 

Overdrive

3550

100

ATO3812

Overdrive

3800

100

    

 

Оска

Менувач

Максимален вртежен момент (Nm)

Макс. оптоварување на оска/повеќеосна група (t)

Одобрение за БМК (t)

Едностепен пренос

RSS1370A/B

Единечна

Хипоидни

3800

13

70

RTS2370A

Тандем

Хипоидни

3800

23

70

RTS2310

Тандем

Хипоидни

3800

23

100

Редукција во главината на тркалото

RSH1370F

Единечна

Конусни со спирални запци

3800

13

70

RTH2610B/F

Тандем

Конусни со спирални запци

3800

26

100

RTH3210

Тандем

Конусни со спирални запци

3800

32

100

RTH3312

Тандем

Конусни со спирални запци

3800

33

100

RTH3815

Тандем

Конусни со спирални запци

3800

38

100

      

 

D17 600 КС

D17 700 КС

D17 780 КС

I-Shift

ATO3112

 

 

ATO3512

 

 

ATO3812

  

    

Оски со едностепен пренос

RSS1370A/B

RTS2370A

RTS2310A

Оски со редукција во главината на тркалото

RSH1370F

RTH2610F

RTH3210

RTH3312

RTH3815

    

 

Излезен вртежен момент

Преносен однос

EPTT650

650 Nm*

1.26:1

EPTT1000

1.000 Nm*

1.26:1

   

* Излезен вртежен момент при возење и во мирување.

Широк опсег на достапни приклучоци за давање погон независни од спојката и висок вртежен момент – за погонување на сите видови опрема на каросеријата.
 

Монтирани на моторот

PTER-DIN: Приклучок за давање погон монтиран на задната страна на моторот за директен погон на хидраулична пумпа.

PTER1400: Приклучок за давање погон монтиран на задната страна на моторот со фланша за хидраулична пумпа.

PTER100: Приклучок за давање погон монтиран на задната страна на моторот со фланша за хидраулична пумпа.

Приклучоци за давање погон, зависни од спојката

PTR-F: Спојување преку фланша за мал и за голем број на вртежи.

PTR-FL/FH: Спојување преку фланша за мал и за голем број на вртежи.

PTR-D/PTR-DM/PTR-DH: Мал/среден/голем број вртежи со DIN спојување за директно приклучување хидраулична пумпа.

PTRD-F: Голем број на вртежи со спојување со фланша за директно поставено погонско вратило.

PTRD-D: Голем број вртежи со двоен погон. DIN спојување напред и назад за директно поврзување хидраулични пумпи.

PTRD-D1: Голем број вртежи со двоен погон. Спојување со фланша одзади и DIN спојка напред.

PTRD-D2: Голем број вртежи со двоен погон одзади и единечен погон напред. Спојување на две фланши одзади и една DIN спојка напред.

Надворешност и внатрешност

Најдете спецификации за димензиите на кабината, висините на кабината над подлогата и одликите.

Достапни се три различни верзии на надворешна опрема за да одговара на различни потреби.

Volvo FH16 Aero with basic exterior trim level 

Основна

Гром сива решетка и рачки на вратите. Хромирани предни светла. Светлосно сив штитник за сонце, капаци за ретровизори и браник.

Volvo FH16 Aero with basic with sturdy front, exterior trim level 

Основна со цврста предница

Гром сива решетка. Обоени сребрени капаци за ретровизори и штитник за сонце. Сјајни хромирани рачки на вратите. Црни предни светла. Челичен браник обоен сиво.

Volvo FH16 Aero with the FH16 Aero trim  

Опрема FH16 Aero

Обоена сребрена решетка, капаци на ретровизорите и штитник за сонце. Сјајни хромирани рачки на вратите. Црни предни светла. Браник и спојлер во тон со кабината.

Volvo FH16 Aero доаѓа со уникатна внатрешна кожна опрема.

Volvo FH16 Aero with leather trim Volvo FH16, interior trim level 

Кожна опрема на Volvo FH16 

Кожна внатрешност со издржливи материјали во различни нијанси на Coral (портокалова) и Raven (темно сива) кои одговараат на различните делови на внатрешната опрема.

Volvo FH16 Aero globetrotter XXL with measurements, viewed from the side 

Globetrotter XXL: комфор и простор

Globetrotter XXL обезбедува и безбедно и удобно сместување за две лица, но со уште поголем комфор за спиење во поширок и подолг кревет - благодарение на зголемената должина на кабината.

Volvo FH16 Aero globetrotter XL with measurements, viewed from the side 

Globetrotter XL: изградена за складирање

Globetrotter XL (CAB-XHSL) исто така обезбедува безбедно и комфорно сместување за две лица, но со уште повеќе простор за складирање, благодарение на нејзината дополнителна височина. Внатрешната височина на кабината е 220 сантиметри (211 сантиметри кај капакот на делот за моторот).

Volvo FH16 Aero globetrotter cab with measurements, viewed from the side 

Кабина Globetrotter: друштво од двајца

Кабината Globetrotter (CAB-HSLP) служи и како простор за комфорно ноќевање на две лица. Плус, нејзината вертикална конструкција ве остава со многу дополнителен простор за складирање. Внатрешната височина е 205 сантиметри (196 сантиметри кај капакот на делот за моторот).

Volvo FH16 Aero sleeper cab with measurements, viewed from the side 

Кабина за спиење

Кабина за спиење (CAB-SLP) со простор за комфорно ноќевање за до две лица. Внатрешната височина е 171 сантиметри, 162 сантиметри кај капакот на делот за моторот.

Volvo FH16 Aero low sleeper cab with measurements, viewed from the side 

Ниска кабина за спиење

Ниската кабина за спиење (CAB-LSLP) со спуштениот покрив и потпирањето на кабината обезбедува дополнителен простор за товарот над кабината. Внатрешната височина е 147 сантиметри, 138 сантиметри над капакот на делот за моторот.

Влечно возило

 

 

 

Висина A (mm)

Висина, B (mm)

Висина, C (mm)

Висина, D (mm)

Погон

Висина на шасијата

Потпирање

Пневматици

CAB-SLP

CAB-HSLP

CAB-XHSL

CAB-LSLP

4x2

High

Листесто/воздушно

315/80-R22.5

3430

3800

3950

3225

4x2

High

Листесто/воздушно

315/80-R22.5

3440

3810

3960

3235

4x2

Med

Листесто/воздушно

315/80-R22.5

3350

3720

3870

3145

4x2

Low

Воздушно/воздушно

315/80-R22.5

3230

3600

3750

3025

4x2

Low

Воздушно/воздушно

315/80-R22.5

3250

3620

3770

3045

6x2

Med

Листесто/воздушно

315/80-R22.5

3350

3720

3870

3145

        

Соло-камион

 

 

 

Висина A (mm)

Висина, B (mm)

Висина, C (mm)

Висина, D (mm)

Погон

Висина на шасијата

Потпирање

Пневматици

CAB-SLP

CAB-HSLP

CAB-XHSL

CAB-LSLP

6x2

High

Воздушно/воздушно

315/80-R22.5

3410

3780

3930

3205

6x2

Med

Воздушно/воздушно

315/80-R22.5

3330

3700

3850

3125

6x2

Low

Воздушно/воздушно

315/80-R22.5

3230

3600

3750

3025

6x2

High

Листесто/листесто

315/80-R22.5

3460

3830

3980

3255

6x2

High

Листесто/листесто

315/80-R22.5

3450

3820

3970

3245

6x2

High

Листесто/листесто

315/80-R22.5

3480

3850

4000

3275

10x4

High

Листесто/листесто

315/80-R22.5

3480

3850

4000

3275

        

 *Приближни висини

Потпирање на кабината во четири точки.

Изберете помеѓу конвенционални пружини со придушувачи, конвенционални пружини напред и воздушна суспензија назад, или пак целосно воздушна суспензија.

 

Внесување воздух

Поставено на левата страна во горна или долна позиција, во зависност од задачата. Достапно е исто така и предно внесување воздух.

 

Бои

Изберете и погледнете го делот. Достапно во околу 650 варијанти на боја.

 

Тапацир

Црно платно, кожа или кожа во две нијанси. Некои декорации на седиштата (исклучувајќи го платното), може да се нарачаат да вклучуваат функција за проветрување.

 

Седиште на возачот

Изберете помеѓу Dynamic и Progressive. Секоја спецификација може да се нарача со дополнителен тапацир. Дополнителната слобода доаѓа преку флексибилност – вкупниот опсег на прилагодување хоризонтално е 240 милиметри, а вертикално 100 милиметри. Стандардно, седиштето на возачот е опремено со потпирач за главата, потпирач за грбот што може да се нагодува и да се преклопува, нагодување нагоре-надолу и напред-назад, потпора за половината што може да се нагоди и нагодување на аголот на седиштето.

 

Седиште на совозачот

Достапни се две различни нивоа: Standard и Comfort. Двете може да се нарачаат со дополнителен тапацир. Седиштата на совозачот стандардно се опремени со потпирач за главата. Исто така, достапно е и подвижно седиште за совозачот.

 

Кревети

Направени да овозможат удобно ноќно спиење. Големини на кревети: 74×200 сантиметри, со среден дел широк 81,5 сантиметри или 74×200 сантиметри, што се извлекува до 88×200 сантиметри со среден дел широк 95,5 сантиметри. Креветот во кабината Globetrotter XXL е долг 213 сантиметри. Ширината кај главата, средниот дел и нозете се 99/106,5/91 сантиметри, соодветно. Опремете ја кабината со душек од пена, душек од 16 сантиметри со пружини во џебови и одличен комфор. Достапни се три опции на цврстина: Мек, полутврд, тврд. Нудиме и две опции на заштита со наддушек: ја подобрува удобноста и ви овозможува побрзо да го наместите креветот. Исто така, достапно: потпора за грб што се приспособува и горен комфорен кревет (димензии 60×190 сантиметри или 70×190 сантиметри).

 

 

Внатрешен простор за складирање

Кабината содржи предна полица со четири прегради со отвори по DIN-стандард и две големи прегради за складирање со врати со ролетни на страната на возачот и на совозачот. Задниот ѕид е опремен со горна задна полица со мала тежина и одлично осветлување. Под креветот може да најдете две фиоки на извлекување со вкупна зафатнина од 130 литри. Дополнително, има две помали прегради за складирање под душекот кај нозете (10 литри) и кај главата (15 литри) и преграда за складирање кај нозете за шише од PET пластика.

 

Надворешен простор за складирање

На двете страни на кабината ќе најдете големи прегради за складирање што може да се отворат однадвор или одвнатре. На двете страни под кабината има на располагање дополнителен незагреан простор за складирање од 30 литри.

 

Сончев покрив/отвор на покривот

Секоја кабина е опремена со фиксен сончев покрив или, како опција, отвор на покривот што може да се отвора до 50 милиметри. Се користи и како излез во итни случаи. Приспособувањето на отворот на покривот може да се направи рачно или електрично.

 

Управувач

Доаѓа во две големини – со дијаметар од 450 mm или 500 mm, во зависност од спецификациите на камионот. Висината на воланот може да се приспособува за 90 мм, а аголот за 28°. Со навалувањето на воланот (опционално), можете да го прилагодите во вертикална позиција меѓу -5° и +15°, со што се зголемува удобноста на возачот. Командите вградени во воланот овозможуваат безбедно и комфорно користење на темпоматот, свирката, телефонот и функциите на дисплејот за инструменти и страничниот дисплеј.

 

Систем за климатизација

Трите алтернативни климатски системи ви овозможуваат да ја контролирате температурата. Вентилација со вентилатор со конвенционален грејач на средството за ладење. Клима-уред со рачна контрола (MCC). Клима уред со автоматска контрола на температурата (ECC/ECC2). Исто така, достапни со сензори за навлегување на сончеви зраци, за услови на магла и за квалитетот на воздухот. Надополнете го системот со грејач за паркирање за кабината и моторот, како и со нашиот ладилник за кабината за паркирање, I-ParkCool.

 

I-ParkCool 

Моторот не мора да работи за да уживате во климатизирана кабина. I-ParkCool создава контролирана температура во кабината кога возилото е во мирување. Работи заедно со греалката на кабината за паркирање за да произведе пријатна клима во кабината: корисно, на пример, за време на ноќите кога температурите паѓаат нагло и одеднаш. Освен тоа, тој е тивок. Системот произведува околу 20 dB помалку бучава од конкурентните системи на пазарот за поголем одмор. Системот за климатизација е целосно вграден во нормалниот систем за вентилација на возилото, а топлиот и ладниот воздух соодветно се дистрибуираат преку вообичаените отвори за вентилација. Системот не влијае врз аеродинамиката на кабината и висината за стоење во неа. Со исклучок на грејачот на кабината (PH-CAB).

Шасија

Најдете спецификации за висините на шасијата, максималното оптоварување на предната оска, задното потпирање, влечните возила, одликите на шасијата и сопирачките.

Low

приближно 850 mm

Med

приближно 900 mm

High

приближно 1.000 mm

X-High

приближно 1.200 mm

  

 

Воздушно

Листесто

Low

8

-

Med

10/20*

9

High

10/20*

10/20*

X-High

-

10/20*

   

*Со двојни предни оски

Тип

Оски

Потпирање

Оптоварување на оска/повеќеосна група

Редукција

Tag/pusher-оски

Единечна

RAD-L90

4x2

Параболично/со повеќе листови

13 t

Едностепена/во главината на тркалото

 

RAD-GR

4x2

Воздушно

11,5/13 t

Едностепена/во главината на тркалото

 

RAD-G2

4x2

Воздушно (за градежништво)

13 t

Во главината на тркалото

 

RAD-G4

4x2

Воздушно

12 t

Единечен

 

Повеќеосна група

RADT-GR

6x2

Воздушно

19/20,5/22,5/23 t

Едностепена/во главината на тркалото

Tag-оска (фиксна/управувана/самонасочувачка)

RAPD-GR

6x2

Воздушно

16/19/22 t

Едностепена/во главината на тркалото

Pusher-оска (фиксна/управувана)

RAPD-G4

6x2

Воздушно 16 tЕдинеченPusher-оска (фиксна)

RADD-G2

6×4/8x4

Воздушно (за градежништво)21/23/26 tЕдностепена/во главината на тркалото 

RADD-BR

6×4/8x4

Параболично20/21 tЕдностепена/во главината на тркалото 

RADD-TR1

6×4/8x4

Параболично/конвенционално листесто23/26 tЕдностепена/во главината на тркалото 

RADD-TR2

6×4/8x4

Конвенционално листесто26/32 tВо главината на тркалото 

RADD-TR3

8x4

Конвенционално листесто38 tВо главината на тркалото 

RADD-GR

6×4/8×4

Воздушно21/23/26 tЕдностепена/во главината на тркалото 

RAPDT-GR

8×2

Воздушно27/30/30,5/31,5/32 tЕдностепена/во главината на тркалотоPusher-оска (управувана), tag-оска (фиксна/управувана)

RAPDT-GR

8×4/10x4

Воздушно27/33/36 tЕдностепена/во главината на тркалотоTag-оска (управувана)

RAPDT-GR

8×4

Воздушно27/30,5/32/35 tЕдностепена/во главината на тркалотоPusher-оска (управувана)

RADDT-G2

8×4/10x4

Воздушно (за градежништво)27/33/36 tЕдностепена/во главината на тркалотоTag-оска (управувана)
      

Руди за приколки со централна оска монтирани централно, половина оддолу и оддолу. Влечните куки може да се поставуваат во чекор од 25 милиметри.

Резервоари за гориво
Алуминиумски и челични резервоари од 150 до 900 литри. Максималниот капацитет за гориво е 1.510 литри за 4×2 влечно возило.

Резервоари за AdBlue

Зафатнина од 32 до 112 литри. AdBlue пумпата е интегрирана во модулот на резервоарот за AdBlue. Пластичен.

Сопирачки

EBS (Електронски контролиран систем за сопирање) обезбедува супериорна реакција, перформанси и чувство на сопирање и во исто време обезбедува пристап до голем број пригодни одлики. EBS сега е достапен за диск-сопирачките и за Z-брегастите барабан-сопирачки (за определен опсег на конфигурации на оски и висини на шасијата). Надградете го вашиот систем на сопирање со додавање на пакетот EBS Medium или која било дополнителна опција. EBS е стандардно на сите спецификации.

 

EBS medium

Освен одликите од пакетот EBS Standard, EBS Medium ги нуди и следниве одлики:

 

EBS контрола на статусот 

Следење на статусот на EBS преку електронскиот систем на возилото TEA2+ и алатката Volvo Tech.

 

Автоматско задржување

Сопирајте го камионот до целосно запирање и со „Автоматското задржување“ се задржува последниот применет притисок на сопирање за да се задржи камионот во положба додека возачот ја турка педалата за гас.

 

Анализа на истрошеноста на облогите

Предупредување за облогите на сопирачките – ја пресметува преостанатата километража што може да се помине со тековните облоги на сопирачките (само за сопирачки со дискови).

 

Автоматско ослободување на паркирната сопирачка

Паркирната сопирачка се ослободува кога е селектиран степен на пренос и возачот ќе го притисне педалот за гас (само за менувачите I-Shift).

Дополнителни опции:

Како дополнување на програмските пакети постојат и следниве опции:

 

Сопирачка за развлекување (stretch brake)

Овозможува возачот да побара импулсно сопирање на приколката. Потоа сопирачката автоматски се активира и ризикот од превиткување се минимизира.

 

ESC (Електронска контрола на стабилноста)

Системот за стабилност на сопирањето индивидуално ги активира сопирачките на секое тркало, со што обезбедува стабилност за целата композиција на возила и противдејство на превиткувањето, превртувањето и нишањето на приколката. ESC е сообразен со законите за електрична контрола на стабилноста на возила и достапен е за возила со 2, 3, 4 и 5 оски.

 

Алармно светло на сопирачките

При панично сопирање при брзини поголеми од 50 km/h, светлата на сопирачките трепкаат четири пати во секунда. 

 

Хидрауличен забавувач

Компактен забавувач монтиран на менувачот со максимален ефект од 440 kW.

Volvo динамичко управување

Активен систем на управување со torque overlay. Тој обезбедува поголема сила за управување при мали брзини, ги намалува ударите од управувањето и го одржува управувачот право при сопирање на подлога со различна лизгавост. Управувачот автоматски се враќа во неутрална позиција кога возите напред и кога возите наназад. Volvo динамичкото управување сега е достапно за сите комбинации на оските, вклучувајќи ги и камионите со двојни предни оски. Достапно е и во комбинација со индивидуално предно потпирање.

Pusher-оски

На располагање се за влечните возила и за соло-камионите во фиксна варијанта и во варијанта со активно управување. Оптоварување на оските: 4,5, 7,5 или 9 тони.
 

Tag-оски

На располагање во неколку конфигурации – фиксни со единечни или со двојни тркала, самонасочувачки или активно управувани. Оптоварување на оските: 7,5; 9,5 или 10 тони.

Кревање на тандем-оската

Овозможува исклучување и кревање на најзадната погонска оска од повеќеосната група tandem за да се намали потрошувачката на гориво и радиусот на свртување. Со притисок на копче на контролниот пулт, возачот може да ја подигне оската кога камионот не е натоварен. Кога камионот е натоварен, оската автоматски се спушта и се вклучува. Кревање на тандем-оската е достапно за конфигурациите со воздушно потпирање 6×4 и 8×4 (со повеќеосна тандем-група) опремени со диск-сопирачки.

Листови со податоци

Податоци - сè што ќе ви биде потребно. Преземете ги листовите со податоци во PDF-формат за опсегот на Volvo FH16 Aero од следниве линкови.

Прикажаните функции може да не се стандардни или достапни за сите нивоа на опрема и опции за погонски агрегат.

Имате прашање?

Локалниот дилер на Volvo Trucks ќе го има одговорот. Наминете, јавете се или побарајте да ве посетат.