Камиони

Македонија

×

Изјава за веб-колачињата

1. Изјава за веб-колачињата
1.1. За веб-колачињата
Веб-сајтовите користат паметни и корисни техники за да го подобрат пријателскиот однос кон корисникот и да го направат сајтот колку што е можно поинтересен за секој посетител. Една од најдобрите техники вклучува веб-колачиња. Веб-колачињата може да се користат од страна на сопствениците на веб-сајтот или трети страни, како на пример, огласувачите кои комуницираат преку веб-сајтот што го посетувате.

Веб-колачињата се мали текстови што веб-сајтовите ги ставаат во компјутерот на корисникот. Исто така, информациите од колачињата може да се користат и за следење на вашето пребарување на други веб-сајтови што ги користат истите веб-колачиња.

Веб-колачињата се класифицирани според траењето и според тоа кој ги поставува.

Сметаме дека е важно да бидете информирани за веб-колачињата што ги користи нашиот веб-сајт и за какви цели тие се користат. Целта е трикратна: сакаме да ја гарантираме вашата приватност, пријателскиот однос кон корисниците и финансирањето на нашиот веб-сајт најдобро што можеме. Следново објаснување ќе ви каже повеќе за веб-колачињата што се користат на и преку нашиот веб-сајт и за какви цели.

2. Како Volvo Group и/или неговите бизниси и брендови користат веб-колачиња
Volvo Group користи веб-колачиња за да води статистика за посетителите и да прибира информации за вашите преференции додека се движите низ веб-сајтовите. Нашата цел за користење веб-колачиња е да се подобри користењето на сајтот за вас, како посетител.

3. Веб-колачиња и нивната функционалност
Различните типови веб-колачиња се користат за различни цели.
Подолу е дадена листа на најчестите типови веб-колачиња и за што се користат.

3.1. Веб-колачиња на сесија
Веб-колачето на сесија времено се чува во меморијата на вашиот компјутер додека посетувате некој сајт, на пример, за да се запомни кој јазик сте го избрале. Веб-колачињата на сесија не се складираат долго време во вашиот компјутер и секогаш се бришат кога ќе го затворите веб-прегледувачот.

3.2. Трајни веб-колачиња или колачиња за следење
Трајното веб-колаче чува датотека во вашиот компјутер подолго време. Овој тип веб-колачиња има датум на траење. Трајните веб-колачиња им помагаат на веб-сајтовите да ги зачуваат информациите за вас и вашите поставки за следниот пат кога повторно ќе ги посетите во иднина. Резултатот е побрз и полесен пристап, на пример, не мора повторно да се најавувате.

Кога ќе помине датумот на траење, веб-колачето автоматски се брише кога ќе се вратите на веб-сајтот што го креирал.

3.3. Веб-колачиња на првата страна
Овие веб-колачиња ги поставува самиот веб-сајт (истиот домен како и во лентата за адреса на веб-прегледувачот) и може да ги чита само тој веб-сајт. Овие веб-колачиња обично се користат за чување информации, како вашите преференции, за да се користат кога повторно ќе го посетите сајтот.

3.4. Веб-колачиња на трета страна
Овие веб-колачиња ги поставуваат домени што се различни од доменот покажан во лентата за адреса, од страна на организација која не е сопственик на сајтот.

Веб-колачиња на трета страна можат да бидат веб-колачињата кои, на пример, се користат за прибирање информации за реклами и кориснички приспособена содржина и за веб-статистика.

Бидејќи веб-колачињата на трета страна овозможуваат генерирање подетални истражувања на навиките за пребарување на корисникот, се смета дека тие се почувствителни од аспект на интегритетот. Затоа, повеќето веб-прегледувачи ви дозволуваат да ги приспособите вашите поставки да не се прифаќаат веб-колачиња на трета страна.

3.5. Флеш веб-колачиња

Флеш веб-колачиња (локално споделени објекти) се делови податоци што веб-сајтовите кои користат Adobe Flash можат да ги складираат во вашиот компјутер.

Флеш веб-колачињата се нов начин за следење на вашето движење и складирање многу повеќе информации за вас отколку со обичните веб-колачиња. Голем недостаток на флеш веб-колачињата е тоа што не можете да ги најдете во вашиот веб-прегледувач. Тие не се покажуваат на листата на веб-колачиња што можете да ја видите кога ги прегледувате веб-колачињата што тековно се зачувани во вашиот веб-прегледувач. Обичните веб-колачиња не можат да зачуваат повеќе од 4 килобајти податоци, додека флеш веб-колачињата можат да зачуваат до 100 килобајти.

Флеш веб-колачињата имаат сличен технички дизајн со веб-колачињата. Речиси сите веб-прегледувачи имаат флеш плеер што се користи за прикажување флеш презентации. Добро познат пример за флеш презентација е видео-плеерот на видео-сајтот YouTube. (Флеш веб-колачињата не се поврзани само со YouTube, туку се применуваат на сите веб-сајтови што користат флеш веб-колачиња.)

Флеш веб-колачињата немаат временско ограничување. Тие остануваат сè додека не се избришат.

3.5.1 За што ги користиме флеш веб-колачињата
Volvo Group ги користи флеш веб-колачињата за собирање статистички податоци и поставување аудио преференции.

3.5.2 Како да ги оневозможите флеш веб-колачињата
Не е можно да ги блокирате или да управувате со флеш веб-колачињата на истиот начин во веб-прегледувачот, бидејќи тие се зачувани на друго место, на панелот „Поставки за глобално складирање“ на онлајн Менаџерот на поставки на сајтот на Adobe.

До Менаџерот на поставки може да се пристапи од веб-сајтот на Adobe, но тој работи локално на вашиот компјутер. Поставките за складирање на веб-сајтот ги покажуваат сите флеш веб-колачиња што тековно се зачувани на вашиот компјутер. Можете да ги избришете флеш веб-колачињата од поединечните сајтови или сите наеднаш. Исто така, можете да го зголемите или намалите количеството килобајти на сите информации што се зачувани на вашиот компјутер.

Флеш веб-колачињата нема да се зачуваат ако одите на „Поставки за глобално складирање“ и ја оневозможите опцијата „Дозволи флеш-содржини од трета страна да чуваат податоци на вашиот компјутер“.

Доколку сакате да ги исклучите флеш веб-колачињата во зависност од веб-сајтот, тоа може да го направите на Менаџерот на поставки.

Ако ги оневозможите флеш веб-колачињата, не можеме да гарантираме дека сите функции на нашиот веб-сајт ќе функционираат како што е предвидено.

 

4. Листа на веб-колачиња поставени од Volvo Group
 

Име на веб-колаче Цел
Анализа на Adobe  
AMCV_###@AdobeOrg

Ова веб-колаче се користи за да се идентификува поединечен посетител.

Датум на траење: 2 години

s_cc

JavaScript го поставува и го чита ова веб-колаче за да се одреди
дали се овозможени веб-колачиња (едноставно поставено на „Точно“).

Датум на траење: По сесијата

s_sq

JavaScript го поставува и го чита ова веб-колаче кога е овозможена функционалноста ClickMap. Тоа содржи информации за претходниот линк што го кликнал корисникот.

Датум на траење: По сесијата

s_vi

Ова веб-колаче се користи за да се идентификува поединечен посетител.

Датум на траење: 2 години

s_fid

Ова веб-колаче се користи за да се идентификува поединечен посетител.

Датум на траење: 2 години

Adobe Target  
mbox

Веб-колаче поставено од Adobe Target - се користи за мерење на перформансите на содржината на страницата користејќи A/B одделно тестирање.

Датум на траење: 2 години

Akamai  
AKA_A2

Ова веб-колаче Akamai се користи за да се забрза испораката на содржини на веб-сајтовите со помош на одликата за приспособливо забрзување. Приспособливо забрзување (A2) е интелигентна платформа на Akamai која континуирано применува оптимизација на перформансите. Нема потреба од поставување специфични кориснички податоци.

Времетраење: 1 час

Веб-услуги на Amazon  
AWSALB

Ние ја користиме услугата наречена TrackDuck за да им овозможиме на корисниците да пријават грешки на нашиот веб-сајт. За возврат тие ги користат веб-услугите на Амазон за хостирање на нивниот систем. Веб-колачето AWSALB им овозможува непречено да ја испорачуваат својата услуга од преку повеќе услуги користејќи балансер на оптоварувањето, така што веб-колачето едноставно запишува која група сервери ве услужува. 

Датум на траење: 7 дена

Hotjar  
_hjClosedSurveyInvites

Ова веб-колаче се поставува откако посетителот ќе се поврзе со модалниот скокачки прозорец со покана за анкета. Тоа се користи за да се обезбеди дека истата покана нема повторно да се појави, ако веќе е прикажана.

Датум на траење: 1 година

_hjDonePolls

Ова веб-колаче се поставува откако посетителот ќе го заврши анкетирањето со користење на додатокот Feedback Poll. Тоа се користи за да се обезбеди дека истата анкета нема повторно да се појави, ако веќе е пополнета.

Датум на траење: 1 година

_hjMinimizedPolls

Ова веб-колаче се поставува откако посетителот ќе го минимизира додатокот Feedback Poll. Тоа се користи за да се обезбеди дека додатокот останува минимизиран кога посетителот се движи низ вашиот сајт.

Датум на траење: 1 година

_hjDoneTestersWidgets

Ова веб-колаче се поставува откако посетителот ќе ги поднесе информациите во додатокот Recruit User Testers. Тоа се користи за да се обезбеди дека истиот формулар нема повторно да се појави, ако веќе е пополнет.

Датум на траење: 1 година

_hjMinimizedTestersWidgets

Ова веб-колаче се поставува откако посетителот ќе го минимизира додатокот Recruit User Testers. Тоа се користи за да се обезбеди дека додатокот останува минимизиран кога посетителот се движи низ вашиот сајт.

Датум на траење: 1 година

_hjDoneSurveys

Ова веб-колаче се поставува откако посетителот ќе ја заврши анкетата. Тоа се користи само за да се вчита содржината на анкетата доколку посетителот сè уште не ја завршил анкетата.

Датум на траење: 1 година

hjIncludedInSample

Ова колаче е поставено да им овозможи на Hotjar да знае дали тој посетител е вклучен во одбирокот кој се користи за генерирање на Heatmaps, Funnels, Recordings итн.

Датум на траење: 1 година

_hjShownFeedbackMessage

Ова веб-колаче се поставува кога посетителот минимизира или комплетира Incoming Feedback. Тоа се прави за Incoming Feedback веднаш да се вчита како минимизиран, ако тие одат кон друга страница каде што е поставено да се прикажува.

Датум на траење: 1 година

_hjRecordingEnabled

Оваа вредност се поставува кога ќе започне снимање. Се користи за да се види дали корисникот веќе ја снима оваа конкретна сесија.

Датум на траење: 1 година

Анализа на Google  
__utmb

На некои од нашите веб-сајтови и веб-страници користиме Анализа на Google за собирање статистички податоци. Ова веб-колаче ја одредува сесијата на посетителот.

Датум на траење: По сесијата

__utma

Ова веб-колаче идентификува единствени посетители.

Датум на траење: 2 години

__utmz

Ова веб-колаче ги следи изворите и навигацијата на посетите.

Датум на траење: 6 месеци

_ga 

Овие веб-колачиња се користат за разликување на корисниците.

Датум на траење: 2 години

_gid

Овие веб-колачиња се користат за разликување на корисниците.

Времетраење: 24 часа

_gat

Ова веб-колаче се користи за придушување на стапката на барање. Ако Google Analytics е распореден преку Google Tag Manager.

Времетраење: 1 минута

Google AdWords  
NID

Ова веб-колаче регистрира единствен идентификатор ID кој го идентификува уредот на повратен корисник. ID се користи за насочено рекламирање.

Датум на траење: 6 месеци

Facebook  
fr

Се користи од страна на Фејсбук како нивно примарно веб-колаче за рекламирање, што се користи за испорачување, мерење и подобрување на релевантноста на рекламите.

Датум на траење: 3 месеци

datr

Целта на веб-колачето datr е да го идентификува веб-прелистувачот кој се користи за поврзување на Facebook, независно од најавениот корисник. Ова веб-колаче игра клучна улога во одликите на Facebook за безбедност и интегритет на сајтот.

Датум на траење: 1 година

locale

Ова веб-колаче содржи информации за јазичните локални поставки на приказот на последниот најавен корисник на овој прелистувач. Ова веб-колаче се поставува само откако корисникот ќе се одјави.

Датум на траење: 6 дена

wd

Ова веб-колаче ги чува димензиите на прозорецот на прелистувачот и се користи од страна на Facebook за оптимизирање на прикажувањето на страницата.

Датум на траење: 7 дена

LinkedIn  
bcookie

Се користи од услугата на социјалната мрежа LinkedIn, за следење на употребата на вградените услуги, Browser ID Cookie.

Датум на траење: 1 година

bscookie

Се користи од услугата на социјалната мрежа LinkedIn, за следење на употребата на вградените услуги. Secure browser ID-cookie.

Датум на траење: 1 година

lidc

Се користи од услугата на социјалната мрежа LinkedIn, за следење на употребата на вградените услуги. 

Датум на траење: 1 година

BizoID

LinkedIn Ad analytics

Датум на траење: 6 месеци

Youtube  
PREF

Регистрира единствен ID што го користи Google за да води статистика за тоа како посетителот ги користи видеозаписите на YouTube на различни веб-сајтови.

Датум на траење: 2 години

 

5. Листа на веб-колачиња на трета страна

 

Име на веб-колаче Цел
__stid
__uset
__unam
__stacxiommap
__stgmap
__stamap
__stdlxmap
pxcelBcnLcy
pxcelPage_c010
Ова е алатка која им дава можност на нашите посетители да ги споделуваат и препорачуваат содржините од веб-сајтот на Volvo Trucks на социјалните мрежи.
UID
UIDR
Користиме веб-ознаки на ScorecardResearch за собирање податоци, како што се податоци за нови наспроти повторни посетители, податок за времето, URL и насловот на веб-страницата. Означувањето со ScorecardResearch не се користи за идентификување на корисникот што ја посетува страницата. Освен тоа, податоците собрани преку ScorecardResearch се користат само во збирна форма. Со други зборови, извештаите што се креираат од овие податоци нема да покажат дека Компјутерот 1 одел од сајт А до сајт Б, до сајт В. Наместо тоа, извештаите секогаш се базираат на целата збирка од различни компјутери, што значи дека извештаите содржат информации како „67% од целата Интернет-популација била на сајт А“, или „35% од поединците кои биле на сајт А, исто така биле и на сајт Б“.
demdex Ова веб-колаче се користи од Анализа на Adobe за да помогне во идентификувањето на единствен посетител низ домените. Веб-колачето demdex се поставува на demdex.net доменот на трети лица во веб-прегледувачот. Овој домен е одвоен од сајтот кој тековно е посетен од корисникот.
RT Веб-колаче што се користи за најавување со Linkedin.

 


6. Управување со веб-колачињата

6.1. Како да ги прегледате веб-колачињата

Бидејќи веб-колачињата се обични текстуални датотеки, тие можат да се прегледаат со голем број од програмите за уредување или обработка на текстови. Може да отворите веб-колаче со кликање на него. Подолу е дадена листа на врски за тоа како да ги прегледате веб-колачињата во различни веб-прегледувачи. Доколку користите друг веб-прегледувач, побарајте ги информациите за веб-колачиња на тој веб-прегледувач. Ако користите мобилен телефон, за повеќе информации погледнете го прирачникот за слушалки.

Firefox

Chrome

Internet Explorer 8-10


6.2. Оневозможување/овозможување или бришење веб-колачиња
Ограничувањето или блокирањето на веб-колачињата го правите преку поставките на прелистувачот.

Ако воопшто не сакате веб-сајтовите да ставаат веб-колачиња во вашиот компјутер, можете да ги поставите поставките на прелистувачот да бидете известени пред поставување какво било веб-колаче. На истиот начин можете да ги приспособите поставките, така што вашиот веб-прегледувач ќе ги одбива сите веб-колачиња или само веб-колачињата на трета страна. Исто така, можете да отстраните кои било веб-колачиња што веќе се ставени. Имајте предвид дека одделно треба да ги поставите поставките за секој веб-прегледувач и компјутер што го користите.

Ве молиме имајте предвид дека доколку не сакате веб-колачиња, не можеме да гарантираме дека нашиот веб-сајт правилно ќе функционира. Може да се изгубат некои функции на сајтот и нема да можете да видите одредени веб-сајтови. И уште поважно, одбивањето веб-колачиња нема да значи дека повеќе нема да гледате реклами. Туку рекламите нема да бидат скроени според вашите интереси и почесто ќе се повторуваат.

Секој веб-прегледувач има различен метод за поставување на поставките. Доколку е потребно, побарајте ја функцијата „помош“ на вашиот веб-прегледувач за правилно да ги поставите поставките.

За да ги оневозможите веб-колачињата на вашиот мобилен телефон, погледнете го прирачникот за употреба за повеќе информации.

Повеќе за веб-колачињата можете да прочитате на Интернет, http://www.aboutcookies.org/

7. Други/непредвидени веб-колачиња
Имајќи го предвид начинот на кој функционира Интернетот и веб-сајтовите, немаме секогаш увид во веб-колачињата што се ставаат од трети страни преку нашиот веб-сајт. Ова особено се однесува на случаи во кои веб-страницата содржи т.н. вградени елементи: текстови, документи, слики или куси филмови кои се складираат на друга страна, но се покажуваат на, во или преку нашиот веб-сајт.

Затоа, доколку наидете на такви веб-колачиња на овој веб-сајт кои не сме ги набројале погоре, ве молиме да нè информирате. Или директно контактирајте ја третата страна и прашајте какви веб-колачиња тие ставаат, причината за тоа, животниот век на веб-колачето и како тие ја гарантираат вашата приватност.

8. Контакт
Поради промените што можат да настанат во нашиот веб-сајт или во прописите за веб-колачињата можеби ќе треба повремено да ги приспособиме овие изјави. Го задржуваме правото во секое време без претходно предупредување да ги менуваме содржината на изјавите и наведените веб-колачиња. За последната верзија, може да погледнете на оваа веб-страница.

Доколку сè уште имате прашања и/или забелешки, контактирајте нѐ тука.
Ажурирано 2018 година