Камиони

Jonas Nordquist
2022-11-18
5,5 минути
Заштеда на гориво
Author
Jonas Nordquist
Director Transport Industry Intelligence

Пет совети како да заштедите гориво и да ја подобрите економичноста на горивото на камионот

Дури и во добри времиња, минимизирањето на потрошувачката на гориво на камионот е од суштинско значење за профитабилен бизнис. Но, кога се соочувате со инфлација, високи цени на енергијата и криза на трошоците за живот, тогаш ниту една заштеда не е премала. Добрата вест е дека има многу што можете да направите веднаш за да ја подобрите ефикасноста на горивото на вашето возило.

1. Чувајте го вашето возило добро одржувано и редовно сервисирано

 • Редовни услуги и одржување: Сервисните техничари можат да ви помогнат да ги идентификувате проблемите што предизвикуваат непотребна висока потрошувачка на гориво, како при заглавување на сопирачките, затнати филтри за воздух, истекување на притисок и истекување на гориво.
 • Квалитет на гориво и масло: Секогаш користете ги правилните гориво и масло како што е наведено од производителот. Маслото за подмачкување има цел да го намали триењето, но со текот на времето ќе се распадне, така што пропуштањето на закажаниот сервис може да значи непотребни загуби на енергија. Придржувајќи се до интервалите за сервисирање на маслото, гарантирате дека моторот ќе работи со минимални загуби на енергија. 
 • Ажурирања на возила: Софтверот е сè поважен за подобрување на перформансите и ефикасноста на горивото на камионите и нивните мотори, а производителите континуирано прават ажурирања и подобрувања. Вреди да се јавите на вашиот локален сервис за да видите какви софтверски надградби се достапни за вашиот камион.

       
        Дознајте повеќе колку доброто одржување на возилото може да ви заштеди гориво.


2. Изберете ги вистинските гуми и проверете дали вашите тркала се правилно порамнети

 • Правилните гуми: Користете етикети и класификации на гумите за да најдете гуми со низок отпор при тркалање бидејќи тоа може да има значително влијание врз потрошувачката на гориво. На пример, најновите гуми од класа А имаат подобрена шара, како и соединенија на гума и странични ѕидови кои даваат помал отпор на тркалање и триење. Се верува дека гумите од класа C и D можат да помогнат во намалувањето на трошоците поради подолг работен век, но честопати заштедата на гориво од гумите од класа А ги надминува трошоците од кратките интервали на менување на гумите, особено за камионите што возат на долги растојанија.
 • Притисок на пневматиците: Недоволно напумпаните гуми ќе го зголемат отпорот на тркалање и тоа дополнително ќе ја зголеми потрошувачката на гориво. Ова исто така ќе придонесе за зголемување на абењето на гумите.
 • Порамнувањето на тркалата: Кога предната и задната оска се погрешно порамнети, тоа создава значително поголем отпор на тркалање, што не само што ја зголемува потрошувачката на гориво, туку и абењето на гумите. На стандарден влекач, ова може да ја зголеми потрошувачката на гориво до три проценти - уште повеќе ако и приколката е погрешно поставена. Ако сите оски на приколката се погрешно порамнети, тоа може да ја зголеми потрошувачката на гориво до 15 проценти. Порамнувањето на тркалата може да го провери и коригира сервисен техничар за време на вашиот следен закажан сервис.

 

         Дознајте повеќе како отпорот на тркалање влијае на потрошувачката на гориво.

3. Проверете дали аеродинамиката на вашето возило е оптимална

 • Додадете спојлер на покривот и дефлектори: При големи брзини, спојлерот на покривот може да ја намали потрошувачката на гориво до пет проценти. Меѓутоа, ако навистина сакате да ги максимизирате аеродинамичните перформанси исто така е важно да бидете сигурни дека спојлерот на покривот е правилно наместен. Истражувањето на Volvo Trucks покажа дека кога дефлекторот на покривот е монтиран 5 cm прениско или 10 cm превисоко, потенцијалните заштеди се намалуваат до еден процент. Поради оваа причина, многу се препорачува автомеханичарот да постави спојлер на покривот.
 • Додајте странични облоги: Ако веќе не се вградени, тие можат да заштедат до три отсто гориво.
 • Отстранете ги непотребните надворешни додатоци: Иако надворешните додатоци, како што се дополнителните светла, шипките, горните шипки и свирките може да бидат важни за вашите операции, имајте предвид дека тие влијаат на протокот на воздух и потрошувачката на гориво, па затоа вреди да се процени дали навистина се потребни.

         
         Дознајте повеќе за тоа како аеродинамиката и додатоците за камиони влијаат врз потрошувачката на гориво.


4. Бидете постратешки со планирањето и распоредот на маршрутата

 • Оптимални маршрути: Во зависност од тежината на возилото, подолга и рамна маршрута може да бара помалку гориво од пократка и ридеста. Исто така, може да биде корисно да се избегне густ сообраќај и лоши патишта, бидејќи овие фактори исто така може да ја зголемат потрошувачката на гориво.
 • Користете дигитални алатки и системи за управување со возниот парк: Овие можат да помогнат во распоредот и планирањето на маршрутата низ целиот возен парк за да се осигура дека камионите не трошат гориво непотребно.

         
         Дознајте повеќе за тоа како системот за управување со возниот парк може да помогне да се заштеди гориво.


5. Инспирирајте ги и мотивирајте ги вашите возачи да возат поефикасно

 • Обука за возачи: Добрите техники на возење, како што се прилагодување на брзината, исчекување, избор на брзина и користење на темпомат, можат значително да ја подобрат потрошувачката на гориво на камионот. Програмите за обука на возачи можат да му помогнат на возачот да ја усоврши својата техника.
 • Дигитални алатки: Системите за управување со возниот парк и другите дигитални алатки можат да помогнат да се следи потрошувачката на гориво низ возниот парк и да се идентификуваат областите каде што може да се направи подобрување. 
 • Награди и стимулации: Вклучете го целиот тим во заштедата на гориво со поттикнување и оддавање признанија за економичното возење преку внатрешни натпревари и групни цели.

Прочитајте повеќе за заштедата на гориво

Вака технологијата може да помогне во развојот на возачот и економичното возење и како најдобро да се имплементираат иницијативите за да поттикнете економично возење низ возниот парк. Покрај сето горенаведено, има и многу што можете да направите кога го одредувате вашиот нов камион за да ја намалите потрошувачката на гориво. Дознајте повеќе за подобрување на ефикасноста на горивото за камиони овде.

Слични статии

Latest Press Release

Latest Press Release