Камиони

Bert Johansson
2022-03-24
4 минути
Заштеда на гориво
Author
Bert Johansson
Operational Development Manager

Колку доброто одржување на возилото може да ви заштеди гориво

Добро одржуваниот камион е камион со економична потрошувачка на гориво. Еве неколку примери на области каде што редовното одржување значи дека вашето возило ќе биде во добра состојба и ќе се избегне какво било непотребно зголемување на потрошувачката на гориво.

Поквалитетното гориво значи многу

Карактеристиките на горивото може да се разликуваат и тоа може да влијае и на економичноста на камионот и на сигурноста на системот за гориво. Разликата во потрошувачката на гориво може да биде и до пет проценти, во зависност од карактеристиките на горивото. Користењето гориво со содржина на сулфур поголема од десет ppm може да го оштети моторот и системот за последователна обработка на издувните гасови. Поради оваа причина, секогаш користете го правилното гориво како што е наведено од производителот.


Имајте чисти и незатнати филтри за честички

Камионите со мотори Euro 6 се опремени со филтер за честички, познат и како филтер за дизел честички (DPF), кој ги отстранува саѓите од издувните гасови со цел да се усогласи со актуелната легислатива за емисии на Euro 6. Меѓутоа, неправилното одржување може да ја зголеми потрошувачката на гориво до два проценти. Исто така, може да предизвика зголемено абење на моторот, емисиите да ги надминат стандардите за Euro 6, да се оштети филтерот и да се случи непланирано прекинување на работата.

За да го избегнете ова, секогаш користете го правилното гориво и масло како што е наведено од производителот. Во спротивно, ризикувате да го затнете и оштетите DPF. Филтерот за честички исто така треба да се чисти редовно според постапката опишана од производителот.


Одржувајте точна температура на маслото

Правилната температура на маслото во менувачот го намалува отпорот и има позитивен ефект врз економичноста на горивото. На температури до 20 °C (и пред возилото да се вози подолг период - околу еден час) маслото се загрева со ладилник за масло, што заштедува до 0,3 проценти гориво. Во потоплите клими, ладилникот за масло на менувачот исто така го спречува прегревањето на маслото и дополнително го намалува абењето на деловите.

 Важно е да се користи препорачаното масло со правилен вискозитет и густина. Ова исто така помага за маслото на моторот и оската.


Внимавајте на протекување воздух

Ако се случи протекува во системот за воздушна сопирачка, потрошувачката на гориво може да се зголеми до два отсто во зависност од големината на протекувањето. Тоа е затоа што компресорот мора да се вклучи во случај на протекување, а за тоа се потребни приближно 15 коњски сили од моторот. Секогаш има одреден степен на протекување на воздух, на пример, кога камион е паркиран преку ноќ или за време на неделен одмор. Но, кога се губи значително количество воздух за време на пократки паузи, тоа покажува дека има поголемо протекување. Ризикот од протекување на воздух е особено висок кај спојките на приколката.


Проверете дали тркалата се порамнети

Непорамнетите предни и задни оски предизвикуваат нестабилно управување и зголемен отпор на воздухот. На стандарден влекач, ова може да ја зголеми потрошувачката на гориво до три проценти. Потрошувачката е уште повисока ако приколката исто така не е правилно порамнета. Ако ниту една од оските на приколката не е правилно порамнета, потрошувачката на гориво може да стане значително поголема.


Надувајте ги гумите до правилен притисок

Недоволно напумпаните гуми ќе го зголемат отпорот на тркалање, што дополнително ќе ја зголеми потрошувачката на гориво. Тестовите покажуваат дека ако притисокот во гумите е понизок и за само еден бари, потрошувачката на горивото може да се зголеми за два проценти. Исто така, може да се намали и животниот век на гумата за околу 20 проценти.


Секој од овие мали проценти може брзо да додаде значителен трошок, а комбинирано може да одземе и голем дел од профитот. Тоа е само уште една причина зошто редовното сервисирање е од суштинско значење.


Прочитајте повеќе за услугите на Volvo Trucks.

Сродни написи

Latest Press Release

Latest Press Release