Камиони

Како влијае врз мене новата регулатива за тахографи за камиони во Европа?

Tatu Ljokkoi
2022-04-01
3 минути
Светот на возачите
Author
Tatu Ljokkoi
Driver development at Volvo Trucks

Паметните тахографи од првата генерација се задолжителни во сите нови тешки камиони од јуни 2019 година. Сега Европската Унија (ЕУ) воведува дополнителни регулативи со кои ќе се бара тахографите од втората генерација да се инсталираат од август 2023 година.

Еве објаснување за тоа што треба да знаете за новата регулатива за тахографи на ЕУ и што значи тоа за вас како возач. Да видиме зошто ЕУ воопшто се одлучи за регулативите.


Подобра безбедност и професионализам во индустријата

Главните цели на овие регулативи се да се зголеми безбедноста, да се намали манипулацијата со податоците од тахографите и да се загарантира соодветен одмор на возачите помеѓу смените и тешките периоди на возење.


Прописите ви овозможуваат полесно да поминете низ проверките и навреме да стигнете до вашата дестинација. Властите во која било земја во ЕУ ќе можат да извршат далечински проверки и, под услов ако податоците од тахографот се во ред, ќе можете да го продолжите патувањето без да ве застануваат. Ова е клучно за да се осигурат дека немате никакви прекршувања. Постоечките возила со стари тахографи сепак може да бидат застанувани на патот заради контрола, така што правилната употреба на сите тахографи е сè уште исклучително важна.

 

Во минатото, некои возачи и сопственици на камиони манипулираа со податоците од тахографите за да избегнат усогласување со стандардите за безбедност на возачите. Регулативите на ЕУ се осмислени да го отежнат манипулирањето, а во исто време да не ги попречуваат оние што се во согласност со непотребните проверки. 

 

Која е новата регулатива за тахографи?

Паметните тахографи од првата генерација се задолжителни во сите нови камиони од 15ти јуни 2019 година. Според најновата регулатива на ЕУ, тахографи од втора генерација мора да се инсталираат во сите нови камиони над 3,5 тони од 21ви август 2023 година. До крајот на 2024 година, мора да се заменат сите стари аналогни или дигитални тахографи (со исклучок на интелигентните тахографи од првата генерација) во камионите што се користат за прекугранични задачи. До август 2025 година, пак, сите интелигентни тахографи од првата генерација што се користат во прекугранични задачи мора да бидат надградени.

Главните функции што се воведуваат со тахографите од втората генерација е тоа што тие можат да го проверуваат прекуграничниот сообраќај преку сателитски систем за позиционирање и можат да го проверат времето и локацијата на утовар и истовар.

 

Вашиот паметен тахограф исто така ќе може да комуницира со локалните службеници за спроведување на законот кои ќе можат далечински да ги проверуваат податоците на вашиот тахограф без потреба да го запрат вашето возило. Ако не се откријат никакви проблеми, властите мора да ги избришат податоците во рок од три часа.

 

Планирајте го вашето патување за да ја исполните новата регулатива за тахографи

Новата регулатива за тахографи значи дека никогаш не било поважно да го испланирате вашето патување од сега. Ефективното планирање на вашето патување помага да бидете подобар возач, значи дека вашето патување е попријатно и ви дава поголема контрола. Овде можете да преземете водич кој објаснува како ефикасно да управувате со вашето време и може да ви помогне да се придржувате до прописите. Вклучува:

  • Совети како навреме да стигнете до вашата дестинација
  • Начини на кои можете да го направите вашето патување со камион помалку стресно
  • Што да направите ако ви истекува времето за возење и ако следното место за застанување на камионот е полно

Дознајте повеќе за новата регулатива за тахографи за камиони