Камиони

Што треба да знаете за опсегот на електрични камиони

| 3 минути
Колку далеку може да возите со електричен камион? Дознајте го одговорот на ова прашање и на други прашања за батериите, опсегот и влијанието на возачот овде.
Станица за полнење
Опсегот на батерии во електричен камион е влијаен од многу од истите фактори кои влијаат на потрошувачката на гориво во дизел моторот.

Колку далеку можам да возам електричен камион со полна батерија?

За влекач 4x2 со просечна тежина од 30 тони опсегот е приближно 300 km. Меѓутоа, во зависност од спецификацијата и примената, опсегот може да биде значително подолг бидејќи е под влијание на многу фактори.
 

Како временските услови влијаат на опсегот на електричниот камион?

Лошото време, како дожд, ниски температури и силни ветрови, ја зголемуваат потрошувачката на енергија и затоа ќе го кратат опсегот на возилото - исто како што овие услови би ја зголемиле потрошувачката на гориво во конвенционално возило на дизел.
 

Како однесувањето на возачот влијае на опсегот на камионот?

Во урбани и регионални средини, добро обучен возач може да потроши околу 20 проценти помалку енергија од слабо обучен возач. Оптималната техника на возење е добро исчекување со минимално сопирање и забрзување - слично како и кај конвенционално возило со дизел погон. Најзначајната разлика е во тоа што кај електричниот камион непреченото сопирање е уште поважно бидејќи енергијата се обновува и складира во батеријата на возилото, што го продолжува опсегот.
 

Како влијае сопирањето на батеријата?

Кинетичката енергија од движењето на возилото се обновува и се користи за полнење на батеријата. Ова ќе помогне да се прошири опсегот.
 

Дали има некои други фактори кои имаат влијание врз опсегот на батеријата?

Каросеријата на возилото може да има значително влијание доколку користи енергија од батериите на камионот. На пример, мешалка за бетон троши многу повеќе енергија од сува кутија. Тежината на возилото исто така ќе има значително влијание, како и топографијата на патот - на ист начин како кај конвенционалните дизел камиони.
 

Што се случува со батеријата кога возилото е во мирување?

Потрошувачката на енергија додека не се вози е ограничена – освен ако погонската линија исто така напојува функции кои трошат голема енергија, како што се мешалки за бетон.
 

Дали користењето електрични апарати или полнењето мобилни телефони може да влијае на опсегот на батеријата?

Не, најголемиот дел од енергијата складирана во батеријата се користи за погон. Потрошувачката на енергија од помошни системи, како греење, ладење, пумпи или кој било друг потрошувачки апарат, е помала во однос на она што се троши за погон. На пример, паметен телефон содржи многу помалку од 0,01 киловат часови енергија, додека над 500 kWh може да се складираат.
 

Што се случува ако батеријата на камионот остане без енергија?

Енергетскиот статус на батеријата може постојано да се следи на контролната табла и од далечина, но ако се приближи до нула, возачот се известува и достапната моќност ќе се намали што ќе влијае на возењето.
 

Сродни написи

Latest Press Release

Latest Press Release