Камиони

Електричните камиони може да станат мејнстрим порано отколку што мислите. Еве зошто.

| 3 минути
Целата транспортна индустрија се соочува со тешки барања за подобрување на влијанието врз климата. За да ја забрза транзицијата кон поодржлив транспорт, целта на Volvo Trucks е целата палета на производи да биде без фосилни горива до 2040 година. Електричните камиони ќе играат клучна улога за да се постигне ова. Можеби звучи како нереална цел, но всушност, преминот кон електрични возила оди многу побрзо отколку што повеќето очекуваа. Еве неколку причини зошто.

Трошоците за поседување електрично возило се намалуваат

Иако електричниот камион има повисока цена од конвенционалното возило денес, малиот број на подвижни делови во електричниот мотор значи дека тие често имаат подолг животен циклус и помала потреба за одржување. Во меѓувреме, цената на батериите се намалува со брзина која ги надминува очекувањата на повеќето аналитичари. Тековните инвестиции во секторот на обновливи извори на енергија ги намалуваат трошоците за производство на електрична енергија до точка каде што возењето камион на електрична енергија ќе биде за дел од цената на возење на дизел.
 

Батериите постојано се подобруваат

Со зголемувањето на побарувачката за електрични возила, иновациите со батериите исто така се забрзуваат. Полесните, литиум-јонски батерии се околу една третина полесни и со половина волумен во споредба со тие со оловна киселина. И како што се подобрува технологијата, стануваат уште полесни и помоќни. Дури и повеќе од тоа, придобивките може да дојдат со следната генерација на батерии, познати како батерии со цврста состојба („solid-state“). Се полнат побрзо, побезбедни се и имаат до двојно поголема густина од денешните литиум-јонски батерии, што потенцијално би можело да го удвои опсегот на возење.
 

Се решаваат инфраструктурните предизвици

Денес, многу лесно може да се наполни електричен камион за задачи со помал опсег на возење преку ноќ. Иако инфраструктурата за камиони со брзо полнење е сè уште мала, таа се проширува бидејќи градовите, логистичките центри, производителите на автомобили и бензинските пумпи се обидуваат да одговорат на зголемената побарувачка. А новите технологии, вклучувајќи паметни полначи и паметни батерии, овозможуваат крајно брзо полнење под поширок опсег на услови. Новите откритија покажуваат исто така дека брзината на полнење ќе се зголеми драстично како што се подобруваат литиум-јонските батерии.
 

Електричните камиони стануваат подобар избор

Како што се намалува цената на електричните возила, изборот на електрично возило би можел повеќе да е прашање на одржливост и цена. Електричните камиони се исто така популарни меѓу возачите бидејќи генерираат помалку вибрации од традиционалните дизел возила. Полесни се за маневрирање и паркирање, што ги прави добро прилагодени за урбано возење и испорака. Како опција со ниска содржина на јаглерод без издувни гасови, електричните камиони се покажуваат популарни кај компаниите кои сакаат да работат поодржливо.
Преминот кон електрични возила би можел да оди побрзо отколку што многумина очекуваа. Барем, постојат многу знаци кои укажуваат на овој развој. Електричните камиони секако веќе се користат на нашите улици за реална работа.

Ларс Мартенсон

Environment and Innovation Director at Volvo Trucks

Сродни написи

Latest Press Release

Latest Press Release