Камиони

Размислувате да преминете на електричен камион за градски превоз? Еве неколку прашања што треба да се разгледаат.

| 5 мин
Електричните камиони станаа реалност и неопходност за многу транспортни задачи. Дали работите во урбани средини и ви треба некој да ве води во вашиот следен чекор кон решенија за електрифициран транспорт? Еве неколку прашања што треба да се разгледаат.

Кои се вашите транспортни задачи?

Благодарение на нивните ниски нивоа на бучава и емисии, електричните камиони се идеални за работа во станбени области и градски средини, како за урбан транспорт и собирање отпад, потрошни материјал и лесни градежни работи.
 

Колку е тежок товарот што го носите?

Колку е поголема носивоста, толку повеќе батерии се потребни за да се покрие одредено растојание. Меѓутоа, батериите ја зголемуваат вкупната тежина и тежината влијае на опсегот на возење. Ова треба да се земе предвид, на пример, во градежништвото и управувањето со отпад. Според директива на Европската Унија, може да се дозволи еден дополнителен тон за возилата со алтернативно гориво за да се компензира дополнителната тежина. Во Volvo Trucks правиме реални симулации на маршрутата за која камионот треба да се користи за да се осигураме дека избраниот камион ќе може да ја извршите вашата задача.
 

Колку далеку треба да возите?

Електричните камиони моментално можат да патуваат од 70 до 300 километри со полнење преку ноќ во зависност од примената. Планирањето задачи на подолги растојанија очигледно значи закажување дополнително полнење на одредени локации долж патот, синхронизирано со времето поминато во возење.
 

Кои се вашите опции за полнење?

Веруваме дека поголемиот дел од камионите ќе се полнат во домашната база преку ноќ првично. Дополнителните брзи DC полначи стануваат интересна опција во операциите со две смени. Како што електричните возила стануваат се почести, ќе има потреба и можност да се полнат на многу различни места, како што се бензински пумпи, места за товарење, сервисни работилници, постојки за камиони и други места каде што се паркираат камиони. Кога снабдуваме камион во Volvo Trucks, вклучена е опремата за полнење и внимателно ја проценуваме рутата со клиентот и пресметуваме каде ќе биде потребно полнење за да се исполнат барањата за транспорт.
 

Дали сте подготвени да инвестирате во планирање маршрути и обука на возачи?

За да го извлечете најдоброто од електричниот камион, тој мора да се вози на начин на кој ќе ја поврати енергијата и ќе го максимизира опсегот. За да им се помогне на возачите да ја користат технологијата на електричниот погон на најефикасен начин, овозможувањето обука и алатки што ќе помогнат во планирањето на економични рути за вашите возила може да бидат исплатлива инвестиција.
 

Дали електричните камиони ќе му помогнат на имиџот на вашиот бренд и ќе помогнат во подобрувањето на вашиот бизнис?

Како потивка, поодржлива опција, електричните камиони можат да ви помогнат да го намалите влијанието на јаглеродот, да го зајакнете вашиот имиџ и да стекнете договори со клиенти или владини агенции кои имаат силни цели за одржливост. Голема привлечност за возачите, кои знаат да бидат оскуден ресурс, е тивкоста и високата технологија на возилото. Ако маркетингот и градењето имиџ ви се приоритет, електромобилноста може да биде добра опција за вас.
 

Дали сакате да вршите ноќни урбани испораки?

Во многу големи градови се забележува зголемување на ноќните испораки со користење на потивки електрични камиони. Флексибилноста што ја нуди на бизнисите кои не се оптоварени со испраќање камиони во утринскиот шпиц е привлечна, дозволувајќи поекономична распределба на ресурсите. Намалувањето на максималниот обем на сообраќајот и бучавата се приоритети за градските власти ширум светот.
 

Дали електричните камиони се профитабилен избор?

Компаниите ги согледуваат новите деловни можности за транспорт на стоки до локации и во времиња кои не се можни со камиони со фосилни горива. Се поголем број градови планираат да воведат зони со нула емисии каде што се дозволени само електрични возила. Се разговара и за даноците кои ќе ја поддржат транзицијата кон општество без CO2. Сè повеќе компании кои вработуваат електрични камиони се вклучуваат во еколошки партнерства, што може да има повратен ефект за бизнисот.
 

Дали сте подготвени да го направите следниот чекор кон решенија за електрифициран транспорт? Контактирајте со вашиот локален застапник за да дознаете повеќе за можностите за вашиот бизнис.

Јарко Аин

Jarkko Aine works as Director for Electric Solutions at Volvo Trucks

Сродни написи