Камиони

Македонија

×
Новиот Volvo FE CNG

Нашето патешествие кон нула емисии

Volvo FE CNG

Моќни. Продуктивен. Чист. Volvo FE со мотор на гасен погон – совршен за превоз на смет и градска дистрибуција. 

Добро приспособен за превоз на смет и дистрибуција во урбаните области

Погон на гас

Однадвор изгледа како обичен Volvo FE. Но, под кабината на новиот Volvo FE CNG се крие новиот Euro 6 мотор – погонуван исклучиво од компримиран природен гас или компресиран биогас. Користи технологија на свеќичка и има 320 кс и 1356 Nm вртежен момент.

Камионот е опремен со автоматска трансмисија. Така, може да ја очекувате истата продуктивност и возни карактеристики какви што ги добивате од обичниот Volvo FE. Но такви што се развиени да бидат совршени за кратки патувања со чести запирања и тргнувања – како превоз на смет и дистрибуцијата во урбаните области.

Многу градови ширум светот бараат алтернативи за камионите погонувани со дизел. Обновливите горива се честопати услов за добивање договори, особено кога се работи за управувањето со отпад. Со Volvo FE CNG, на компаниите кои работат во урбана средина сега можеме да им понудиме камион со значително помало влијание врз животната средина.
Комбинација со кабина со низок влез

Комбинација со кабина со низок влез

Комбинирајте го моторот со ниски емисии со кабина со низок влез којашто е лесна за влегување, којашто придонесува кон градската безбедност и ја олеснува работата за вашите возачи.

Пониско ниво на емисии

Согорувањето на метанот е целосно без мирис. Плус, испушта многу мали нивоа на штетни честички. Кога метанот се извлекува од биогасот – од органски материи – емисиите на јаглерод диоксид се намалуваат до 100%* споредено со дизел камион.

Всушност толку малку PM честички, што му е потребен само тринасочен катализатор. Не е потребен филтер за честички. А нема ниту AdBlue.

* Ова ги опфаќа емисиите што се создаваат од возилото за време на користењето, познато како „од резервоар до тркало“.

Намалете го загадувањето што го предизвикувате
Euro 6 моторот за FE CNG

Сигурно, продуктивно решение

Моторот ја употребува технологијата на палење со свеќичка и има потреба од само вертикален или хоризонтален тринасочен катализатор за контрола на емисиите. Ефикасно и сигурно решение.

Volvo FE CNG е достапен со 2×4 или 2×3 резервоари за гас. Резервоарите за компримиран гас се монтираат на двете страни на шасијата. Оперативниот опсег при оптимални операции на возење може да биде 400 километри за лесна дистрибуција и до 250 километри за тешки задачи на собирање смет.

Освен новиот мотор на гасен погон, Volvo FE CNG е опремен и со автоматска трансмисија. Како резултат на тоа, ги има истите нивоа на продуктивност и перформанси како нормалниот Volvo FE.

Метанот е гориво коешто, долгорочно, ќе обезбеди одржлива алтернатива за дизелот. Сега останува на различните чинители во општеството да создадат правила и вистински услови за позитивен развој.

Пробајте го и самите

Локалниот дилер на Volvo Trucks е подготвен да дискутира за одликите и придобивките на Volvo FE CNG со вас.