Камиони

Најзадоволни од брендот Volvo

Во транспортната компанија Лаки Лазо ДООЕЛ велат дека од сите камиони во мешаниот возен парк се најзадоволни од влекачите Volvo: не само поради нивните перформанси, квалитет, економичност, туку и поради одличниот однос со Volvo Trucks центарот во Скопје и одличната соработка со финансиската служба Volvo.

 

Лаки Лазо ДООЕЛ, сопственост на г-дин Лазар Крстевски, од своето основање (25.11.1999 г.) се занимава со меѓународен транспорт, главно на збирен товар од Македонија кон Европа и обратно. Тие имаат речиси две децении искуство со Volvo, бидејќи, како и многу други превозници, го купија својот прв камион од оваа марка во 2005 година како веќе користен: тоа беше FH произведен во 1996 година. Иако со значително „искуство“, тој ги потврди сите добри приказни за брендот, така што првиот нов влекач на Volvo беше купен во 2016 година - на заем одобрен од финансиската служба на Volvo.

 

Мешовитиот возен парк на Лаки Лазо ДООЕЛ денес го сочинуваат 12 трактори од различни производители, меѓу кои пет Volvo камиони, најмладите се од минатата година: два FH со турбокомпонентни мотори од 460 КС и вообичаена конфигурација за меѓународни тури. За оваа година планираат да купат еден, можеби и два нови влекачи со исти мотори и опрема. И тие, како и сите пет досега, ќе се купуваат на кредит од Volvo Financial Services.

Во овој мал, но успешен колектив со петнаесет вработени, велат дека влекачите на Volvo се издвојуваат од конкуренцијата по многу нешта и додаваат дека генерално се многу задоволни од соработката со компанијата Volvo во Македонија - од склучување договори за возила, финансирање, до одржување и поправки во сервисен центар во близина на меѓународниот аеродром Скопје. Тие особено ја нагласуваат услужливоста и професионалноста на сите вработени, како и големата флексибилност при склучувањето кредитни аранжмани со Volvo Financial Service. Прекуграничните кредити од ВФС, велат, се идеални за сите компании кои преку ваквите аранжмани имаат можност да набават нови возила и во исто време да ја одржат оперативната финансиска стабилност.

 

Volvo Financial Service ги нуди своите услуги во Македонија од 2002 година. Во последните осум години, од 2015 година до сега, VFS финансираше купување на околу 260 нови и 66 користени камиони Volvo со прекугранични заеми. Многу од корисниците на заемот одлучија VFS, покрај влекачот или соло камионот, да ја финансираат и приколката, односно надградбите. Во Македонија, како и во земјите од регионот на Јадранското Море, расте интересот за финансиските услуги на Volvo, па така, на пример, во 2022 година, VFS во таа земја финансираше купување на 32 нови и четири користени камиони Volvo. Меѓу клиентите кои во последно време се најголеми корисници на VFS кредити се издвојуваат компаниите со 1-2 камиони како и големите транспортни компании со над 50 камиони. Во канцеларијата на VFS во Volvo Truck Center во Скопје, проценуваат дека една третина од купувањето на сите нови камиони во таа земја е финансирана од прекугранични заеми на VFS, другата третина е финансирана од банки или преку лизинг аранжмани, а третина од компаниите се одлучуваат за самофинансирање.