Камиони

Volvo камионите во одлични раце на високо квалификувани и професионални сервисери

Заедно со традиционалниот квалитет, долговечност и економичност, за сопствениците на камиони на Volvo, еден од исклучително важните фактори на профитабилниот бизнис е добрата сервисна поддршка. Широката мрежа на добро опремени сервисни работилници, во кои високо квалификувани и професионални техничари се грижат за одржување и поправки, е исто така од клучно значење кога се одлучува за купување на нов камион, бидејќи само возило кое воопшто е во целосна оперативна подготвеност, го прави сопственикот безгрижен и го одржува реномето на компанијата.
Volvo камионите во одлични раце на високо квалификувани и професионални сервисери

Volvo Trucks посветува посебно внимание на континуираната едукација и обука на сервисерите, согласно програмите кои се спроведуваат на глобално, регионално и локално ниво. Покрај обуката за нови производи и услуги, сервисните техничари се запознаваат и со тековните и идните трендови кои се следат и предвидуваат од Volvo Trucks, како и во индустријата за камиони воопшто. Воедно, сервисните работилници поттикнуваат размена на искуства помеѓу членовите на сервисните тимови, се со цел на корисникот да му се обезбеди професионална услуга од највисоко ниво.

Еден од начините за постигнување на таа цел се натпреварите, поточно еден вид обука на сервисните тимови на Volvo од целиот свет - традиционалниот VISTA, најголемиот светски натпревар за вработени во резервни маркети за камиони и автобуси во светот. 62. мерење на знаење, умешност и брзина, VISTA 2022, се одвива под слоганот ПОВЕЌЕ ОД КОНКУРЕНЦИЈА. На овогодинешното натпреварување пријавени 16.250 учесници од 4.360 тимови од целиот свет. Традиционално, меѓу учесниците имаше и вработени во сервисната работилница на Volvo Trucks Македонија.

Во квалификациите за финалето во регионот Adriatic South, покрај селекцијата на Македонија, имаше уште селекции од Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Албанија, вкупно 81 учесник од 23 селекции. Тимот на Меџик од Македонија се пласираше во финалето кое ќе се одржи во втората недела од септември во Гетеборг, седиштето на Volvo Trucks, во кое ќе се натпреваруваат 43 екипи од целиот свет.

Овогодинешниот циклус започна на 10 јануари 2022 година, со отворањето на формуларот за регистрација. VISTA 2022 имаше два круга на теоретски прашања во кои натпреварувачите одговараа на 30 прашања од областите на сервисни информации, електрични дијаграми, каталози за резервни делови и знаење за производите. Втората „дисциплина“ беше Пит-стоп, сесија ограничена на 90 минути, на која натпреварувачите тимски одговараа на 20 прашања од областа на електромобилноста и уредите на камионот за последователен третман на емисиите на издувните гасови.

VISTA 2022 за прв пат имаше апликација за Android и I-phone телефони преку која учесниците можеа да решаваат специјални „мисии“ и да освојат дополнителни поени. „Мисиите“ беа различни - од забавни, како што е омилената песна на тимот, до едукативни, како што е безбедноста при работа или складирање и ракување со опасни материјали.

На крајот од теоретскиот дел од натпреварот, 189 најдобри екипи се пласираа во дигитално полуфинале. За прв пат оваа година, поради неизвесноста поврзана со пандемијата „Ковид19“, но и поради едукацијата насочена кон примена на современи технологии, корпорацијата за камиони „Волво“ реши да го организира полуфиналето преку дигитална платформа каде што тимовите полуфиналисти решаваа задачи за поправка на камиони. Како и досега, освен практичните, имаше и теоретски задачи за кои секој од тимовите имаше рок од 30 минути да ги реши, на „станиците“:  Електромобилност, Потрошувачи на енергија во камионот и како да се оптимизира користењето на енергијата (батеријата на камионот), Инсталирање на автоматски менувач во неутрален режим на посебно барање на купувачот во одредена ситуација и квиз за општо познавање на брендот и производите на Volvo.

Од регионот Adriatic South во дигитално полуфинале се пласираа екипите Меџик од Македонија и Соколови од Црна Гора. Тие се натпреваруваа во дигитално полуфинале во група со вкупно 13 екипи од регионот на Јадранскиот север - од Бугарија, Естонија, Унгарија, Летонија, Литванија и Казахстан. „Магичниот“ тим од Македонија во состав Благоја Алексовски, Панајоти Поповски, Спаса Јаневски и Ивица Деспотовски го освои второто место во вкупниот пласман и со тоа се пласираше во финалето на VISTA 2022.