Volvo Trucks отвора фабрика за батерии во Белгија

Volvo Trucks ја отвора својата прва фабрика за склопување батерии. Лоцирана во Гент, Белгија, фабриката ќе испорачува батерии подготвени за инсталирање за целосните електрични тешки камиони на Volvo Trucks.
Volvo Trucks отвора фабрика за батерии во Белгија
Првата фабрика за склопување батерии на Volvo Trucks во Белгија ќе снабдува батерии прилагодени за тешките електрични камиони на компанијата.

„Оваа инвестиција ја покажува нашата силна посветеност на електрифицираниот транспорт со камиони. До 2030 година, најмалку 50 отсто од сите камиони што ги продаваме на глобално ниво ќе бидат електрични, а до 2040 година ќе бидеме компанија со неутрална содржина на јаглерод“, вели Роџер Алм, претседател на Volvo Trucks.

Во новата фабрика за батерии, ќелиите и модулите од Samsung SDI ќе се склопат во батериски пакувања што се прилагодени за електричното гама на Volvo Trucks: Volvo FH, Volvo FM и Volvo FMX. Сериското производство започнува во третиот квартал од оваа година.

Пократко време на носење и зголемена кружност

Секој батериски пакет има капацитет од 90 kWh и клиентот може да избере да има до шест батерии (540 kWh) во камион. Бројот на батерии зависи од специфичниот опсег на секој клиент и барањата за носивост.

„Со интегрирање на процесот на склопување батерии во нашиот производствен тек, можеме да го скратиме времето на испорака за нашите клиенти и да обезбедиме батерии со високи перформанси, а во исто време да ја зголемиме кружноста“, вели Роџер Алм.

Батериите на Volvo Trucks се дизајнирани така што подоцна може да се репродуцираат, обновуваат и повторно да се користат. Самата централа се напојува со 100% обновлива енергија.

Електрични решенија за повеќето транспортни потреби

Со производство на три тешки целосно електрични модели што започнува оваа година во Европа, Volvo Trucks ќе понуди вкупно шест модели на електрични камиони на глобално ниво, покривајќи сè, од градската дистрибуција и ракување со отпад до регионален транспорт и градежни работи.

„Започнавме сериско производство на електрични камиони веќе во 2019 година и го предводиме пазарот и во Европа и во Северна Америка. Со брзиот развој на мрежите за полнење и подобрувањата во технологијата за батерии, убеден сум дека ќе видиме брза трансформација на целата индустрија за камиони во многу блиска иднина“, вели Роџер Алм.

Link слики во висока резолуција

Tijana Savić

Маркетинг менаџер

tijana.savic@volvo.com

Volvo Trucks нуди комплетни транспортни решенија за прибирливите професионални клиенти со цела палета на камиони за локален,регионален и меѓународен транспорт. Поддршката за клиентите ја обезбедува глобалната дистрибутерска мрежа која се состои од 2.200 сервисни работилници во 130 земји. Камионите на Volvo се склопуваат во 13 земји низ светот. Во 2021 година, ширум светот беа испорачани околу 123.000 камиони на Volvo. Volvo Trucks е дел од Volvo Group, еден од водечките светски производители на камиони, автобуси, градежна опрема и поморски и индустриски мотори. Групацијата нуди и комплетни решенија за финансирање и сервисирање. Компанијата Volvo Trucks својата работа ја заснова на главните вредности: квалитет, безбедност и заштита на животната средина.