Камиони

Volvo Trucks ја зголемува брзината на менување на менувачот I-Shift до 30%

Интелигентниот и автоматскиот менувач I-Shift на Volvo Trucks сега е побрз од кога било. Побрзата реакција обезбедува подобрена возност и мазност при возењето и на дизел и на електрични тешки камиони.
Volvo Trucks ја забрзува брзината на менување на менувачот I-Shift до 30%
Со до 30% побрзо менување на брзината, возачите сигурно ќе доживеат многу позитивна разлика во возењето.

Значајното подобрување на возноста, кое е додадено на погонските линии на сите нивоа на емисија, се постигнува со новиот начин на кој менувачот I-Shift комуницира со моторот. Ажурирањето вклучува побрзо активирање на спојката што резултира со пократок прекин на вртежниот момент. Исто така, го прави менувањето на брзините помазно, за похармонично возење.

 

„Побрзото менување на брзините овозможува поефикасно оптимизирање на изборот на брзина. И колку повеќе промени на настаните бараат патот и теренот, толку повеќе подобрувањата ќе бидат ценети од возачот. Со до 30% побрзо менување на брзината што сега е можно со користење на I-Shift, возачите сигурно ќе доживеат многу позитивна разлика“, вели Пар Бергстранд, менаџер за пренос на тешки возила во Volvo Trucks.

 

Префрлувањето со голема брзина се постигнува врз основа на неколку клучни подобрувања. Прво, ажурираните сензори сега обезбедуваат податоци со поголема точност на контролната единица, која има нов софтвер и побрз микропроцесор, за многу побрзо пресметување. Второ, додадениот диск во сопирачката на менувачот ја тера да реагира побрзо пред менувањето на брзината, така што тоа може да се направи порано. Конечно, волуменот на воздухот исто така е намален во различни системи за активирање, на пример вилушките за менување, спојката и сопирачката на менувачот, за дополнително да се овозможи побрзо менување на степените на пренос.

 

Кога I-Shift беше претставен во 2001 година, тој беше првиот автоматски менувач дизајниран за тешки камиони. Тој има способност да работи со целата погонска група, бидејќи овој систем за пренос е прилагоден на компонентите на моторот и возилото веќе од фазата на развој, што придонесува за помала потрошувачка на гориво - а со тоа и намалено влијание врз животната средина. Исто така, промовира зголемена безбедност и други важни придобивки, вклучувајќи намален шум, вибрации и физички напор на возачот.

 

Овие најнови достигнувања за 30% побрзо менување на брзините се дополнителен доказ за бескрајните, континуирани активности за подобрување на Volvo за да се обезбеди подобра возност наоколу. „Со сите подобрувања и нови варијанти низ годините, I-Shift имаше извонредна способност да решава сè понапредни задачи на ефикасни начини. Ова не значи само обезбедување високи перформанси и ефикасност на горивото, туку и извонредна возност и удобност за возачите“, коментира Pär Bergstrand.

 

Денес, сите тешки камиони на Volvo се стандардно изградени со I-Shift. Од неговото воведување, повеќе од еден милион камиони се продадени глобално со уникатната технологија I-Shift на Volvo.

 

LINK слики со висока реѕолуција

За повеќе информации, контактирајте ги:

Tijana Savić

Маркетинг менаџер

+381 63 101 5607

tijana.savic@volvo.com

Volvo Trucks нуди комплетни транспортни решенија за прибирливите професионални клиенти со цела палета на камиони за локален,регионален и меѓународен транспорт. Поддршката за клиентите ја обезбедува глобалната дистрибутерска мрежа која се состои од 2.200 сервисни работилници во 130 земји. Камионите на Volvo се склопуваат во 13 земји низ светот. Во 2021 година, ширум светот беа испорачани околу 123.000 камиони на Volvo. Volvo Trucks е дел од Volvo Group, еден од водечките светски производители на камиони, автобуси, градежна опрема и поморски и индустриски мотори. Групацијата нуди и комплетни решенија за финансирање и сервисирање. Компанијата Volvo Trucks својата работа ја заснова на главните вредности: квалитет, безбедност и заштита на животната средина.