Камиони

Volvo Trucks: Први во светот кои користат челик без фосили во своите камиони

Како прв производител на камиони во светот што го направи тоа, Volvo сега воведува челик без фосили во своите камиони. Челикот го произведува шведската компанија за челик SSAB, а тешките електрични камиони Volvo ќе бидат првите што ќе го вклучат.
Volvo Trucks: Први во светот кои користат челик без фосили во своите камиони
Volvo Trucks е прв во светот кој користи челик без фосили во своите камиони. Челикот прво ќе се користи во шините на рамката на камионот.

Челикот од SSAB се произведува со помош на сосема нова технологија, базирана на водород. Резултатот е многу помало влијание врз климата од конвенционално произведениот челик. Воведувањето на челик во мали размери во тешките електрични камиони на Volvo ќе започне во третиот квартал на 2022 година.

 

„Ќе ја зголемиме употребата на материјали без фосили во сите наши камиони за да ги направиме не само во функција - туку и кога станува збор за материјалите од кои се изградени“, вели Џесика Сандстром, виш потпретседател за управување со производи. Volvo Trucks.

 

Првиот челик произведен со водород ќе се користи во шините на рамката на камионот, столбот на камионот на кој се монтирани сите други главни компоненти. Како што се зголемува достапноста на челик без фосили, тој ќе биде воведен и во другите делови на камионот.

 

90% од камионот Volvo може да се рециклира

 

Денес, околу 30% од материјалите во новиот камион на Volvo доаѓаат од рециклирани материјали. И до 90% од камионот може да се рециклира на крајот од неговиот животен век.

 

„Постојано се стремиме дополнително да го минимизираме нашиот климатски отпечаток. Ние, исто така, се движиме кон поголема кружност и во нашите операции и во нашите камиони“, вели Џесика Сандстром.

 

Volvo Group соработува со SSAB на челик без фосили од 2021 година. Првата машина, носач на товар направен од челик без фосили, беше прикажана во октомври 2021 година. Челик без фосили ќе биде важен додаток на традиционалниот и рециклиран челик што се користи во камионите на Волво.

 

Volvo Trucks е посветена на договорот од Париз и на постигнување нето-нула емисии на стакленички гасови во синџирот на вредност, најдоцна до 2040 година.

 

LINK слики со висока резолуција

LINK - филм

За повеќе информации, контактирајте ги:

Tijana Savić

Маркетинг менаџер

+381 63 101 5607

tijana.savic@volvo.com

Volvo Trucks нуди комплетни транспортни решенија за прибирливите професионални клиенти со цела палета на камиони за локален,регионален и меѓународен транспорт. Поддршката за клиентите ја обезбедува глобалната дистрибутерска мрежа која се состои од 2.200 сервисни работилници во 130 земји. Камионите на Volvo се склопуваат во 13 земји низ светот. Во 2021 година, ширум светот беа испорачани околу 123.000 камиони на Volvo. Volvo Trucks е дел од Volvo Group, еден од водечките светски производители на камиони, автобуси, градежна опрема и поморски и индустриски мотори. Групацијата нуди и комплетни решенија за финансирање и сервисирање. Компанијата Volvo Trucks својата работа ја заснова на главните вредности: квалитет, безбедност и заштита на животната средина.