Започнува продажбата на тешките електрични камиони на Volvo

Продажбата на тешки електрични камиони на Volvo Trucks сега се зголемува со официјалното отворање на системот за нарачки.
Започнува продажбата на тешките електрични камиони на Volvo
Volvo Trucks сега официјално го отвори системот за нарачки за својата палета на тешки електрични камиони.

Volvo Trucks сега официјално го отвори системот за нарачки за својата палета на тешки електрични камиони, Volvo FH, Volvo FM и Volvo FMX. Сериското производство ќе започне наесен и постепено ќе се зголемува. Електричните камиони за почеток ќе се произведуваат во фабриката со неутрален CO2 во Туве во Гетеборг.

„Ова е пресвртница за Volvo Trucks. Има голем интерес од клиентите за нарачки за овие фантастични камиони. Досега главно им нудевме на клиентите и партнерите да потпишат писма со намери за купување, но сега почнуваме да потпишуваме цврсти нарачки, што е голем чекор напред за електрификација“, вели Роџер Алм, претседател на Volvo Trucks.

Во 2021 година Volvo Trucks примаше нарачки, вклучително и писма со намери за купување, за повеќе од 1.100 електрични камиони во над 20 земји.

Електричните верзии на средните камиони на Volvo Volvo FE, Volvo FL и Volvo VNR веќе се во сериско производство. Најголемите пазари за електричните камиони на Volvo во Европа моментално се Норвешка, Шведска и Германија. Volvo Trucks е лидер на пазарот во Европа за тешки електрични камиони со пазарен удел од 42% во 2021 година, а исто така има водечка позиција во Северна Америка.

„Очигледно станува конкурентна предност да се биде во можност да се понудат тивки решенија за транспорт со нулта емисија на издувни гасови“, коментира Роџер Алм.

Со вкупно шест модели на електрични камиони во производство заклучно со оваа година, Volvo Trucks ја има најкомплетната електрична линија во глобалната камионска индустрија, која опфаќа сè, од градска дистрибуција и ракување со отпад, до урбан градежен транспорт и регионален транспорт. Целта на компанијата е половина од вкупната продажба на камиони да биде електрични до 2030 година.

Факти:

Моделите трактори на Volvo FH, Volvo FM и Volvo FMX Electric се пуштени во продажба сега

Цврстите верзии ќе бидат пуштени во продажба во четвртиот квартал на 2022 година.

Link до слики со висока резолуција