Рекордна нарачка од Maersk за Volvo електрични камиони

Volvo Trucks во Северна Америка доби нарачка за 110 Volvo VNR Electric камиони од глобалната логистичка компанија Maersk. Договорот се надоврзува на претходната нарачка од 16 возила од истиот модел и ја означува единствената најголема комерцијална нарачка досега за електричните камиони на Volvo.
Gladstein Neandross & Associates - Volvo & Maersk Electric Vehicle Handover in Santa Fe Springs, CA. Photograph by Matt Petit/NHOUSE for GNA
Испораките на камионите Volvo VNR Electric до Performance Team за Maersk, ќе започнат во Q2 2022 година.

Нарачката беше направена од Performance Team, дел од Maersk Group, и значи дека вкупно 126 вакви електрични камиони ќе бидат во употреба за овој тим. Првите електрични камиони ќе бидат во функција во Q2 2022 година, сите 126 камиони се планирано за распоредување до Q1 2023 година.

„Volvo Trucks е возбуден што ќе продолжи да соработува со Maersk за одржливост на флотата и ќе игра клучна улога во континуираните обемни инвестиции на организацијата во решенија за електромобилност“, вели Питер Ворхов, претседател на Volvo Trucks Северна Америка.

Електричните камиони од класа 8 ќе се користат во Калифорнија за различни транспортни задачи, опслужувајќи ги патиштата за одвод на пристаништа и дистрибуција на складиште.

Volvo VNR Electric има работен опсег до 440 km и складирање енергија до 565 kWh. Камионот може да се наполни 80% за 90 минути со пакетот со шест батерии и 60 минути со верзијата со четири батерии. Volvo VNR Electric се произведува во фабриката на Volvo Trucks во New River Valley во Вирџинија, која е ексклузивен производител на сите камиони на Volvo во Северна Америка.

50% продажба на електрична енергија до 2030 година

На глобално ниво, Volvo Trucks постави амбициозна цел до 2030 година 50% од сите камиони што ги продава да бидат електрични.

„Решени сме да ја водиме електричната трансформација на транспортната индустрија. Волуменот е сè уште низок, но гледаме рапидно растечки интерес во Европа, Северна Америка и во други делови од светот. Во 2021 година примивме нарачки, вклучително и писма со намери за купување, за повеќе од 1.100 камиони во над 20 земји. Очигледно станува клучна конкурентска предност да се биде во можност да се понуди електричен транспорт со нула емисија“, вели Роџер Алм, претседател на Volvo Trucks.

Volvo Trucks беше лидер на пазарот за тешки електрични камиони во 2021 година во Европа со пазарен удел од 42% и исто така има водечка позиција во Северна Америка. Со вкупно шест модели на електрични камиони во производство заклучно со оваа година, Volvo Trucks ја има најкомплетната електрична линија во глобалната камионска индустрија, која опфаќа сè, од градска дистрибуција и ракување со отпад, до градежен транспорт и регионален транспорт.