Камиони

Volvo Trucks го претстави новиот камион со нула емисии

Замислете камион кој испушта само водена пареа, произведува сопствена електрична енергија на бродот и има домет до 1000 km. Тоа е можно со горивни ќелии напојувани со водород, а Volvo Trucks започна да тестира возила користејќи ја оваа нова технологија.
Volvo Trucks го претстави новиот камион со нула емисии
Електричните камиони со горивни ќелии со водород ќе бидат особено погодни за долги растојанија и тешки задачи кои бараат енергија.

За да го декарбонизира транспортот, Volvo Trucks веќе денес нуди електрични камиони со батерии и камиони кои работат на обновливи горива, како што е биогасот. Во втората половина на оваа деценија, во неговото портфолио на производи ќе биде додадена трета опција за неутрална CO2 - електрични камиони со горивни ќелии напојувани од водород.

 

„Ние ја развиваме оваа технологија веќе неколку години, и прекрасно е да се видат првите камиони кои успешно трчаат на тест патеката. Комбинацијата на електрични батерии и електрични ќелии со гориво ќе им овозможи на нашите клиенти целосно да ги елиминираат емисиите на CO2 од издувните гасови од нивните камиони, без разлика на транспортните задачи“, вели Roger Alm, претседател на Volvo Trucks.

 

Електричните камиони со горивни ќелии ќе имаат оперативен опсег споредлив со многу камиони со дизел - до 1000 km - и време на полнење гориво од помалку од 15 минути. Вкупната тежина може да биде околу 65 тони или дури и поголема, а двете горивни ќелии имаат капацитет да генерираат 300 kW електрична енергија. 

 

Пилотите проектите за клиенти ќе започнат за неколку години од сега, а комерцијализацијата е планирана за вториот дел од оваа деценија.

 

„Електричните камиони со горивни ќелии со водород ќе бидат особено погодни за долги растојанија и тешки задачи кои бараат енергија. Тие исто така би можеле да бидат опција во земји каде што можностите за полнење на батериите се ограничени“, вели Roger Alm.

 

Сопствено генерира електрична енергија

Горивната ќелија генерира сопствена електрична енергија од водородот на бродот наместо да се полни од надворешен извор. Единствениот бипродукт што се испушта е водена пареа.

 

Горивни ќелии испорачани од cellcentric

Горивните ќелии ќе се снабдуваат од cellcentric - заедничко вложување помеѓу Volvo Group и Daimler Truck AG. Cellcentric ќе изгради еден од најголемите европски сериски производствени капацитети за горивни ќелии, специјално развиен за тешки возила.

 

Потребен е повеќе зелен водород

Технологијата на горивни ќелии е сè уште во рана фаза на развој и има многу придобивки од новата технологија, но и некои предизвици кои претстојат. Еден од нив е големото снабдување со зелен водород*. Друг е фактот дека допрва треба да се развива инфраструктурата за полнење гориво за тешки возила.

 

„Очекуваме снабдувањето со зелен водород значително да се зголеми во текот на следните неколку години, бидејќи многу индустрии ќе зависат од него за намалување на CO2. Сепак, едвај чекаме да го декарбонизираме транспортот, веќе доцниме. Значи, мојата јасна порака до сите транспортни компании е да го започнат патувањето денес со електрична енергија од батерии, биогас и другите достапни опции. Тогаш камионите со горивни ќелии ќе бидат важен додаток за подолг и потежок транспорт за неколку години од сега“, вели Roger Alm.

 

* Зелениот водород се произведува со користење на обновливи извори на енергија, како што се ветерот, водата и сонцето.  

 

LINK слики со висока резолуција
LINK филм (1 мин)
LINK филм со повеќе детали (2 мин)

За повеќе информации, контактирајте ги:

Tijana Savić

Маркетинг менаџер

+381 63 101 5607

tijana.savic@volvo.com

Volvo Trucks нуди комплетни транспортни решенија за прибирливите професионални клиенти со цела палета на камиони за локален,регионален и меѓународен транспорт. Поддршката за клиентите ја обезбедува глобалната дистрибутерска мрежа која се состои од 2.200 сервисни работилници во 130 земји. Камионите на Volvo се склопуваат во 13 земји низ светот. Во 2021 година, ширум светот беа испорачани околу 123.000 камиони на Volvo. Volvo Trucks е дел од Volvo Group, еден од водечките светски производители на камиони, автобуси, градежна опрема и поморски и индустриски мотори. Групацијата нуди и комплетни решенија за финансирање и сервисирање. Компанијата Volvo Trucks својата работа ја заснова на главните вредности: квалитет, безбедност и заштита на животната средина.