Камиони

Volvo Trucks лансира нови функции за поддршка на безбедно и напорно возење

Volvo Trucks воведува низа нови функции кои ја подобруваат безбедноста и возењето, поддржувајќи прецизно ракување во тесни области и на нерамни или лизгави патишта, на пример на градилишта.
Volvo Trucks лансира нови функции за поддршка на безбедно и напорно возење
Новите функции се дизајнирани да му овозможат на возачот поголема контрола и лесно ракување при маневрирање.

„Благодарение на неколкуте паметни ажурирања на менувачот I-Shift, успеавме да направиме достапни низа нови функции кои ја подобруваат возноста, безбедноста и удобноста. Секој е дизајниран да му даде на возачот поголема контрола и леснотија при маневрирање“, вели Pär Bergstrand, Heavy Duty Transmission manager во Volvo Trucks.

 

Нови функции кои нудат поголема прецизност и безбедност кога условите на патот се тешки

 

Terrain Brake е ново, уникатно решение за возење со мали брзини на груба и нерамна земја, каде што го олеснува и побезбедно маневрирањето со камион.

 

Вообичаено, ако возачот сопира со тркало поставено на работ на подигната површина, како голема карпа или рабници, може да се оттргне пред возачот да има време да ги притисне сопирачките, што го отежнува одржувањето на контролата над возилото. Новото решение Terrain Brake ги активира сопирачките веднаш штом возачот го отпушти педалот за гас. Тогаш камионот ја задржува својата позиција без да се тркала, што овозможува мали движења, со голема прецизност.

 

Terrain Brake е идеален за теренски услови како што се градилишта, рудници или нерамни патишта, но може да биде корисен и за маневрирање во градовите и за навигација преку брзините и рабниците на улиците. Без оглед на ситуацијата, тоа ќе му даде на возачот многу поголема агилност и контрола, правејќи ја работата побезбедна и полесна“, продолжува Pär Bergstrand.

 

Промена на насоката е уште едно решение што го олеснува маневрирањето со камион при мали брзини. Ситуациите како што се вртење во затворен простор или рикверц во пристаниште за товарење обично бараат кратки, остри движења со менување на возачот помеѓу педалите на сопирачката и гасот. Сега, наместо да ја притисне сопирачката, возачот може да се префрли во рикверц додека се движи напред. Новата функција потоа автоматски ќе го ублажи возилото до застој и потоа ќе почне да се движи во рикверц, додека возачот едноставно ја држи педалата за гас. За повторно да се движите напред, треба само да се префрлите во напред и да продолжите да го држите педалот за гас.

 

Active Grip Control е функција која значително ја подобрува стабилноста и забрзувањето при лизгави услови. Ако камионот почне да се лизга, повеќе сензори му дозволуваат на контролниот систем на возилото да реагира на површината на патот на интелигентен начин за да му помогне на возачот да остане на патот. Новата карактеристика е исто така дизајнирана да го намали ризикот од превртување на дигалката и преуправување при возење без товар.

 

Volvo Trucks, исто така, ја ажурираше контролата на патувањето за да може да се активира при одредени брзини од 4 km/h, па дури и 2 km/h, доколку се користи со опционалните брзини со гасеници.

 

„Навистина сум горд што успеавме да развиеме толку многу корисни функции кои не само што го подобруваат возењето на градилиштата, туку помагаат и во многу други ситуации, како што е транспортот на дрва и кога возите во градовите“, заклучува Pär Bergstrand.

 

Достапност:

 

Terrain Brake е опција за Volvo FH16 и други камиони на Volvo со погонувана предна оска.

Промена на насоката е опција достапна на сите Volvo FH, FM и FMX.

Активната контрола на грип е стандардна кај сите тешки камиони на Volvo со електричен погон и, со неколку исклучоци, кај сите тешки камиони со мотори Еуро 6.

Ажурираната контрола на патувањето е стандардна опрема за сите тешки камиони на Volvo.

 

LINK слики со висока реѕолуција

LINK филм за новите карактеристики

За повеќе информации, контактирајте ги:

Tijana Savić

Маркетинг менаџер

+381 63 101 5607

tijana.savic@volvo.com

Volvo Trucks нуди комплетни транспортни решенија за прибирливите професионални клиенти со цела палета на камиони за локален,регионален и меѓународен транспорт. Поддршката за клиентите ја обезбедува глобалната дистрибутерска мрежа која се состои од 2.200 сервисни работилници во 130 земји. Камионите на Volvo се склопуваат во 13 земји низ светот. Во 2021 година, ширум светот беа испорачани околу 123.000 камиони на Volvo. Volvo Trucks е дел од Volvo Group, еден од водечките светски производители на камиони, автобуси, градежна опрема и поморски и индустриски мотори. Групацијата нуди и комплетни решенија за финансирање и сервисирање. Компанијата Volvo Trucks својата работа ја заснова на главните вредности: квалитет, безбедност и заштита на животната средина.