Камиони

Volvo Trucks ја подобрува возноста и ефикасноста за своите градски камиони

Volvo FL и FE, кои најчесто се користат за дистрибуција во градовите и урбаните средини, добија нови, ажурирани менувачи кои нудат подобрена ефикасност и понепречено возење.
Volvo Trucks ја подобрува возноста и ефикасноста за своите градски камиони
За да се подобри и оптимизира возењето, и Volvo FL и FE добија различни режими на возење: економичност, перформанси и надвор од патот.

Volvo FL е мал и агилен член на палетата на Volvo Trucks и со својот сосема нов 8-брзински целосно автоматски менувач (два повисоки од претходниот модел) нуди заштеда на гориво до 4%.

 

„Со новиот менувач нудиме и целосна PTO (power take out) способност кога стоите во место, што го прави поразновиден и посовршен за камиони дампери, распрскувачи на сол, машини за чистење снег и многу други слични операции“, вели Kenneth Ackerberg, Product Manager за Volvo FL и FE.

 

Во меѓувреме, поголемиот Volvo FE сега го има истиот ажуриран I-Shift менувач што се користи во потешките модели на Volvo Trucks, што го прави менувањето на брзините до 30% побрзо.

 

Значително подобрување во возноста се постигнува преку новиот начин на интеракција на менувачот I-Shift со моторот. Ажурирањето вклучува побрзо активирање на спојката што резултира со пократок прекин на вртежниот момент. Исто така, го прави помазното менување на брзините, за похармонично возење.

 

„Побрзото менување на брзините овозможува поефикасно оптимизирање на изборот на брзина. Возењето во градови со многу поаѓања и застанувања доведува до многу менувања на брзини, така што подобрувањата ќе бидат многу забележливи и ценети од возачот“, продолжува Kenneth Ackerberg.

 

Три различни режими на возење за оптимизирање на возењето

 

За да се подобри и оптимизира возењето и на Volvo FL и FE, постојат три различни режими на возење: економично, перформанси и надвор од патот. Секој режим се избира со притискање на копче на контролната табла, кое потоа се прикажува на групата инструменти.

 

„За да може што е можно полесно да заштедите гориво, камионот секогаш тргнува во еколошки режим, нудејќи еко-превртување при возење со педали. Сепак, режимот на изведба е лесно достапен со едноставен клик. Додадовме и off-road режим бидејќи овие камиони може да се користат и за лесни градежни задачи“, заклучува Kenneth Ackerberg.

 

Режимот надвор од патот нуди подобрени перформанси со мала брзина за да го направи возењето побезбедно, нудејќи подобра контрола и помалку стресно искуство на лоши патишта.

 

LINK слики со висока резолуција

За повеќе информации, контактирајте ги:

Tijana Savić

Маркетинг менаџер

+381 63 101 5607

tijana.savic@volvo.com

Volvo Trucks нуди комплетни транспортни решенија за прибирливите професионални клиенти со цела палета на камиони за локален,регионален и меѓународен транспорт. Поддршката за клиентите ја обезбедува глобалната дистрибутерска мрежа која се состои од 2.200 сервисни работилници во 130 земји. Камионите на Volvo се склопуваат во 13 земји низ светот. Во 2021 година, ширум светот беа испорачани околу 123.000 камиони на Volvo. Volvo Trucks е дел од Volvo Group, еден од водечките светски производители на камиони, автобуси, градежна опрема и поморски и индустриски мотори. Групацијата нуди и комплетни решенија за финансирање и сервисирање. Компанијата Volvo Trucks својата работа ја заснова на главните вредности: квалитет, безбедност и заштита на животната средина.