Камиони

Нов безбедносен систем за заштита на велосипедистите и пешаците

Volvo Trucks сега воведува нов безбедносен систем за откривање на други учесници во сообраќајот кои влегуваат во мртвата точка од двете страни на камионот.
Нов безбедносен систем за заштита на велосипедистите и пешаците
Новиот безбедносен систем користи двоен радар на секоја страна од камионот кој детектира кога другите учесници во сообраќајот влегуваат во зоната на мртвата точка.

Во зафатени сообраќајни ситуации, дури и за најискусниот возач е тешко да се согледа со околу камионот. За да спречите стресни ситуации за возачот, Volvo Trucks го нуди својот нов безбедносен систем. Користејќи двоен радар на секој од камионот, системот открива кога другите луѓе во сообраќајот, на пример, велосипедисти, влегуваат во ризичната област.

 

„Несреќа може да се случи во дел од секундата. Нашето опсежно истражување за несреќните се заснова на децениско внимание на ситуации од реалниот живот, овој нов безбедносен систем му помага на возачот да ги спречи потенцијалните судири“, вели Anna Wrige Berling, Traffic & Product Safety Директорка за сообраќај и безбедност на производи во Volvo Trucks .

 

Кога некој е во зоната на мртва точка, системот за поддршка за коментар на страничен судир, го информира возачот преку црвено светло на содржината страничен ретровизор. Ако возачот укаже на промена на лентата преку трепкачот, црвеното светло почнува да трепка и се емитува предупредувачки звук од страната на потенцијалниот судир. Возачот е предупреден и може да го сопира камионот, дозволувајќи, на пример, велосипедист да помине.

 

„Во Volvo Trucks, нашата долгорочна визија е нула несреќни, а безбедноста е во сржта на се што правиме. Овој нов систем е уште еден пример за нашите активности да ги исполниме овие цели“, ја заклучува Anna Wrige.

 

Новиот систем ќе се достави на глобално ниво на Volvo FH, FM и FMX со дизел, гас и електрични погонски линии, почнувајќи од септември оваа година. Моделите Volvo FL и FE ќе го користат новиот безбедносен систем во 2023 година.

 

LINK слики со висока реѕолуција 

LINK филм за Side Collision Avoidance Support

За повеќе информации, контактирајте ги:

Tijana Savić

Маркетинг менаџер

+381 63 101 5607

tijana.savic@volvo.com

Volvo Trucks нуди комплетни транспортни решенија за прибирливите професионални клиенти со цела палета на камиони за локален,регионален и меѓународен транспорт. Поддршката за клиентите ја обезбедува глобалната дистрибутерска мрежа која се состои од 2.200 сервисни работилници во 130 земји. Камионите на Volvo се склопуваат во 13 земји низ светот. Во 2021 година, ширум светот беа испорачани околу 123.000 камиони на Volvo. Volvo Trucks е дел од Volvo Group, еден од водечките светски производители на камиони, автобуси, градежна опрема и поморски и индустриски мотори. Групацијата нуди и комплетни решенија за финансирање и сервисирање. Компанијата Volvo Trucks својата работа ја заснова на главните вредности: квалитет, безбедност и заштита на животната средина.