Камиони

Тешкиот електричен камион на Volvo е ставен на тест: се истакнува и во опсегот и во енергетската ефикасност

Првиот независен тест за енергетска ефикасност со целосно натоварен тежок електричен камион Volvo е направен во Германија. Електричниот камион го надмина својот официјален опсег и трошеше 50% помалку енергија од неговиот дизел пандан.
volvos-heavy-duty-electric-truck-is-put-to-the-test-excels-in-both-range-and-energy-efficiency
Електричниот погон е многу ефикасен, што го прави целосно електричниот камион многу моќна алатка за намалување на емисиите на CO2.

LINK до филмот за тестираниот камион

Тестираниот камион е Volvo FH Electric, возило со нулта емисија на издувни гасови со 490 kW континуирана моќност и бруто комбинирана тежина од 40 тони. Германскиот транспортен новинар Јан Бургдорф го тестираше камионот на патеката Green Truck Route, долга 343 километри која вклучува различни автопатишта, ридски терени и потесни патишта што се користат за тестирање на камиони на различни производители во широк опсег на услови.

 

„Морам да кажам дека возачите ќе бидат многу изненадени од тоа колку е лесно да се вози, колку е тивко и колку добро реагира. Нема никакви вибрации“, вели Јан Бургдорф.

 

Volvo FH Electric одржуваше просечна брзина од 80 km/h на целата рута, што беше на исто ниво со Volvo FH со дизел мотор и пакетот за економичност на гориво I-Save. Врз основа на потрошувачката на енергија од само 1,1 kWh/km, електричниот камион имаше вкупен опсег од 345 km со едно полнење.

 

„Овие резултати од тестот покажуваат дека е можно да се вози до 500 km за време на редовен работен ден, со кратко застанување за полнење, на пример за време на ручекот“, објаснува Тобијас Бергман, директор за тестирање на печатот во Volvo Trucks.

 

Во тестовите на Green Truck Route, Volvo FH Electric користел 50% помалку енергија од Volvo FH со споредлив дизел мотор.

 

„Електричниот погон е многу ефикасен, што го прави целосно електричниот камион многу моќна алатка за намалување на емисиите на CO2“, коментира Тобијас Бергман.

 

Целта на Volvo Trucks е електричните возила да сочинуваат половина од продажбата на камиони во 2030 година, а во 2040 година, 100% намалување на CO2 базирано на добро до тркалата за новите продадени камиони.

 

„Ние сме посветени на Парискиот договор за климатски промени. Поставени се цели засновани на наука и преземаме активности за да го забрзаме развојот за драматично намалување на емисиите на CO2 поврзани со товарниот патен транспорт. Верувам дека широкиот електричен опсег што веќе го имаме на пазарот е многу јасен доказ за тоа“, заклучува Тобијас Бергман.

 

Факти за тестот и камионот:

Бруто комбинирана тежина: 40 тони

Просечна брзина: 80 km/h

Потрошувачка на енергија: 1,1 kWh/km

Капацитет на батеријата: 540 kWh

Излезна моќност: 490 kW континуирана моќност

Вкупно растојание за тест патека: 343 km

Вкупен опсег заснован на едно полнење: 345 km

Тестираниот Volvo FH Electric може да помине до 500 км за време на вообичаен работен ден ако се дополни, на пример за време на паузата за ручек.

 

Факти за палетата на електрични камиони на Volvo:

- Volvo Trucks има опсег од шест електрични камиони дизајнирани да покриваат многу различни транспортни задачи.

- Моделите Volvo FH, FM и FMX Electric имаат вкупна тежина до 44 тони. Продажбата е во тек во Европа, а производството ќе започне во втората половина на 2022 година.

- Сериското производство во Европа на Volvo FL и FE Electric, за градска дистрибуција и ракување со отпад, започна во 2019 година.

- Производството на Volvo VNR Electric за Северна Америка започна во 2020 година.

 

LINK слики со висока резолуција

 

За повеќе информации, контактирајте ги:

Tijana Savić

Маркетинг менаџер

+381 63 101 5607

tijana.savic@volvo.com

Volvo Trucks нуди комплетни транспортни решенија за прибирливите професионални клиенти со цела палета на камиони за локален,регионален и меѓународен транспорт. Поддршката за клиентите ја обезбедува глобалната дистрибутерска мрежа која се состои од 2.200 сервисни работилници во 130 земји. Камионите на Volvo се склопуваат во 13 земји низ светот. Во 2021 година, ширум светот беа испорачани околу 123.000 камиони на Volvo. Volvo Trucks е дел од Volvo Group, еден од водечките светски производители на камиони, автобуси, градежна опрема и поморски и индустриски мотори. Групацијата нуди и комплетни решенија за финансирање и сервисирање. Компанијата Volvo Trucks својата работа ја заснова на главните вредности: квалитет, безбедност и заштита на животната средина.