Нова единствена безбедносна карактеристика за електричните камиони на Volvo

Volvo Trucks лансира нова, патентирана безбедносна карактеристика за електрични камиони – Active Grip Control. Новата технологија значително ја подобрува стабилноста, забрзувањето и сопирањето при лизгави услови.
Нова единствена безбедносна карактеристика за електричните камиони на Volvo
Тестовите извршени на површина со ниско триење покажаа 45% подобрување при целосно забрзување.

LINK за за функцијата Active Grip.

Благодарение на брзата реакција на електричните мотори, силата што се создава помеѓу тркалата и патот може да се контролира во еден момент за проактивно да се спречи центрифугирање на тркалата.

Функцијата јасно го подобрува забрзувањето при лизгави услови. Тестовите извршени со Volvo FH Electric на површина со ниско триење со натоварена приколка покажаа 45% подобрување при целосно забрзување.

„Подобрувањето кога се искачувате по лизгав пат со чакал е навистина импресивно. Верувам дека ова ќе ја зголеми продуктивноста, не само за нашите градежни клиенти“, вели Ана Вриге Берлинг, директор за сообраќај и безбедност на производи во Volvo Trucks.

Ако камионот почне да се лизга, повеќе сензори му дозволуваат на контролниот систем на возилото да реагира на условите на површината на патот и да ги користи електричните мотори на возилото, заедно со другите активатори, на интелигентен начин за да му помогнат на возачот да остане на патот.

„Со Active Grip Control, на нашите возачи им даваме дополнителна подобрена способност да поминуваат по тешки патишта и терени – дури и при најтешки услови. Ова е единствена функција која Volvo Group ја заштити со патенти“, објаснува Ана Вриге Берлинг.

Подобрувањата може да се забележат и при сопирање, бидејќи функцијата може да се користи за контролирано регенеративно сопирање без да влезе во ABS. Ова ја зголемува ефикасноста, бидејќи повеќе време се троши во регенерација, овозможувајќи помазно искуство со сопирање.

Функцијата Active Grip Control ќе биде достапна на тешките камиони Volvo FH, Volvo FM и Volvo FMX Electric, кои се користат за регионални транспортни и градежни операции. Верзијата на функцијата ќе биде достапна и на камиони со погон на дизел или LNG.

Факти за електричните камиони на Volvo:

Volvo Trucks има опсег од шест електрични камиони, дизајнирани да покриваат широк спектар на различни транспортни задачи.

Volvo FH, Volvo FM и Volvo FMX Electric се тешки камиони со бруто комбинирана тежина од 44 тони. Продажбата е во тек во Европа, а производството ќе започне во втората половина на 2022 година.

Сериското производство во Европа на Volvo FL и Volvo FE Electric, за градска дистрибуција и ракување со отпад, започна во 2019 година.

Производството на Volvo VNR Electric за Северна Америка започна во 2021 година.

Благодарение на брзата реакција на електричните мотори, силата што се создава помеѓу тркалата и патот може да се контролира во еден момент, за проактивно да се спречи пролизгување на тркалата.

LINK до слики со висока резолуција