Камиони

Volvo Trucks ги подобрува перформансите на горивото на долги релации

Новите подобрувања се додаваат во концептот I-Save кои се дизајнирани да ја намалат потрошувачката на гориво и да обезбедат значителни заштеди во емисиите на CO2, а истовремено да ја подобрат возноста за попријатно возење. I-Save опфаќа оптимизација на технологијата на моторот, контролниот софтвер и мерките за намалување на отпорот на воздухот, сè за да се постигне една заедничка цел - зголемување на енергетската ефикасност колку што е можно повеќе.
Volvo Trucks ги подобрува перформансите на горивото на долги релации
Volvo Trucks истражи длабоко во многу критични детали кои сите заедно придонесуваат за значителни заштеди.

Volvo со својот концепт Volvo FH I-Save направи уште еден чекор понапред за да обезбеди целосна оптимизација на процесот на согорување на моторите со прилагодување на инјекторите, компресијата и брегаста осовина конкретно на рафинираните и уникатни нови клипови со брановидна шема. Целосната тежина и внатрешното триење исто така се намалени. Турбо полначот со високи перформанси и пумпата за масло добија надградби, па дури и филтрите за масло, гориво и воздух имаат патентирани префинетост за подобри перформанси.

 

„Почнувајќи од мотор со веќе високи перформанси, разгледавме многу критични детали кои сите заедно придонесуваат значителни заштеди. Се работи за добивање повеќе употреблива енергија од секоја капка гориво“, вели Helena Alsiö, потпретседател на управување со производи за погон на Volvo Trucks.

 

Помазно, попаметно и побрзо

 

Срцето на I-Save е 13-литарскиот мотор со технологијата на Volvo турбо соединение, D13TC, што овозможува да се вози со ниски вртежи на моторот и високи брзини подолг временски период. Резултатот е помазно и потивко возење. Моторот може да работи со висока ефикасност во целиот опсег на вртежи, со најдобар резултат од 900 до 1.300 вртежи во минута.

 

Покрај сите хардверски надградби, додадена е нова генерација на софтвер за управување со моторот, кој пак комуницира со ажуриран менувач I-Shift. Резултатот не само што ја подобрува економичноста на горивото, туку обезбедува и јасно подобрена возност, бидејќи ова интелигентно ажурирање на стратегијата за менување брзини обезбедува побрз одговор и уште похармонично искуство во возењето.

 

I-Torque е нов интелигентен софтвер за вртежен момент кој ја зголемува енергетската ефикасност преку анализа на податоците за топографијата од I-See и прилагодување на возењето на вистинската рута. I-See користи информации за планираната рута за да ја искористи кинетичката енергија на камионот на најдобар можен начин при возење на ридски терен. Новата функција I-Torque управува со изборот на брзина, вртежниот момент на моторот и сопирањето кога е активиран I-Cruise.

 

„За да заштедите гориво, камионот тргнува во еколошки режим и како возач секогаш имате лесен пристап до потребната моќност и може да се радувате на побрзо менување на пренос и одговор на вртежниот момент од погонската линија“, продолжува Хелена Алсио.

 

При возење на долги растојанија, аеродинамиката на камионот игра важна улога за економичноста на горивото и има неколку промени за подобрување на протокот на воздух, како што се потесни празнини на предниот дел од кабината и подолго продолжување на вратата.

 

I-Save добро ги опслужува камионските клиенти на Volvo откако беше лансиран во 2019 година. Како одговор на големиот интерес, сега се додава ново ниво на моќност од 420 КС на претходните од 460 и 500 КС. Сите мотори се сертифицирани да работат на HVO100, обновлив дизел во форма на хидрогенизирани растителни масла.

 

FH, FM и FMX на Volvo Trucks со стандардни 11 и 13-литарски Euro 6 мотори, исто така, добиваат ажурирања што ќе ја зголемат енергетската ефикасност.

 

На патот кон без фосили

 

Целта на Volvo Trucks е електричните камиони да сочинуваат половина од продажбата на камиони во 2030 година. Сепак, моторот со внатрешно согорување ќе продолжи да игра улога, а подобрената ефикасност што доаѓа од овие нови I-Save напредок во погонската линија е еден важен начин да придонесе за намалување на емисиите на CO2.

 

„Ние сме посветени на Парискиот договор за климатски промени и преземаме цврсти активности за драматично намалување на емисиите на CO2 поврзани со товарниот транспорт по пат. Дури и ако ја гледаме електромобилноста како главно решение во подолга перспектива, енергетски ефикасните мотори со согорување ќе продолжат да даваат важен придонес уште многу години“, заклучува Helena Alsiö.

 

LINK слики со висока резолуција

За повеќе информации, контактирајте ги:

Tijana Savić

Маркетинг менаџер

+381 63 101 5607

tijana.savic@volvo.com

Volvo Trucks нуди комплетни транспортни решенија за прибирливите професионални клиенти со цела палета на камиони за локален,регионален и меѓународен транспорт. Поддршката за клиентите ја обезбедува глобалната дистрибутерска мрежа која се состои од 2.200 сервисни работилници во 130 земји. Камионите на Volvo се склопуваат во 13 земји низ светот. Во 2021 година, ширум светот беа испорачани околу 123.000 камиони на Volvo. Volvo Trucks е дел од Volvo Group, еден од водечките светски производители на камиони, автобуси, градежна опрема и поморски и индустриски мотори. Групацијата нуди и комплетни решенија за финансирање и сервисирање. Компанијата Volvo Trucks својата работа ја заснова на главните вредности: квалитет, безбедност и заштита на животната средина.