Камиони

Volvo Trucks: Револуционерна соработка за забрзување на зелен транспорт на бетон

Unicon, најголемиот производител и снабдувач на готов бетон во Данска, има намера да ја направи најголемата приватна поединечна нарачка досега за електрични камиони што ќе се движат на данските патишта. 11-те Volvo FM Electric камиони ќе почнат да се испорачуваат на крајот на годината. Дополнително, Unicon и Volvo Trucks се договорија за долгорочна соработка која има за цел да развие и имплементира комплетни електрични решенија за камиони и каросерија за бетонската индустрија.
Откако стекна добро искуство со Volvo FE Electric, Unicon сега го прави следниот голем чекор кон дистрибуција без емисија.
Откако стекна добро искуство со Volvo FE Electric, Unicon сега го прави следниот голем чекор кон дистрибуција без емисија.

По стекнувањето добро искуство со Volvo FE Electric, Unicon сега го прави следниот голем чекор кон дистрибуција без емисија со воведување на нова генерација електрични мешалки за камиони со подолг домет и поголема носивост. Затоа, компанијата има намера да ја изврши најголемата приватна поединечна нарачка во земјата досега за 11 модели на Volvo FM Electric кои ќе бидат претворени во камионски мешалки и ќе работат во Данска.

 

Покрај тоа, Unicon и Volvo Trucks стапија во долгорочна соработка за имплементација и оптимизација на електрични решенија за бетонската индустрија. Соработката има за цел да му даде можност на Unicon да стави во функција електрични мешалки за камиони кои одговараат на сите потреби во врска со ефикасна и одржлива дистрибуција на готов бетон.

 

„Со оваа голема нарачка и амбициозен договор за соработка, поставуваме опипливи активности зад нашите цели за емисија на CO2 за нашата дистрибуција. Ова јасно ја нагласува нашата улога како фаворит за градежната индустрија и во Данска и во светот. Со нетрпение ја очекуваме оваа соработка со Volvo Trucks, која ни дава единствени можности заеднички да ги развиеме вистинските комплетни електрични решенија за камиони и каросерија за нашата дистрибуција“, објаснува Кристијан Елеби, директор на синџирот на снабдување и набавки во Unicon.

 

Голем предизвик за електрифицирање на транспортот на бетон

 

Рекордната данска нарачка за електрични камиони е извонредна, бидејќи тешките возила за бетонската индустрија се едни од најтешките за електрификација. Затоа, според Питер Ериксон, управен директор на Volvo Trucks во Данска, ова е значајна и напредна соработка, од која очекуваат многу:

 

„Со овие договори, преземаме важни чекори во проширувањето на решенијата за дистрибуција без фосили во индустријата за бетон, каде што електрификацијата на тешките возила беше многу тежок предизвик поради големите товари и континуираните барања за мешање. Задоволни сме што го имаме Unicon како стратешки партнер и очекуваме многу учење и развој како резултат на соработката во корист на цела индустрија“.

 

Пресвртница кон флота без емисии

 

Unicon верува дека електричните мешалки за камиони нудат најочигледна технологија за постигнување амбициозни цели за одржливост. Ова се однесува и во однос на поддршката за дистрибуција без емисија на готов бетон и за создавање подобра и уште побезбедна работна средина на градилиштата.

 

„Со новите електрични мешалки за камиони, ние сме подготвени да ги поддржиме барањата за градилишта без емисија на штетни гасови во Данска, што ги гледаме од градот Копенхаген, како и зголемен број изведувачи и градежници“, коментира Кристијан Елеби.

 

За Unicon A/S

 

Уникон е најстариот и најголемиот производител и снабдувач на готов бетон во Данска со 35 фабрики и повеќе од 400 вработени низ целата земја. Годишно произведува околу 1 милион кубни метри бетон и има сопствен возен парк од 195 камиони.

Unicon дефинираше цел да ги намали емисиите на CO2 од својата флота за 30 проценти во 2025 година во споредба со 2019 година.

Unicon е дел од групацијата Aalborg Portland, која е во сопственост на италијанскиот Cementir Holding.

 

За електричните камиони на Volvo:

 

Volvo Trucks има опсег од шест сите електрични камиони дизајнирани да покриваат широк спектар на различни транспортни задачи.

Volvo FH, Volvo FM и Volvo FMX Electric се тешки камиони со бруто комбинирана тежина од 44 тони. Продажбата е во тек во Европа, а производството ќе започне во втората половина на 2022 година.

Сериското производство во Европа на Volvo FL и Volvo FE Electric, за градска дистрибуција и ракување со отпад, започна во 2019 година.

Производството на Volvo VNR Electric за Северна Америка започна во 2021 година.


LINK слики со висока резолуција

За повеќе информации, контактирајте ги:

Tijana Savić

Маркетинг менаџер

+381 63 101 5607

tijana.savic@volvo.com

Volvo Trucks нуди комплетни транспортни решенија за прибирливите професионални клиенти со цела палета на камиони за локален,регионален и меѓународен транспорт. Поддршката за клиентите ја обезбедува глобалната дистрибутерска мрежа која се состои од 2.200 сервисни работилници во 130 земји. Камионите на Volvo се склопуваат во 13 земји низ светот. Во 2021 година, ширум светот беа испорачани околу 123.000 камиони на Volvo. Volvo Trucks е дел од Volvo Group, еден од водечките светски производители на камиони, автобуси, градежна опрема и поморски и индустриски мотори. Групацијата нуди и комплетни решенија за финансирање и сервисирање. Компанијата Volvo Trucks својата работа ја заснова на главните вредности: квалитет, безбедност и заштита на животната средина.