Камиони

Се отвора најголемото светско натпреварување на пазарот на услуги - VISTA привлекува техничари од целиот свет

На 30-ти септември се отвора регистрацијата за најголемиот и растечки натпревар на пазарот на услуги, VISTA - меѓународниот натпревар за сервисна обука на Volvo. Оваа година се очекува учество до 20.000 техничари од глобалната дистрибутивна мрежа на Volvo Trucks и Volvo Buses. Преку тимска работа и развој на способностите, VISTA има за цел да привлече и задржи квалификувани техничари.
На 30-ти септември се отвора регистрацијата за најголемиот и растечки натпревар на пазарот на услуги - VISTA
Оваа година се очекува учество до 20.000 техничари од глобалната дистрибутивна мрежа на Volvo Trucks и Volvo Buses

На последното натпреварување вкупно 240 екипи се квалификуваа за полуфиналето. Потоа, 40-те најдобри екипи се натпреваруваа во светското финале.

Иако VISTA е натпреварување, главните цели се да се поттикне тимска работа и да се изгради тимски дух и гордост, притоа да се поттикнат само-подобрувањето и развојот на способностите. Ова е начин за лицата на пазарот на услуги да ги зголемат своите знаења и квалитет на работа, што на крајот доведува до подобрена услуга на клиентите и поголемо задоволство на клиентите.

Висококвалификуваните и мотивирани техничари им овозможуваат на работилниците на Volvo Trucks навремено да ги дијагностицираат грешките и да ги решаваат проблемите со камионите, истовремено исполнувајќи високи стандарди за квалитет. Овие вештини се клучни при помагањето на клиентите за максимално продолжување на работниот век на своите камиони.

„Врвна квалитетна услужна мрежа е клучна за транспортниот бизнис на нашите клиенти“, вели Роџер Алм, претседател на компанијата Volvo Trucks. „VISTA демонстрира колку ни се важни механичарите, а истовремено ова натпреварување ги подобрување нашите вештини за да обезбедиме извонредна услуга што ја даваат најдобрите тимови за услуги во светот“.

VISTA расте од година во година и се очекуваат 20.000 посетители од светската продажна мрежа на Volvo ќе работат заедно во околу 5.000 тимови. Натпреварувањето е начин за Volvo Trucks да одговорат на светскиот предизвик како во однос на вработувањето, така и во однос на задржувањето на компетентни техничари во работилницата.

„Светскиот куп VISTA на тимовите нуди можност да му покажат на светот за што се способни, и да се натпреваруваат против најдобрите пред публика од над четириесет илјади гледачи. VISTA е повеќе од натпреварување. Тоа е прослава на тимска работа, разновидност и талент и тоа е она што го прави VISTA уникатен“, објаснува Ана Рогбрант, проект-менаџер на VISTA.

ЗА VISTА

VISTA е меѓународен натпревар за обука на услуги во Volvo, кој започна во 1957 година и првично беше натпревар за техничарите на Volvo само во Шведска. Дваесет години подоцна, до 1977 година, стигна до сите континенти, привлекувајќи овластени продавачи на Volvo од целиот свет. Денес VISTA е двегодишен настан и најголем натпревар за вработените на пазарот на услуги во светот.

VISTA е отворена за продажбите на Volvo Trucks и Volvo Buses, како и за нивните техничари ширум светот. За да се квалификуваат, тимовите кои учествуваат мора да пополнат два дела кои содржат теоретски и технички прашања.

На последното натпреварување одржано во 2017-18 година, вкупно 240 екипи се квалификуваа за полуфиналето, што се одржа во Гетеборг, во Шведска. Најдобрите 40 тимови се натпреваруваа во Куритиба, во Бразил, во јуни 2018 година за Светскиот куп на VISTA, со тоа што на крајот победата ја однесе тимот на Естонија „Viies Ratas“.

LINK image bank.
LINK to more information about VISTA.
LINK to press release as PDF

За повеќе информации, контактирајте ги:

Тијана Савиќ
Менаџер за комуникации
Тел: +381 22 366 614
Е-пошта: tijana.savic@volvo.com

Volvo Trucks обезбедува комплетни транспортни решенија за професионални клиенти и за клиенти со големи барања, нудејќи целосен опсег на камиони за средни до тешки задачи. Поддршката за клиентите се обезбедува преку глобална мрежа од 2.100 дилери и сервисни работилници во повеќе од 130 земји. Камионите на Volvo се составуваат во 15 земји во светот. Во 2018 година повеќе од 127.000 камиони на Volvo се испорачани ширум светот. Volvo Trucks е дел од Volvo Group, еден од водечките производители на камиони, автобуси, градежна опрема и поморски и индустриски мотори во светот. Исто така, Volvo Group обезбедува решенија за финансирање и сервисирање. Работата на Volvo Trucks е базирана на темелните вредности за квалитет, безбедност и грижа за животната средина.