Камиони

Лиценца за решетка

Кога се гледаат оддалеку, решетките на предната страна на Volvo FH и FH16 се непогрешливи и иконски. Исто така, тие се многу практични. Па, што се наоѓа зад дизајнот?
Исмаил Овацик со моделите
„Новите решетки обезбедуваат оптимизирана дистрибуција на воздухот за ладење кој е најважен за перформансите на моторот и за намалување емисиите“, рече Исмаил Овацик, главен дизајнер за надворешност, Volvo Trucks.

Кога надградените камиони Volvo FH и FH16 беа лансирани во 2012 година, неколку клучни промени го одбележаа новиот почеток за водечките модели. Со прописите Euro 6 кои појавуваа на хоризонтот, беа потребни неколку модификации за камионите да одговараат на барањата на пазарот. Дизајнот за подобрување на воздухот за ладење на моторот беше една голема промена што тимот за дизајн на Volvo Trucks во Гетеборг мораше да ја земе предвид.

Со ставањето на проблемот на таблата за цртање, тие дојдоа до оптимизиран дизајн за решетките на двата камиони, за подобрување на перформансите за ладење и кружењето на воздухот околу моторот. „Новите решетки обезбедуваат оптимизирана дистрибуција на воздухот за ладење кој е најважен за перформансите на моторот и за намалување емисиите“, рече Исмаил Овацик, главен дизајнер за надворешност, Volvo Trucks. Ако подобро го погледнеме дизајнот на решетките на двата камиона, јасно можеме да видиме колку мајсторство беше потребно за да нивното креирање. Секоја ќелија од шестоаголната мрежа во форма на саќе е индивидуално направена за да функционира што е можно поефикасно, а самите шеми се инспирирани од шемите што се повторуваат во природата. „Дизајнирање икона значи обрнување големо внимание на деталите на нашиот бренд“, продолжи Исмаил Овацик. „Со тоа на ум, огромен дел од креативниот напор беше потрошен за дизајнот на решетките. „Поради големината, најголемиот труд се вложи како да се произведат решетките.“

Иако очигледно се дел од истото семејство, разликите меѓу двете решетки се очигледни. Додека Volvo FH, кој има единечна решетка со комбиниран шестоаголен дизајн, FH16 има дизајн метал-над-црно, што создава ефект на 3D. „Клиентите добро ги прифатија и двете решетки, но решетката на FH16 е особено популарна,“ рече Исмаил.

На многу начини, ова е труд од љубов. Претпоставувам дека може да го наречете уметничко дело на Volvo.

Решетките на Volvo FH и на FH16 беа првите од нова генерација кога надградените камиони беа лансирани во 2012 година. Дизајните ја оформија основата за следните кои следуваа во другите надградени модели камиони Volvo.

Според Исмаил, решетката на FH е една од најголемите единечни пластични алатки во камионската индустрија. “На многу начини, ова е труд од љубов. Претпоставувам дека може да го наречете уметничко дело на Volvo.”

Исмаил Овацик

Позиција: Главен дизајнер за надворешност во Volvo Group Truck Technology.
Возраст: 37
Години во Volvo: Девет.
Работно место: Европско студио за дизајн во Volvo Group Trucks Technology во Гетеборг, Шведска.