Спецификации на кабината за Volvo FM

  • Димензии на кабината
  • Одлики на кабината

  

Димензии на кабината

Кабина Day

Кабина Day (FM-DAY) со комфорно и ергономско место за возачот. Внатрешна височина 157 сантиметри: 114 сантиметри кај капакот на делот за моторот.

Кабина Sleeper

Кабина за спиење (FM-SLP) со простор за комфорно ноќевање за едно лице. Внатрешна височина 157 сантиметри: 114 сантиметри кај капакот на делот за моторот.

Кабина Low sleeper

Ниската кабина за спиење (FM-LSLP) со спуштен покрив обезбедува дополнителен простор за товарот над кабината. Внатрешна височина 147 сантиметри: 104 сантиметри кај капакот на делот за моторот.

Кабина Globetrotter

Кабината Globetrotter (FM-HSLP) нуди простор за комфорно ноќевање на две лица. Кабината се одликува со дополнителен простор за складирање погоре. Внатрешна височина 196 сантиметри: 153 сантиметри кај капакот на делот за моторот.

Кабина Globetrotter LXL

Кабина Globetrotter LXL (FM-XHSL), обезбедува простор за комфорно ноќевање на две лица. Кабината нуди дополнителен простор за складирање погоре. Внатрешна височина 210 сантиметри: 167 сантиметри кај капакот на делот за моторот.

 

Одлики на кабината

Потпирање на кабината во четири точки
Изберете меѓу целосно потпирање со конвенционални пружини со придушувачи или целосно воздушно потпирање со автоматска контрола на израмнувањето. 

Внесување воздух
Внесувањето воздух е поставено на левата страна и е достапно во опции за високо или ниско поставување. Достапно е исто така и предно внесување воздух.

Бои на кабината
Околу 650 варијанти за избор.

Седиште за возачот
Изберете од трите различни нивоа на комфор: Standard, Comfort и Deluxe. Секое може да се нарача со дополнителен тапацир. Вкупниот опсег на нагодување на седиштето е 200 милиметри напред-назад и 100 милиметри вертикално. Стандардно, седиштето на возачот е опремено со потпирач за главата, потпирач за грбот што може да се нагодува и да се преклопува, нагодување нагоре-надолу и напред-назад, потпора за половината што може да се нагоди и нагодување на аголот на седиштето. 

Седиште за совозачот
Достапни се две различни нивоа за избор: Standard и Comfort. Двете може да се нарачаат со дополнителен тапацир. Стандардно се опремени со потпирач за главата. 

Кревети
Долен кревет со димензија 70×200 сантиметри.
Душек од 16 сантиметри, со пружини во џебови и одличен комфор. Три варијанти за избор: Мек, полутврд, тврд.
Достапни се два типа на заштитна преслека на душеците, што го подобруваат комфорот на спиење и ви помагаат полесно да го местите креветот. 
Комфорен горен кревет со димензии: 70×190 сантиметри или 60×190 сантиметри

 

Внатрешен простор
Просторот над ветробранот се состои од два големи оддели за складирање со врати-ролетни, како и четири ISO-прегради од кои едната е зачувана за тахографот. Под креветот во кабините за спиење и Globetrotter ќе најдете две големи прегради за складирање до кои може да се пристапи однадвор; во одделот за спиење може да најдете два простори за складирање за оставање списанија и мали предмети. Контролниот пулт содржи четири отворени простори за складирање, мала кутија за складирање, DIN-преграда, вдлабната полица и држач за шише.

Надворешен простор за складирање
Местата за складирање до кои може да се пристапи однадвор може да се најдат зад седиштата на совозачот и на возачот.

Отвор на покривот
Кабината е опремена со отвор на покривот што може да се отвора 50 милиметри. Во внатрешноста е поставена перфорирана завеса за сонце, која има и улога на мрежа за инсекти кога отворот на покривот е отворен. Со отворот на покривот може да се ракува рачно или електрично (како опција).

Управувач
Управувач во две различни големини – со дијаметар од 450 милиметри или 500 милиметри, во зависност од спецификациите на камионот. Висината на управувачот може да се приспособува за 90 милиметри, а аголот за 28 степени. Управувачот е достапен со или без воздушно перниче. Интегрираните команди во управувачот обезбедуваат безбедно и комфорно управување со темпоматот, сирената, телефонот и функциите на дисплејот за информирање на возачот и секундарниот информативен дисплеј.


Систем за климатизација
Два алтернативни системи за климатизација ги покриваат сите потреби:

  • Клима-уред со рачна контрола (MCC).
  • Клима уред со автоматска контрола на температурата (ECC/ECC2). 

Системот за климатизација, исто така, може да биде дополнет со грејачи на кабината и на моторот на паркинг.

Тапацир на седиштето

Робусно Платно, Платно/Винил или Кожа
Динамично Платно, Платно/Винил или Кожа
Прогресивно Меко платно или Кожа
Сите комфорни седишта се достапни во верзија со вентилација.

Тапацир на ѕидот

Робусно Винил
Динамично Платно
Прогресивно Платно
Најдете го вашиот локален дилер

Чувствувајте се како дома

Раскомотете се. Пробајте го седиштето. Креветот. Погледнете во сите ормарчиња. Нема да поверувате колку простор има.

Најдете го вашиот локален дилер