Уште од првиот ден, Volvo динамичкото управување овозможува совршена стабилност при големи брзини и целосна контрола при мали брзини. Најновата верзија на системот носи некои многу корисни одлики за вашето секојдневно возење. Сега може повеќе да се приспособува и помага да ја одржите положбата на патот, а може дури и да стапи во акција кога ќе открие дека ќе дојде до зализгување или лизгање.

Динамичко управување во текот на вашиот ден

Со Volvo динамичко управување се елиминираат вибрациите и ударите што се пренесуваат преку управувачот додека возите по нерамни површини на патот. Возењето наназад и маневрирањето на тесни места исто така е полесно – отпорот на управувачот се намалува до 70 % при мали брзини. Освен тоа, управувачот автоматски се центрира штом го намалите стисокот на управувачот.

При поголеми брзини, камионот сигурно ја одржува насоката дури и на лоши површини и при силен страничен ветар. Оваа технологија работи со хидрауличното серво-управување на камионот помогнато од електронски регулиран електромотор кој континуирано го нагодува насочувањето и обезбедува дополнителна сила на вртење ако и кога е потребно.

Помалку време потрошено во нагодување на поставките

Помалку време потрошено во нагодување на поставките

Со Volvo динамичко управување можете брзо да ги изберете вашите поставки за управување преку мени во камионот и да го започнете патувањето. Исто така, со допир на копче можете да ја активирате помошта за останување во лентата, во зависност од тоа каде ќе возите. Помошта за стабилност е секогаш активна во заднина.

Volvo динамичко управување со лични поставки

Volvo динамичко управување со лични поставки

Оваа одлика ви овозможува да го персонализирате управувањето преку претходно поставените менија на динамичкото управување. Можете да избирате од опсегот претходно поставени режими или целосно да ги приспособите поставките за управување преку менито за приспособување.

Volvo динамичко управување со помош за стабилност

Volvo динамичко управување со помош за стабилност

Ако камионот и само малку зализга, тогаш Volvo динамичко управување со помош за стабилност стапува во акција и ви дава мала помош во насочувањето за да помогне во насочувањето и стабилизирањето на возилото. Сензори на разни места ја следат брзината на вртење на камионот.

Volvo динамичко управување со помош за останување во лентата

Volvo динамичко управување со помош за останување во лентата

Кога возите над 55 km/h се активира системот за поддршка за останување во лентата. Овој систем ја следи положбата на возилото со помош на камера. Кога ќе детектира дека има опасност да излезете од тековната лента, се активира насочувањето и ви помага да се вратите во предвидената насока. Ако е потребна дополнителна помош, возачот се предупредува преку благо вибрирање на управувачот, наместо со звучно предупредување.

Возење без напор при секаква брзина

Возење без напор при секаква брзина

При големи брзини, Volvo динамичкото управување ве одржува стабилни и на поставениот курс. А за време на бавно и внимателно маневрирање, тоа ја презема силата за управување наместо вас, без разлика на товарот. Всушност, во такви околности можете да го управувате Volvo FM со еден прст.

Наназад сега е лесно како и нанапред

Наназад сега е лесно како и нанапред

Го симнавме напорот од возењето наназад на целосно натоварен камион. Volvo динамичкото управување ви дава прецизност и управување речиси без напор кое автоматски го враќа управувачот во неутралната положба. А со подобрената стабилност на насоката можете да возите наназад без да скршнете од насоката.

Возење право како стрела во сите услови

Возење право како стрела во сите услови

Поправките на курсот што ги правите по користење сопирачки на нерамна површина? Не постојат. Удари од дупки, бразди и ознаки на патот? Речиси незабележливи. Volvo динамичкото управување го балансира дури и ефектот од силниот страничен ветер. Затоа, олабавете го вашиот стисок на управувачот – камионот ќе ја смени насоката само кога вие тоа ќе го посакате.

Динамичко возење

Динамичко возење

Со Volvo динамичкото управување со лични поставки, вие сте главни. Вие ја поставувате отпорноста на управувачот која одговара на условите на возењето и вашите желби. Можете да изберете претходно нагодена поставка или целосно да приспособите поставка. Резултатот – ви помага да го добиете токму возачкото доживување што го сакате.

Избегнете зализгување

Избегнете зализгување

Volvo динамичкото управување со помошта за стабилност го минимизира ризикот од незгоди поради зализгување. Доколку системот открие зализгување, веднаш додава мала помош во насочувањето. Тоа помага да се стабилизира возилото – дури и пред да сфатите дека нешто се случува.

Останете во лента

Останете во лента

Volvo динамичкото управување со помошта за останување во лента ја минимизира опасноста од превртување и судир со други возила. Доколку камионот ненамерно се приближи до ознаките на коловозната лента, блага поддршка во управувањето ви помага да се вратите во предвидената насока. Тоа е едвај забележливо, но ја подига безбедноста на ново ниво.

Добре дојдовте во вашата нова кабина.

Добре дојдовте во вашата нова кабина.

Volvo динамичкото управување со надворешно управување ви овозможува да управувате со камионот преку далечински управувач. Тоа е идеално во услови кога често кратко поместување на камионот е комбинирано со работа надвор од кабината. Вашата продуктивност се подобрува, да не спомнуваме како вашиот работен ден станува многу поудобен.

Управување од надвор

Подготвени сте да го пробате динамичкото возење?

Дозволете да ве водиме до локалниот дилер на Volvo Trucks.

Најдете го вашиот локален дилер