Спецификации на погонската група на Volvo FL

 

 

 • Мотори
 • Менувачи
 • Приклучоци за давање погон
 •  

   

   

   

 • Задни оски
 • Преносни односи на задните оски
 • Алтернативни горива
 •  

   

  Подготвени за алтернативни горива

  Сите нивоа на моќност за моторите D5K и D8K се сертифицирани за синтетички дизел (HVO). Постои варијанта на нашиот мотор D8K 320 која ќе работи на чист биодизел (B100) и е сертифицирана за Euro 6. Таа е совршена опција ако сакате да помогнете за животната средина и да ги користите стимулациите достапни на вашиот пазар.  

  Мотори

    D5K D8K
  Број на цилиндри 4 6
  Работна зафатнина 5,1 dm³ 7,7 dm³
  Òд на клипот 135 mm 135 mm
  Дијаметар на цилиндерот 110 mm 110 mm
  Однос на компресија 17.5:1 17.5:1
  Економичен број вртежи 1.100–1.800 вртежи/мин 1.000–1.700 вртежи/мин
  Ефект на сопирање со издувни гасови (2.800 вртежи/мин) 80 kW 120 kW
  Ефект на моторно сопирање (2.800 вртежи/мин) 170 kW
  Филтри за масло 1 1
  Зафатнина на маслото за менување, со филтерот 15 l 20 l
  Вкупна зафатнина на системот за ладење 13 l 17 l

  Интервал за менување масло
  До 40.000 km или еднаш годишно со VDS4. 

  Предуслови за горивото
  EN 590 (норми на ЕУ) макс. 10 ppm сулфур. 

  Приклучок за давање погон монтиран на моторот
  Преносен однос 1:1, излезен вртежен момент од 600 Nm при возење и во мирување. 

  Верзија со биодизел
  D5K240 е достапен и во верзија со биодизел (B100), сертифицирана за Euro 6. За информации за интервалите на сервисирање побарајте го вашиот Volvo дилер.

  D5K - Моќност/вртежен момент

  Мотор D5k – euro 6

  Моќност/Вртежен момент

  Нето-излезна моќност во согласност со: EC 582/2011

  D5K - Моќност/вртежен момент

  D5K210 (154 kW)  
  Макс. моќност при 2.200 вртежи/мин 210 КС
  Макс. вртежен момент при 1.100–1.700 вртежи/мин 800Nm
  D5K240 (177 kW)  
  Макс. моќност при 2.200 вртежи/мин 240 КС
  Макс. вртежен момент при 1.200–1.600 вртежи/мин 900 Nm
  D8K - Моќност/вртежен момент

  D8K – Моќност/вртежен момент

  Нето-излезна моќност во согласност со: EC 582/2011

  D8K - Моќност/вртежен момент

  D8K250 (184 kW)  
  Максимална моќност при 2.100 вртежи/мин 250 КС
  Максимален вртежен момент при 900–1.700 вртежи/мин 950 Nm
  D8K280 (206 kW)  
  Максимална моќност при 2.100 вртежи/мин 280 КС
  Максимален вртежен момент при 950–1.700 вртежи/мин 1.050 Nm

  Автоматски менувачи

  Тип   Број на степени на пренос Максимален вртежен момент (Nm) Одобрение за БМК (тони) D5K210 D5K240 D8K250 D8K280
  ATO1056 Автоматски 6 1050 19      
  ATO1056 Автоматски 6 1050 32    
  ATO8006 Автоматски 6 850 19      

  Рачни менувачи

  Тип   Број на степени на пренос Максимален вртежен момент (Nm) Одобрение за БМК (тони) D5K210 D5K240 D8K250 D8K280
  ZTO1006 Рачен 6 1050 19      
  ZTO1006 Рачен 6 1050 32    
  ZTO1109 Рачен 9 1200 36    
  STO8006 Рачен 6 850 19      

  Автоматски менувачи

  Тип   Број на степени на пренос Максимален вртежен момент (Nm) Одобрение за БМК (тони) D5K210 D5K240 D8K250 D8K280
  AL306 Автоматски 6 1300 32    

  Приклучоци за давање погон

    Варијанта на PTO Тип Преносен однос на вртежите Максимален вртежен момент (Nm) Насока на вртење
  ZTO1006 PTR-ZF4 Фланша 01:01.7 320 Иста
    PTR-ZF5 Пумпа 01:01.7 320 Иста
    PTR-ZF6 Фланша 01:02.0 270 Иста
    PTR-FH5 Фланша 01:01.0 450 Иста
    PTR-PH4 Пумпа 01:01.0 450 Иста
    PTRA-PH3* Пумпа 01:01.0 450 Иста
             
  ATO1056 PTR-ZF4 Фланша 01:01.7 320 Иста
    PTR-ZF5 Пумпа 01:01.7 320 Иста
    PTR-ZF6 Фланша 01:02.0 270 Иста
    PTR-FH5 Фланша 01:01.0 450 Иста
    PTR-PH4 Пумпа 01:01.0 450 Иста
    PTRA-PH3* Пумпа 01:01.0 450 Иста
             
  ZTO1109 PTR-ZF2 Фланша 01:01.9 410 Иста
    PTR-ZF3 Пумпа 01:01.9 410 Иста
    PTR-FH1 Фланша 01:01.0 800 Обратна
    PTR-PH1 Пумпа 01:01.0 800 Обратна
    PTR-FH2 Фланша 01:01.3 430 Иста
    PTR-PH2 Пумпа 01:01.3 430 Иста
    PTR-FH5 Фланша 01:01.8 450 Иста
    PTR-PH4 Пумпа 01:01.8 450 Иста
    PTRA-PH1** Пумпа 01:01.0 600 Обратна
    PTRA-PH2** Пумпа 01:01.3 430 Иста
             
  STO8006 PR-FH5 Фланша 01:01.0 400 Иста
    PR-PH4 Пумпа 01:01.0 400 Иста
             
  ATO8006 PR-FH5 Фланша 01:01.0 400 Иста
    PR-PH4 Пумпа 01:01.0 400 Иста
             
  AL306 PR-HP4S Пумпа 01:00.9 400 Иста
    PR-HF4S Фланша 01:00.9 400 Иста
    PR-HP6S Пумпа 01:00.9 600 Иста
    PR-HF6S Фланша 01:00.9 600 Иста
    PR-HP4SH Пумпа 01:01.6 400 Иста
    PR-HF4SH Фланша 01:01.6 400 Иста
             
  D5K/D8K PTER1400 Фланша 01:01.0 600 Обратна
    PTER-DIN Пумпа 01:01.0 600 Обратна
    PTER-100 Фланша 01:01.0 600 Обратна
  *Опција за PTO за PTR-ZF4 / ZF5 / ZF6
  **Опција за PTO за PTR-ZF2 / ZF3

  Задни оски

  Тип Комбинација на Запченици Максимален вртежен момент (Nm) Макс. оптоварување на оската (тони) Одобрение за БМК (тони)
  Едностепен пренос          
  RSS0819A Единечна Хипоидни 950 8.5 19
  RSS1125A Единечна Хипоидни 1050 11.5 25
  RSS1132A Единечна Хипоидни 1050 11.5 32.5
  Редукција во главината на тркалото          
  RSH1140C* Единечна  Хипоидни 1200 11 40
  * Само за Volvo FL 4×4

  Преносни односи на задните оски

  RSS0819A RSS1125A RSS1132A RSH1140C
  3.31:1 3.58:1 3.78:1 5.86:1
  3.58:1 3.73:1 4.13:1 6.31:1
  3.73:1 3.90:1 4.50:1  
  3.91:1 4.11:1 5.14:1  
  4.10:1 4.33:1 5.67:1  
  4.30:1 4.63:1 6.17:1  
  4.56:1 4.88:1    
  4.88:1 5.13:1    
  5.13:1 5.29:1    
  5.29:1 5.57:1    
  5.57:1 5.86:1    
  5.86:1      

  Преземи

  Спецификации за погонската група

  Преземете ги спецификациите на погонската група во PDF-формат (издание 2013). Преземи(PDF, 3.4 MB)
  Најдете го вашиот локален дилер

  Приближете се до Volvo FL

  Специфицирајте го вашиот совршен камион. Сè се случува кај локалниот дилер на Volvo Trucks.

  Најдете го вашиот локален дилер