Кога станува збор за ефикасното искористување на горивото се работи за задржување на контролата на трошоците за гориво и на трагата што ја оставате во животната средина. Но, најмногу станува збор за тоа да бидете сигурни дека ќе го извлечете максимумот од секоја капка. Не правете компромис за продуктивноста. Камион со добра управливост кој може да ја задржи брзината и да штеди гориво е најефикасното решение. Имаме поширок спектар на понуди од кога и да било, за да ви овозможиме да скроите такво решение.

Ефикасност во искористувањето на горивото на D13

Опсег на моторот што ја врши работата

Нашиот опсег мотори D13 Euro 6 чекор D беше прецизно конструиран да штеди гориво – без загрозување на перформансите. Сите наши мотори нудат одлична управливост и ви овозможуваат да останете во највисок степен на пренос дури и на нагорнини, за да ја задржите брзината и да штедите гориво.

Запознајте ги нашите мотори
I-Save

Намалувања кај превозот на долги релации со I-Save

Нашите најнови дополнувања на опсегот се погонските групи I-Save за превоз на долги релации. Тие ги комбинираат нашите со мотори D13TC со 460 или 500 КС со ефикасни задни оски и функции за пренос, еве неколку примери. Тоа може да ги намали трошоците за гориво до 7%* кога се комбинираат со пакетот за гориво за превоз на долги релации.

 

* D13TC Euro 6 чекор D со пакет за гориво за превоз на долги релации (I-Save) наспроти D13 eSCR Euro 6 чекор D. Фактичката економија на горивото се разликува во зависност од многу фактори, како што се користење темпомат, реалната топографија, возачкото искуство на возачот и временските услови.

I-See – гледајте како се намалуваат сметките за гориво

Кој пат ќе потроши најмалку гориво? I-See користи информации за топографијата за да управува со брзината и промената на степените на пренос на начин што обезбедува најефикасно искористување на горивото. Со искористување на кинетичката енергија на камионот, системот може да ја намали потрошувачката на гориво до 5%. За најдобри резултати, I-See користи податоци за мапите од облак.

Преносен однос на задна оска

Преносен однос за вашите задачи

Задната оска е последната алка во еден ефикасен синџир. Со опремување на нашата задна оска со вистинскиот преносен однос за превоз на долги релации, таа работи во совршена хармонија со моторот D13 и I-Shift со двојна спојка. Резултатот? Пониски вртежи. Покомфорно возење. И подобра ефикасност во искористувањето на горивото.

I-Cruise

Рамномерна брзина со I-Cruise

Интелигентен темпомат. I-Cruise ја приспособува вашата брзината за да се задржи потрошувачката на гориво на пониско ниво. Ова не само што помага за вашата продуктивност со одржување висока просечна брзина, туку, исто така, придонесува за побезбедно, покомфорно возење.

Лесно се тркала

Користењето на вистинските пневматици со правилен притисок поставени на правилно нагодени тркала и оски, може значително да ја намали вашата потрошувачка на гориво. Нашите студии низ Европа покажуваат дека два од три камиони имаат неправилно нагодени оски и тркала. Значи, може многу да се добие со многу мал напор.

Совет за гориво – постојано намалува

Продолжете да ги постигнувате вашите цели за горивото. И гледајте како се смалуваат како што станувате поефикасни. Со услугата Совет за гориво ќе бидете поврзани со личен инструктор за гориво. Редовната анализа, експертските упатства и поддршката што е секогаш на располагање, ќе ви овозможи веднаш да почнете да штедите гориво и да се подобрувате од година во година.

Заштедете гориво со Dynafleet

Откријте ја моќта што ја даваат податоците

Заедно, со Dynafleet и обуката на возачите, можете да заштедите до 7% гориво.

Dynafleet – следете ја вашата ефикасност на искористување на горивото

Запознајте го нашиот систем за управување со возниот парк. Следете ја работата на вашите камиони и возачи во реално време и гледајте ги автоматски генерираните рангирања за ефикасно искористување на горивото. Потоа, направете споредби, забележете ги трендовите и спроведете профитабилни промени за штедење гориво.

Обука за возачи – мали промени, големи заштеди

Нашиот курс за ефикасно возење ви помага да го извлечете максимумот од секоја капка гориво. Дел од програмата на Volvo Trucks за развој на возачите, докажаниот систематски приод создава шеми на возење со ефикасно искористување на горивото и одржливи, долгорочни заштеди – и е најефикасен во комбинација со извештаите на Dynafleet.

Пакет за проток на воздухот

Пакетот за проток на воздухот може да ја подобри вашата економија на горивото дури за 8%. Тој ја намалува турбуленцијата, го намалува отпорот на воздухот и го одбива ветерот од приколката.  Освен заштедата на гориво и пари, тој исто така ги намалува и емисиите на CO2, што е одлично за животната средина.

Најдете го вашиот локален дилер

Започнете на вистинскиот начин

Клучот за економија на горивото е да ја имате од самиот почеток. Локалниот дилер е експерт за штедење гориво. Зошто да не им побарате помош?

Најдете го вашиот локален дилер