Камионот ги знае градиентите на патот пред него и му кажува на моторот и на трансмисијата I-Shift како да ја максимизира кинетичката енергија на камионот, да заштеди гориво и да го намали CO2.

Андерс Ериксон

Развоен инженер за I-See, Volvo Trucks

Видео за тоа како работи I-See

Заштеди со I-See

Погледнете колку многу може I-See да ви заштеди.

Како функционира

Како што се наближувате до рид, камионот презема податоци од комерцијална топографска мапа со висока резолуција достапна онлајн. Потоа информациите се користат, преку процес од шест чекори за да се максимизира кинетичката енергија на камионот и да се намали потрошувачката на гориво до 5%. Доколку патот не е покриен од мапата, или врската со серверот не успее, камионот ќе се врати на решението со заедничката база на податоци.

Умешните возачи веќе го прават ова. Но, ако возите камион осум часа, веројатно тоа нема да го правите на истиот начин. Покрај I-See кој се справува со ридовите, вие можете да се концентрирате на другите аспекти на возењето.

I-see облак на Volvo FH

Секогаш поддржан и во движење

Новиот I-See е подобрен. Исто како и порано - користи податоци за топографијата, за да ја оптимизира брзината и промената на степените на пренос. Новиот I-See првенствено користи податоци од комерцијална топографска мапа со висока резолуција, секундарно користи податоци од другите корисници на I-See - достапни во облакот. И доколку врската не успее, системот користи локално складирани податоци.

Тоа значи дека во секој момент ќе имате пристап до топографските податоци, ќе добиете порамномерно доживување при возењето, а системот е автоматски ажуриран без потреба од посета на сервисна работилница. 

Најдете го вашиот локален дилер

Се гледате себеси како заштедувате повеќе?

Посетете го локалниот дилер на Volvo Trucks за разгледување на сите наши одлики и услуги за заштеда на гориво.

Најдете го вашиот локален дилер