Спецификации за погонската група на Volvo FE

  • Опсег на моторите
  • I-Shift
  • Софтверски пакети за I-Shift
  • Рачни менувачи
  • Задни оски
  • Преносни односи на задните оски
  • Приклучоци за давање погон
  • Алтернативни горива

Подготвени за алтернативни горива

Сите нивоа на моќност за моторот D8K се сертифицирани за синтетички дизел (HVO). Постои варијанта на нашиот мотор D8K 320 која ќе работи на чист биодизел (B100) и е сертифицирана за Euro 6. Таа е совршена опција ако сакате да помогнете за животната средина и да ги користите стимулациите достапни на вашиот пазар.  

Мотори

  D8K
Број на цилиндри 6
Работна зафатнина 7,7 dm3
Òд на клипот 135 mm
Дијаметар на цилиндерот 110 mm
Однос на компресија 17.5:1
Економичен број вртежи 1.000–1.700 вртежи/мин
Ефект на сопирање со издувни гасови (2.800 вртежи/мин) 120 kW
Ефект на компресионата сопирачка (2.800 вртежи/мин) 170 kW
Филтри за масло 1
Зафатнина на маслото за менување, со филтерот 25,5 l
Вкупна зафатнина на системот за ладење 17 l

Интервал за менување масло
До 100.000 километри или на секоја втора година (за превоз на долги релации): 75.000 километри или на секоја втора година (Дистрибуција) со VDS4.

Предуслови за горивото
EN 590 (норми на ЕУ) макс. 10 ppm сулфур.

Приклучок за давање погон монтиран на моторот
Преносен однос 1:1, излезен вртежен момент од 600 Nm при возење и во мирување.

Верзија со биодизел
D8K320 е достапен и во верзија со биодизел (B100), сертифицирана за Euro 6. За информации за интервалите на сервисирање, побарајте го вашиот Volvo дилер.

 

D8K – МОЌНОСТ/ВРТЕЖЕН МОМЕНТ

D8K – МОЌНОСТ/ВРТЕЖЕН МОМЕНТ

Нето-излезна моќност во согласност со: EC 582/2011

  D8K250 (184 kW)  
  Максимална моќност при 2.100 вртежи/мин 250 КС
  Максимален вртежен момент при 900–1.700 вртежи/мин 950 Nm
  D8K280 (206 kW)  
  Максимална моќност при 2.100 вртежи/мин 280 КС
  Максимален вртежен момент при 950–1.700 вртежи/мин 1.050 Nm
  D8K320 (235 kW)  
  Максимална моќност при 2.100 вртежи/мин 320 КС
  Максимален вртежен момент при 1.050–1.600 вртежи/мин 1.200 Nm
  D8K350 (258 kW)  
  Макс. моќност при 2.200 вртежи/мин 350 кс
  Макс. вртежен момент при 1.200–1.600 вртежи/мин 1.400 Nm

I-Shift

I-Shift е менувач на Volvo со автоматско менување на степените на пренос за сите примени. Прочуен по брзото менување на степените за пренос, тој го зголемува комфорот на возачот и ја намалува потрошувачката на гориво. Може да е опремен со приклучок за давање погон или резервна пумпа за сервото на управувачот. За одредени примени, достапен е дополнителен ладител на маслото на трансмисијата. Со I-Shift се ракува со рачка зад управувачот.

Софтверски пакети за I-Shift за Volvo FE

Basic (TP-BAS)
Основен софтвер дизајниран да ги исполни најчестите потреби на транспортот.

Дистрибуција и градежништво (TP-DICON)
Ги подобрува перформансите во покомплицирани услови, на пример при маневрирање во тесен простор.

Економија на горивото (TP-FUEC) Дизајниран со цел да го оптимизира возењето за најдобра економија на горивото.

Софтверски пакети за I-Shift

Функции TP-BAS TP-DICON TP-FUEC
Основна стратегија за менување на степенот на пренос
Менување на степенот на пренос со добар перформанс
Основно поставување на изборот на степенот на пренос
Следење на температурата на маслото во менувачот
Подобрена стратегија за менување на степените на пренос  
Контрола на поаѓањето  
I-Roll    
Kick-down инхибиција/активација    
Дополнителни опции      
Подобрени PTO-функции
Подобрено поставување на изборот на степенот на пренос, вклучувајќи kick-down

Рачни менувачи

Рачните менувачи се управуваат со помош од серво-уред. Кратката рачка на менувачот, што е сместена на тунелот, е без вибрации, а нејзиното движење е кратко и прецизно. Автоматската трансмисија се управува преку копчињата. Сите менувачи може да се специфицираат со приклучок за давање погон.

Автоматски менувачи

Тип   Број на степени на пренос Максимален вртежен момент Одобрение за БМК D8K250 D8K280 D8K320 D8K350
AT2412F I-Shift 12 2.400 Nm 44 тони

Рачни менувачи

Тип   Број на степени на пренос Максимален вртежен момент Одобрение за БМК D8K250 D8K280 D8K320 D8K350
ZTO1006 Рачен 6 1.050 Nm 32 тони    
ZTO1109 Рачен 9 1.200 Nm 44 тони

Автоматски менувачи

Тип   Број на степени на пренос Максимален вртежен момент Одобрение за БМК D8K250 D8K280 D8K320 D8K350
AL306 Автоматски 6 1.300 Nm 32 тони

Задни оски

Тип Комбинација на Запченици Максимален вртежен момент Максимално оптоварување на оската Одобрение за БМК
Едностепен пренос          
RSS1344C Единечна Хипоидни 2.600 Nm 13 тони 44 тони
RTS2370A Тандем Хипоидни 3.550 Nm 23 тони 70 тони
Редукција во главината на тркалото          
RSH1370F Единечна Спирални закосени 3.550 Nm 13 тони 70 тони
RTH2180C Тандем Хипоидни 1.200 Nm 21 тон 80 тони

Преносни односи на задните оски

RSS1344C RTS2370A RSH1370F RTH2180C
2.64:1 3.09:1 3.76:1 2.96:1
2.85:1 3.40:1 4.12:1 3.08:1
3.08:1 3.78:1 4.55:1 3.22:1
3.36:1 4.13:1 4.67:1 3.36:1
3.70:1 4.50:1 5.41:1 3.52:1
4.11:1 5.14:1 6.18:1 3.70:1
4.63:1 5.67:1 7.21:1 3.89:1
5.29:1 6.17:1   4.12:1
6.17:1     4.35:1
      4.62:1
      4.82:1
      5.12:1
      5.43:1
      5.86:1
      6.31:1

Приклучоци за давање погон

  Варијанта на PTO Тип Преносен однос на вртежите Максимален вртежен момент (Nm) Насока на вртење
ZTO1006 PTR-ZF4 Фланша 1:1,699 320 Иста 
  PTR-ZF5 Пумпа 1:1,699 320 Иста
  PTR-FH5 Фланша 1:0,963 450 Иста
  PTR-PH4 Пумпа 1:0,963 450 Иста
           
ZTO1109 PTR-ZF2 Фланша 1:1,903 410 Иста
  PTR-ZF3 Пумпа 1:1,903 410 Иста
  PTR-FH1 Фланша 1:0,970 800 Обратна 
  PTR-PH1 Пумпа 1:0,970 800 Обратна 
  PTR-FH2 Фланша 1:1,253 430 Иста
  PTR-PH2 Пумпа 1:1,253 430 Иста
  PTR-FH5 Фланша 1:1,778 450 Иста
  PTR-PH4 Пумпа 1:1,778 450 Иста
  PTRA-PH1* Пумпа 1:0,970 600 Обратна 
  PTRA-PH2* Пумпа 1:1,253 430 Иста
           
 AT2412F PTRD-D1D (TPTT730) Фланша 1:1,292 – 1,645 730 Обратна 
  PTRD-D1D (TPTT730) Пумпа 1:1,292 – 1,645 730 Иста
  PTRD-D1D (TPTT870) Фланша 1:1,040 – 1,325 870 Обратна 
  PTRD-D1D (TPTT870) Пумпа 1:1,040 – 1,325 870 Иста
  PTR-FH1 Фланша 1:0,705 – 0,897 1.000 Обратна 
  PTR-PH1 Пумпа 1:0,705 – 0,897 1.000 Обратна 
  PTR-FH2 Фланша 1:0,910 – 1,159 430 Иста
  PTR-PH2 Пумпа 1:0,910 – 1,159 430 Иста
           
AL306 PR-HP4T Пумпа 1:1,401 400 Иста
  PR-HP4TL Пумпа 1:1,139 400 Иста
  PR-HP6TH Пумпа 1:1,401 600 Иста
  PR-HP6TL Пумпа 1:1,139 600 Иста
           
D8K PTER1400 Фланша 1:1,000 600** Обратна 
  PTER-DIN Пумпа 1:1,000 600** Обратна
  PTER-100 Фланша 1:1,000 600** Обратна

*Опција за дополнителен PTO за PTR-ZF2/ZF3
**Со AT2412F, максимален вртежен момент при возење = 150 Nm

Преземи

Спецификации за погонската група

Преземете ги сите спецификации на погонската група како PDF. Преземи(PDF, 3.1 MB)
Најдете го вашиот локален дилер

Приближете се до Volvo FE

Специфицирајте го вашиот совршен камион. Сè се случува кај локалниот дилер на Volvo Trucks.

Најдете го вашиот локален дилер