Камиони

СПЕЦИФИКАЦИИ ЗА КАБИНАТА НА VOLVO FMX

Димензии на кабината

 

Дневна кабина
Дневна кабина (FMX-DAY) со комфорно и ергономско место за возачот. Внатрешна височина од 164 сантиметри: 120 сантиметри кај капакот на одделот за моторот.

Ниска дневна кабина
Ниската дневна кабина (FMX-LDAY) е потребна за примени, како што се рударство, ладилни тела, пумпи и дигалки. Внатрешна височина од 148 сантиметри: 104 сантиметри кај капакот на одделот за моторот.

Кабина за спиење
Кабина за спиење (FMX-SLP) со простор за комфорно ноќевање за едно лице. Внатрешна височина од 164 сантиметри: 120 сантиметри кај капакот на одделот за моторот.

Ниска кабина за спиење
Ниската кабина за спиење (FMX-LSLP) со спуштениот покрив и потпирањето на кабината обезбедува дополнителен простор за товарот над кабината. Внатрешна височина од 148 сантиметри: 104 сантиметри кај капакот на одделот за моторот.

Кабина Globetrotter
Кабината Globetrotter (FMX-HSLP) нуди простор за комфорно ноќевање на две лица. Кабината се одликува со дополнителен простор за складирање погоре. Внатрешна височина од 201 сантиметар: 157 сантиметри кај капакот на одделот за моторот.

Кабина за тим
Кабина за тим со доволно простор за неколку дополнителни патници, до 7 лица. Внатрешна височина 1.590 милиметри.

Одлики на кабината

 

Суспензија на кабината од четири точки
Изберете од пружини со придушувачи, предни пружини и задна воздушна суспензија, или воздушна суспензија насекаде.
Внесување на воздух
Внесувањето на воздухот е позиционирано од левата страна и е достапно во високи или ниски верзии.
Боја на кабината
Изберете од околу 650 варијанти. 
Седиштето на возачот
Изберете од три различни нивоа на удобност: Прогресивно (кадифе или кожа), динамичко (платно) и цврсто (винил). Целокупниот опсег за прилагодување на седиштето е 200 милиметри напред-назад, а 100 милиметри вертикално. Стандардно, седиштето на возачот е опремено со потпирач за главата, потпирач за грбот што може да се нагодува и да се преклопува, нагодување нагоре-надолу и напред-назад, потпора за половината што може да се нагоди и нагодување на аголот на седиштето. 
Седиште за сопатник
Бирајте меѓу три различни нивоа на удобност: Прогресивно (кадифе или кожа), динамичко (платно) и цврсто (винил). Може да се нарачаат со дополнителен тапацир. Седиштата на совозачот стандардно се опремени со потпирач за главата.
Кревети
Долен кревет со димензија 70×200 сантиметри. Душек од 16 сантиметри со џебни пружини и одлични нивоа на комфор. Три опции на цврстина: Мек, полутврд, тврд. Две опции на заштитник со наддушек исто така се достапни: ја подобрува удобноста за спиење и ви овозможува полесно да го наместите креветот. Комфорен горен кревет со димензии: 70×190 сантиметри или 60×190 сантиметри (опција за кабината Globetrotter).

Внатрешен простор
Просторот над ветробранското стакло се состои од две големи прегради за складирање со врати со ролетни, како и четири ISO отвори, од кои едниот е резервиран за тахографот (два ISO отвори кај ниските кабини). Под креветот во кабините за спиење и Globetrotter ќе најдете две големи прегради за складирање до кои може да се пристапи однадвор и една голема (со зафатнина од 44 литри) до која се стига со подигнување на душекот и капакот; во одделот за спиење може да најдете два простори за складирање за оставање списанија и мали предмети. Контролниот пулт содржи четири отворени простори за складирање, мала кутија за складирање, DIN-преграда, вдлабната полица и држач за шише. Дневната кабина може да биде опремена со простор од 60 литри, со отвори за кациги, кутија за јадење итн.
Надворешно складирање
Просторот за складирање што е достапен однадвор може да се најде зад седиштето на сопатникот и возачот.
Отвор на покривот
Кабината е опремена со отвор на покривот што може да се отвора до 50 милиметри. Во внатрешноста е поставена перфорирана завеса за сонце, која има и улога на мрежа за инсекти кога отворот на покривот е отворен. Со отворот на покривот може да се ракува рачно или електрично (како опција). Исто така, достапен е и отвор за покрив од челик, наменет за градежништво или задачи во груби услови.
Волан
Доаѓа во две големини – со дијаметар од 450 mm или 500 mm, во зависност од спецификациите на камионот. Висината на воланот може да се приспособува за 90 мм, а аголот за 28°. Со навалувањето на воланот (опционално), можете да го прилагодите во вертикална позиција меѓу -5° и +15°, со што се зголемува удобноста на возачот. Управувачот е достапен со или без воздушно перниче. Командите вградени во воланот овозможуваат безбедно и комфорно користење на темпоматот, свирката, телефонот и функциите на дисплејот за инструменти и страничниот дисплеј.
Систем за климатизација
Има избор од два алтернативни системи за климатизација кои ги покриваат сите потреби:

  • Клима-уред со рачна контрола (MCC).
  • Клима уред со автоматска контрола на температурата (ECC/ECC2).

Системот за климатизација, исто така, може да биде дополнет со грејач на кабината и на моторот на паркинг.

Тапацир на седиштето

Робусно

Винил

Динамично

Платно

Прогресивно

Кадифе или кожа

Сите комфорни седишта се достапни во верзија со вентилација.

 

Тапацир на ѕидот

Робусно

Винил

Динамично

Платно

Прогресивно

Платно

ЧУВСТВУВАЈТЕ СЕ КАКО ДОМА

Раскомотете се. Пробајте го седиштето. Креветот. Погледнете во сите ормарчиња. Нема да поверувате колку простор има.