Камиони

Не дозволувајте теренот да ве спречи

Екстремна подвижност на Volvo FMX

Кога калта или песокта ќе го проголтаат патот, единствен начин да ги избегнете проблемите е да продолжите да се движите. Гаранција дека можете да го направите токму тоа се погонуваната предна оска со автоматска контрола на силата на влечење (ATC) и 300-те милиметри растојание од земјата. Кај Volvo FMX во конфигурација 4×4, 6×6, 8×6 и 10×6 – оваа карактеристика автоматски ја активира предната оска во точниот момент кога таа ви треба – и ја исклучува кога не ви треба. Постои цела палета на опции за вашиот Volvo FMX, за полесен живот на тежок терен.

Погонска предна оска

Можете да го добиете вашиот Volvo FMX со погонувана предна оска во конфигурација од 4×4, 6×6, 8×6 или 10×6 – за да бидете сигурни дека ниту еден терен нема да ве спречи. Погонуваната предна оска е поставена за да му даде на камионот подобар агол на пристап. Дизајнирана е да биде цврста и рационализирана. Интегриран е паралелен лост зад самата оска за цврстото куќиште на оските да биде најниската точка на возилото и за значително подобро растојание од земјата при целосно натоварен камион.

Воздушно задно потпирање

Нашата воздушна задна суспензија е направена за градежни камиони и овозможува растојание од земјата до 300 милиметри. Пружините, воздушните перници и стабилизаторите се поставени над погонската оска. Резултатот? Добивате растојание до подлогата на листесто потпирање со комфор и ефикасност на воздушно потпирање. Оптимизираниот притисок на секоја оска значи подобра влечна сила. Исто така, воздушното потпирање испраќа помалку вибрации во камионот. Удобноста и поголемите просечни брзини што резултираат од тоа, ја зголемуваат вашата продуктивноста (зголемување од 5­–10 км/ч на нашите тестови). А намаленото оштетување од вибрации, значи подобро време во возна состојба.

Подготвен да тргне

Кога стартувате по угорницата, Помошта за тргнување на нагорнина може да ви помогне камионот да биде мирен додека е под агол, додека погонот создава вртежен момент. Ако се заглавите, со функцијата Rock Free на I-Shift ќе ви помогне да го занишате камионот напред и назад со пумпање на педалата за гас додека камионот не тргне.

Автоматско задржување во која било насока

Сопрете го камионот до крај и функцијата за автоматско држење ќе го задржи во место додека не побарате да се движи. Работи и без оглед на тоа дали сакате да одите напред, назад, да тргнете по удолница или угорница – или на рамно тло.

Системи за поддршка на возачот 

Возење со една педала на тежок терен

Функцијата за сопирање на терен на I-Shift ви овозможува да се справувате со тежок терен при мали брзини со контролирање и на гасот на моторот и на сопирачките на тркалата користејќи ја само педалата за гас. Не мора да ја допирате педалата на сопирачката и можете да го запрете вашиот камион дури и ако едно тркало е преминато врз камен без притоа да се слизне.

I-Shift

Треба да се тргнете од патот за да возите по терен?

Контактирајте го вашиот продавач за да прилагодите камион кој ќе го возите до крај.