Камиони

СПЕЦИФИКАЦИИ ЗА ПОГОНСКАТА ГРУПА ЗА VOLVO FL

 • Мотори
 • Менувачи
 • Приклучоци за давање погон
 • Задни оски
 • Преносни односи на задните оски
 • Алтернативни горива
 • Подготвени за алтернативни горива

  Сите нивоа на моќност за моторите D5K и D8K се сертифицирани за синтетички дизел (HVO). Постои варијанта на нашиот мотор D8K 320 која ќе работи на чист биодизел (B100) и е сертифицирана за Euro 6. Таа е совршена опција ако сакате да помогнете за животната средина и да ги користите стимулациите достапни на вашиот пазар.  

  Мотори

   

  D5K

  D8K

  Број на цилиндри

  4

  6

  Работна зафатнина

  5,1 dm³

  7,7 dm³

  Òд на клипот

  135 mm

  135 mm

  Дијаметар на цилиндерот

  110 mm

  110 mm

  Однос на компресија

  17.5:1

  17.5:1

  Економичен број вртежи

  1.100–1.800 вртежи/мин

  1.000–1.700 вртежи/мин

  Ефект на сопирање со издувни гасови (2.800 вртежи/мин)

  80 kW

  120 kW

  Ефект на моторно сопирање (2.800 вртежи/мин)

  170 kW

  Филтри за масло

  1

  1

  Зафатнина на маслото за менување, со филтерот

  15 l

  20 l

  Вкупна зафатнина на системот за ладење

  13 l

  17 l

  Интервал за менување масло
  До 100.000 км или еднаш на секои две години со VDS4 и VDS4.5.
   

  Предуслови за горивото
  EN 590 (норми на ЕУ) макс. 10 ppm сулфур. 

  Приклучок за давање погон монтиран на моторот
  Преносен однос 1:1, излезен вртежен момент од 600 Nm при возење и во мирување. 
   

  Верзија со биодизел
  D5K240 е достапен и во верзија со биодизел (B100), сертифицирана за Euro 6. За информации за интервалите на сервисирање, побарајте го вашиот Volvo дилер.

  Мотор D5K – Euro 6

  Моќност/Вртежен момент

  Нето-излезна моќност во согласност со: EC 582/2011

  D5K - Моќност/вртежен момент

  D5K210 (154 kW)

   

  Макс. моќност при 2.200 вртежи/мин

  210 КС

  Макс. вртежен момент при 1.100–1.700 вртежи/мин

  800Nm

  D5K240 (177 kW)

   

  Макс. моќност при 2.200 вртежи/мин

  240 КС

  Макс. вртежен момент при 1.200–1.600 вртежи/мин

  900 Nm

  D8K – Моќност/вртежен момент

  Нето-излезна моќност во согласност со: EC 582/2011

  D8K - Моќност/вртежен момент

  D8K250 (184 kW)

   

  Максимална моќност при 2.100 вртежи/мин

  250 КС

  Максимален вртежен момент при 900–1.700 вртежи/мин

  950 Nm

  D8K280 (206 kW)

   

  Максимална моќност при 2.100 вртежи/мин

  280 КС

  Максимален вртежен момент при 950–1.700 вртежи/мин

  1.050 Nm

  Автоматски менувачи

  Тип

   

  Број на степени на пренос

  Максимален вртежен момент (Nm)

  Одобрение за БМК (тони)

  D5K210

  D5K240

  D8K250

  D8K280

  ATO1056

  Автоматски

  6

  1050

  19

   

   

   

  ATO1056

  Автоматски

  6

  1050

  32

   

   

  ATO8006

  Автоматски

  6

  850

  19

   

   

   

  Рачни менувачи

  Тип

   

  Број на степени на пренос

  Максимален вртежен момент (Nm)

  Одобрение за БМК (тони)

  D5K210

  D5K240

  D8K250

  D8K280

  ZTO1006

  Рачен

  6

  1050

  19

   

   

   

  ZTO1006

  Рачен

  6

  1050

  32

   

   

  ZTO1109

  Рачен

  9

  1200

  36

   

   

  STO8006

  Рачен

  6

  850

  19

   

   

   

  Автоматски менувачи

  Тип

   

  Број на степени на пренос

  Максимален вртежен момент (Nm)

  Одобрение за БМК (тони)

  D5K210

  D5K240

  D8K250

  D8K280

  AL306

  Автоматски

  6

  1300

  32

   

   

  Приклучоци за давање погон

   

  Варијанта на PTO

  Тип

  Преносен однос на вртежите

  Максимален вртежен момент (Nm)

  Насока на вртење

  ZTO1006

  PTR-ZF4

  Фланша

  01:01.7

  320

  Иста

   

  PTR-ZF5

  Пумпа

  01:01.7

  320

  Иста

   

  PTR-ZF6

  Фланша

  01:02.0

  270

  Иста

   

  PTR-FH5

  Фланша

  01:01.0

  450

  Иста

   

  PTR-PH4

  Пумпа

  01:01.0

  450

  Иста

   

  PTRA-PH3*

  Пумпа

  01:01.0

  450

  Иста

   

   

   

   

   

   

  ATO1056

  PTR-ZF4

  Фланша

  01:01.7

  320

  Иста

   

  PTR-ZF5

  Пумпа

  01:01.7

  320

  Иста

   

  PTR-ZF6

  Фланша

  01:02.0

  270

  Иста

   

  PTR-FH5

  Фланша

  01:01.0

  450

  Иста

   

  PTR-PH4

  Пумпа

  01:01.0

  450

  Иста

   

  PTRA-PH3*

  Пумпа

  01:01.0

  450

  Иста

   

   

   

   

   

   

  ZTO1109

  PTR-ZF2

  Фланша

  01:01.9

  410

  Иста

   

  PTR-ZF3

  Пумпа

  01:01.9

  410

  Иста

   

  PTR-FH1

  Фланша

  01:01.0

  800

  Обратна

   

  PTR-PH1

  Пумпа

  01:01.0

  800

  Обратна

   

  PTR-FH2

  Фланша

  01:01.3

  430

  Иста

   

  PTR-PH2

  Пумпа

  01:01.3

  430

  Иста

   

  PTR-FH5

  Фланша

  01:01.8

  450

  Иста

   

  PTR-PH4

  Пумпа

  01:01.8

  450

  Иста

   

  PTRA-PH1**

  Пумпа

  01:01.0

  600

  Обратна

   

  PTRA-PH2**

  Пумпа

  01:01.3

  430

  Иста

   

   

   

   

   

   

  STO8006

  PR-FH5

  Фланша

  01:01.0

  400

  Иста

   

  PR-PH4

  Пумпа

  01:01.0

  400

  Иста

   

   

   

   

   

   

  ATO8006

  PR-FH5

  Фланша

  01:01.0

  400

  Иста

   

  PR-PH4

  Пумпа

  01:01.0

  400

  Иста

   

   

   

   

   

   

  AL306

  PR-HP4S

  Пумпа

  01:00.9

  400

  Иста

   

  PR-HF4S

  Фланша

  01:00.9

  400

  Иста

   

  PR-HP6S

  Пумпа

  01:00.9

  600

  Иста

   

  PR-HF6S

  Фланша

  01:00.9

  600

  Иста

   

  PR-HP4SH

  Пумпа

  01:01.6

  400

  Иста

   

  PR-HF4SH

  Фланша

  01:01.6

  400

  Иста

   

   

   

   

   

   

  D5K/D8K

  PTER1400

  Фланша

  01:01.0

  600

  Обратна

   

  PTER-DIN

  Пумпа

  01:01.0

  600

  Обратна

   

  PTER-100

  Фланша

  01:01.0

  600

  Обратна

  *Опција за PTO за PTR-ZF4 / ZF5 / ZF6
  **Опција за PTO за PTR-ZF2 / ZF3

  Задни оски

  Тип

  Комбинација на

  Запченици

  Максимален вртежен момент (Nm)

  Макс. оптоварување на оската (тони)

  Одобрение за БМК (тони)

  Едностепен пренос

   

   

   

   

   

  RSS0819A

  Единечна

  Хипоидни

  950

  8.5

  19

  RSS1125A

  Единечна

  Хипоидни

  1050

  11.5

  25

  RSS1132A

  Единечна

  Хипоидни

  1050

  11.5

  32.5

  Редукција во главината на тркалото

   

   

   

   

   

  RSH1140C*

  Единечна 

  Хипоидни

  1200

  11

  40

  * Само за Volvo FL 4×4

  Преносни односи на задните оски

  RSS0819A

  RSS1125A

  RSS1132A

  RSH1140C

  3.31:1

  3.58:1

  3.78:1

  5.86:1

  3.58:1

  3.73:1

  4.13:1

  6.31:1

  3.73:1

  3.90:1

  4.50:1

   

  3.91:1

  4.11:1

  5.14:1

   

  4.10:1

  4.33:1

  5.67:1

   

  4.30:1

  4.63:1

  6.17:1

   

  4.56:1

  4.88:1

   

   

  4.88:1

  5.13:1

   

   

  5.13:1

  5.29:1

   

   

  5.29:1

  5.57:1

   

   

  5.57:1

  5.86:1

   

   

  5.86:1

   

   

   

  Разгледајте го Volvo FL подетално

  Истражете ја секоја одлика на Volvo FL. Потоа, посетете го локалниот дилер на Volvo Trucks за практична тура.

  Спецификации на Volvo FL