Камиони

Спецификации на шасијата за Volvo FL

  • Комбинации на моделот
  • Меѓуоскини растојанија
  • Предно потпирање
  • Висини на шасијата
  • Резервоари за гориво
  • Резервоар за AdBlue
  • Задно потпирање
  • Сопирачки

Комбинации на моделот

 

Погон Висина на шасијата Бруто-маса на возилото Тркала Мотор Оптоварување на предната оска Оптоварување на задната оска
4x2 Low 10 t 17,5 " D5K 4,0 t 7,6 t
4x2 Low 10 t 17,5 " D5K 4,0 t 8,0 t
4x2 Low 12 t 17,5 " D5K 4,5 t 8,5 t
4x2 Medium 12 t 17,5 " D5K 4,5/5,0 t 8,5 t
4x2 Medium 12 t 19,5 " D8K 4,5/5,0 t 8,5 t
4x2 Medium 14 t 19,5 " D8K  5,0/5,8 t 9,5 t
4x2 Medium 14 t 19,5 " D5K 5,0/5,8 t 9,5 t
4x2 Medium 16 t 19,5 " D5K 5,0/5,8 t 9,5 t
4x2 Medium 16 t 19,5 " D8K 5,8 t 10,9 t
4x2 High 12 t 22,5 " D8K 5,0 t  9,2 t
4x2 High 14 t 22,5 " D8K 5,6 t 9,5/10,6 t
4x2 High 16 t 22,5 " D8K 6,3 t 10,9 t
4x2 X-High 18 t 22,5 " D8K 7,1 t 11,5 t
4x4 XX-High 12 t 22,5 " D8K 5,6 t 7,4 t
4x4 XX-High  14 t 22,5 " D8K 5,6 t  9,2 t
4x4 XX-High 16 t 22,5 " D8K 5,6 t 10,9 t

Меѓуоскини растојанија

 

Меѓуосно растојание (mm) 10 до 12 тони (17,5”) 12 до 16 тони (19,5”) 12 до 16 тони (22,5”) 18 тони (22,5”)
3250  
3350     ●*  
3500
3800
4100
4400
4700
5000  
5300  
5600  
5900  
6200  
6500  
6800      

* Само за Volvo FL 4×4

Предно потпирање

 

  10 до 12 тони (17,5") 12 до 16 тони (19,5”) 12 до 16 тони (22,5”) 18 тони (22,5")
Листесто потпирање, параболично  
Листесто потпирање, параболично зајакнато    
Воздушно потпирање    

Висини на шасијата

 

  Пневматици Висина (mm)
Low 245/70R17,5” 810–830
Med 265/70R19,5” 860
High 275/70R22,5” 950
X-High 295/80R22,5” 960
XX-High* 11R22.5 1175

* Само за Volvo FL 4×4

Резервоари за гориво

На располагање се резервоари изработени од пластика, челик и алуминиум. Зафатнината на горивото се движи од 80 до 300 литри. Освен тоа, достапна е и комбинација од два 215-литарски резервоари, која обезбедува вкупна зафатнина од 430 литри.

Зафатнина (литри) Поставеност на шасијата Материјал
80 Десно/Лево Пластика
130 Десно/Лево Пластика
150* Десно Алуминиум
160** Лево Челик/Алуминиум
210 Десно/Лево Челик/Алуминиум
215 Десно/Лево Пластика
300 Десно Челик
430 (2×215) Десно Пластика

* Само за 18-тонски Volvo FL
** Само за 18-тонски Volvo FL

Резервоар за AdBlue

Резервоарот за AdBlue е направен од пластика, а зафатнината е 32 литри. Пумпата за AdBlue е интегрирана во модулот на резервоарот. Постои една варијанта за возила со резервоар за гориво монтиран на десната страна (ADTP-R), и еден за возила со резервоар монтиран на левата страна (ADTP-L).

Предни оски

Оптоварувањето на предната оската се движи од 4,5 до 7,1 тони. Оптоварувањето за погонуваната предна оска, достапна за Volvo FL 4×4 е 5,6 тони.

Задно потпирање

 

  Тип на потпирање 10 до 12 тони (17,5") 12 до 16 тони (19,5”) 12 до 16 тони (22,5”) 18 тони (22,5")
Единечна 4×2          
RAD-L80 Листесто  
RAD-L80 Листесто, зајакнато  
RAD-L80 Листесто; кусо и круто      
RAD-A2V Воздушно    
RAD-KR Воздушно      
Единечна 4×4          
RAD-L80        

Сопирачки

Volvo FL има пневматски сопирачки со вентилирани дискови напред и назад. EBS (Електронски контролиран систем за сопирање) системот против блокирање на диск-сопирачките обезбедува побрза и побезбедна реакција на сопирање и придонесува за намалено абење на сопирачките. Системот вклучува одлики како што се ABS, антиблокирачки сопирачки, блокирање на диференцијалот и комбинирање на сопирачки. Со комбинирањето на сопирачките, системот ги користи различните сопирачки на возилото за порамномерно сопирање и го намалува абењето на сопирачките на тркалата и на пневматиците. Проширениот EBS-пакет вклучува функција којашто го олеснува тргнувањето на падини. Дисковите на сопирачките се достапни во различни големини во зависност од примената.

ESC (Електронска контрола за стабилизација)
ESC (ESC-BAS1) помага да се одржи стабилноста во насочувањето (контрола на скршнување) при тешки услови, а исто така помага да се спречи превртување.

Хидрауличен забавувач за менувачи AL306
Компактниот, интегриран хидрауличен забавувач (RET-HYDR и RET-TPT варијанти) е монтиран на менувачот. Максималниот ефект е 400 kW.

Максималниот преносен однос во конверторот на вртежниот момент (TC421) е 1,77:1.

Камион-метачка Volvo FL

 

  12-тонска верзија 16-тонска верзија
Висина на шасијата Low Medium
Оптоварување на предната оска 4,2 t 5,8 t
Оптоварување на задната оска 8,0 t 10,9 t
Кабина Кабина Day  
Мотор D5K210 или D5k240 D8K250
Менувач STO8006 или ZTO1006 ZTO1006 или ZTO1109
Задна оска RSS0819A RSS1125A
Пневматици TD10R17.5" TD285-70R19.5"
Меѓуоскини растојанија 3.150, 3.350 или 3.600  

Ви се допаѓа? Возете го

Единствениот начин навистина да ја искусите нашата динамична, нова шасија е зад управувачот. Локалниот дилер на Volvo Trucks ги има клучевите.

Спецификации на Volvo FL