Камиони

Изберете помеѓу електричен и дизел

Погон на Volvo FL

Volvo FL секогаш ви дава пристап до вистинската моќност за работата. Сакате да го намалите вашите емисии на CO₂? Преминете на струја со нула емисија на издувни гасови и лесно тивко возење. И ако сакате да се потпрете на најсовремениот погон на дизел, постојат опции за вашите потреби.

Електрична струја

Volvo FL Electric нуди работа со нула емисии на издувни гасови. Совршено за употреба во внатрешноста на градот кога сакате да ги исполните најстрогите еколошки стандарди. Електричниот мотор со континуирана моќност од 175 КС и инстантен полн вртежен момент значи дека е многу лесен за возење. 2-брзинскиот менувач го прави сето тоа непречено и ефикасно.

Ниски емисии и тивки звуци

Електричниот погон нуди одлична работна средина. Тивко ракување внатре во кабината и кога работите околу камионот. Нула издувни гасови значи подобрување на квалитетот на воздухот кога работите околу камионот, како при лесна работа со собирање отпад.

Опсег и полнење

Го приспособуваме вашиот Volvo FL Electric за вашите маршрути и задачи. Со целосно наполнети батерии, Volvo FL Electric ќе ви донесе до 420 km*, но ние можеме да го направиме вашиот камион за уште поголем досег доколку е потребно.

* Во зависност од временските услови, отпорноста на ветерот, вкупната тежина на камионот и перформансите на возачот.

Дизел погон

Достапни се два 5-литарски мотори и два дизел мотори од 8 литри. Сите тие нудат брз одговор и висок вртежен момент при ниски вртежи. Достапни се во моќност од 210 до 280 КС и вртежен момент до 1050 Nm. Моторите се енергетски ефикасни и можат да работат на обновливи горива – сертифицирани за синтетички дизел (HVO) и биодизел (RME).

Посттретман на издувните гасови

Дизел моторите ја користат технологијата Редукција на селективен катализатор (SCR) за да се усогласат со прописите за Euro 6. Додадовме систем за рециркулација на издувните гасови (EGR) со водено ладење на моторот и филтер за дизел честички (DPF) кој се регенерира автоматски.

Автоматски или рачен

За Volvo FL со дизел погон, имате избор помеѓу мазната и ефикасна 8-брзинска автоматика, 6-брзинската автоматика која нуди испорака на енергија без прекин или рачниот менувач со 6 или 9 брзини. Навистина можете да го прилагодите погонскиот систем според вашите потреби.

8-брзини за вистинската брзина

Автоматскиот 8-брзински менувач, дизајниран за Volvo FL, гарантира дека секогаш сте во вистинската брзина. Нуди непречено менување на брзините и одлична ефикасност на горивото. Менувачот доаѓа со три режими на возење и достапен е во комбинација со погони 4×2 и 4×4.

Приклучоци за давање погон за вашата опрема

Нашите приклучоци за давање погон овозможуваат енергија за опремата за ракување со товар, специфични приклучоци или надградби. Достапни се разновидни приклучоци за давање погон за дизел и електрични верзии на Volvo FL.


Откријте ги целосните спецификации

Имате прашање?

Локалниот дилер на Volvo Trucks ќе го има одговорот. Наминете, јавете се или побарајте да ве посетат.