Камиони

Димензии на кабината

 

Globetrotter XXL: комфор и простор

Исто така, Globetrotter XXL обезбедува безбедно и удобно сместување за две лица, но со уште поголем комфор за спиење во поширок и подолг кревет - благодарение на зголемената должина на кабината.

Globetrotter XL: направен за складирање

Globetrotter XL (CAB-XHSL) исто така обезбедува безбедно и комфорно сместување за две лица, но со уште повеќе простор за складирање, благодарение на нејзината дополнителна височина. Внатрешната височина на кабината е 220 сантиметри (211 сантиметри кај капакот на делот за моторот).

 

Кабина Globetrotter: двајца се друштво

Кабината Globetrotter (CAB-HSLP) служи и како простор за комфорно ноќевање на две лица. Плус, нејзината вертикална конструкција ве остава со многу дополнителен простор за складирање. Внатрешната височина е 205 сантиметри (196 сантиметри кај капакот на делот за моторот).

Кабина Sleeper

Кабина за спиење (CAB-SLP) со простор за комфорно ноќевање за до две лица. Внатрешната височина е 171 сантиметри, 162 сантиметри кај капакот на одделот за моторот.

Ниска кабина за спиење

Кабината Low sleeper (CAB-LSLP) со спуштениот покрив и потпирањето на кабината обезбедува дополнителен простор за товарот над кабината. Внатрешната височина е 147 сантиметри, 138 сантиметри над капакот на делот за моторот.

Висина на кабината од подлогата*

 

 

 

 

 

Висина A (mm)

Висина, B (mm)

Висина, C (mm)

Висина, D (mm)

Влечно возило

Погон

Висина на шасијата

Потпирање

Пневматици

CAB-SLP

CAB-HSLP

CAB-XHSL

CAB-LSLP

 

 4×2

 High

 Листесто/воздушно

315/80-R22.5

3430

3800 

3950 

3225

 

 4×2

 High

 Листесто/воздушно

315/80-R22.5

3440

3810 

3960 

3235

 

 4×2

 Med

 Листесто/воздушно

315/70-R22.5

3350 

3720 

3870 

3145

 

 4×2

 Low

 Воздушно/воздушно

315/60-R22.5 

3230 

3600 

3750 

3025

 

 4×2

 Low

 Воздушно/воздушно

315/60-R22.5 

3250 

3620 

3770 

3045

 

 6×2

 Med

 Листесто/воздушно

315/70-R22.5 

3350 

3720 

3870 

3145

Соло-камион

Погон

Висина на шасијата

Потпирање

Пневматици

CAB-SLP

CAB-HSLP

CAB-XHSL

CAB-LSLP

 

 6×2

High

Воздушно/воздушно

315/80-R22.5

3410

3780 

3930 

3205

 

 6×2

Med 

Воздушно/воздушно 

315/70-R22.5 

3330 

3700 

3850 

3125

 

 6×2

Low 

Воздушно/воздушно 

315/60-R22.5 

3230 

3600 

3750 

3025

 

 6×2

High 

Листесто/листесто 

315/80-R22.5 

3460 

3830 

3980 

3255

 

 6×4

High 

Листесто/листесто 

315/80-R22.5 

3450 

3820 

3970 

3245

 

 8×4

High 

Листесто/листесто 

315/80-R22.5 

3480 

3850 

4000 

3275

 

 10×4

High 

Листесто/листесто 

315/80-R22.5 

3480 

3850 

4000 

3275

*Приближни висини

Карактеристики на кабината – вистинската флексибилност

Суспензија на кабината во четири точки
Изберете помеѓу конвенционални пружини со придушувачи, конвенционални пружини напред и воздушна суспензија назад, или пак целосно воздушна суспензија.

Внесување воздух
Поставено на левата страна во горна или долна позиција, во зависност од задачата. Достапно е исто така и предно внесување воздух.

Бои
Изберете и погледнете го делот. Достапно во околу 650 варијанти на боја.

Тапацир
Црно платно, винил, кожа или кожа во два тона. Некои декорации на седиштата (исклучувајќи го платното), може да се нарачаат да вклучуваат функција за проветрување.

Седиштето на возачот
Изберете помеѓу динамичко и прогресивно. Секоја спецификација може да се нарача со дополнителен тапацир. Дополнителната слобода доаѓа преку флексибилност – вкупниот опсег на прилагодување хоризонтално е 240 милиметри, а вертикално 100 милиметри. Стандардно, седиштето на возачот е опремено со потпирач за главата, потпирач за грбот што може да се нагодува и да се преклопува, нагодување нагоре-надолу и напред-назад, потпора за половината што може да се нагоди и нагодување на аголот на седиштето.

Седиште за совозачот
Достапни се две различни нивоа: Standard и Comfort. Двете може да се нарачаат со дополнителен тапацир. Седиштата на совозачот стандардно се опремени со потпирач за главата. Исто така, достапно е и подвижно седиште за совозачот.

Кревети
Направени да овозможат удобно ноќно спиење. Големини на кревети: 74×200 сантиметри, со среден дел широк 81,5 сантиметри или 74×200 сантиметри, што се извлекува до 88×200 сантиметри со среден дел широк 95,5 сантиметри. Креветот во кабината Globetrotter XXL е долг 213 сантиметри. Ширината кај главата, средниот дел и нозете се 99/106,5/91 сантиметри, соодветно.
Опремете ја кабината со душек од пена, душек од 16 сантиметри со пружини во џебови и одличен комфор. Достапни се три опции на цврстина: Мек, полутврд, тврд.
Нудиме и две опции на заштита со наддушек: ја подобрува удобноста и ви овозможува побрзо да го наместите креветот.
Исто така, достапно: потпора за грб што се приспособува и горен комфорен кревет (димензии 60×190 сантиметри или 70×190 сантиметри).

 

Внатрешен простор за складирање 
Кабината содржи предна полица со четири прегради со отвори по DIN-стандард и две големи прегради за складирање со врати со ролетни на страната на возачот и на совозачот.
Задниот ѕид е опремен со горна задна полица со мала тежина и одлично осветлување.
Под креветот може да најдете две фиоки на извлекување со вкупна зафатнина од 130 литри. Дополнително, има две помали прегради за складирање под душекот кај нозете (10 литри) и кај главата (15 литри) и преграда за складирање кај нозете за шише од PET пластика.

Надворешен простор за складирање
На двете страни на кабината ќе најдете големи прегради за складирање што може да се отворат однадвор или одвнатре. На двете страни под кабината има на располагање дополнителен незагреан простор за складирање од 30 литри.

Сончев покрив/отвор на покривот
Секоја кабина е опремена со фиксен сончев покрив или, како опција, отвор на покривот што може да се отвора до 50 милиметри. Се користи и како излез во итни случаи. Приспособувањето на отворот на покривот може да се направи рачно или електрично.

Волан
Доаѓа во две големини – со дијаметар од 450 mm или 500 mm, во зависност од спецификациите на камионот. Висината на воланот може да се приспособува за 90 мм, а аголот за 28°. Со навалувањето на воланот (опционално), можете да го прилагодите во вертикална позиција меѓу -5° и +15°, со што се зголемува удобноста на возачот. Командите вградени во воланот овозможуваат безбедно и комфорно користење на темпоматот, свирката, телефонот и функциите на дисплејот за инструменти и страничниот дисплеј.

Климатски систем
Трите алтернативни климатски системи ви овозможуваат да ја контролирате температурата.
• Вентилација со вентилатор со конвенционален грејач за разладната течност
• Климатизација со рачна контрола (MCC)
• Климатизација со автоматска контрола на температурата (ECC/ECC2). Достапно и со сензори за сонце, магла и квалитет на воздухот
Дополнете го системот со грејач за кабина и моторот кога е паркиран, како и со I-ParkCool за разладување на кабината кога сте паркирани.

I-ParkCool
Моторот не мора да работи за да уживате во климатизирана кабина. I-ParkCool создава контролирана температура во кабината кога возилото е во мирување. Работи заедно со греалката на кабината за паркирање за да произведе пријатна клима во кабината: корисно, на пример, за време на ноќите кога температурите паѓаат нагло и одеднаш.
Освен тоа, тој е тивок. Системот произведува околу 20 dB помалку бучава од конкурентните системи на пазарот за поголем одмор.
Системот за климатизација е целосно вграден во нормалниот систем за вентилација на возилото*, а топлиот и ладниот воздух соодветно се дистрибуираат преку вообичаените отвори за вентилација. Системот не влијае врз аеродинамиката на кабината и висината за стоење во неа.
* Со исклучок на грејачот на кабината (PH-CAB)

 

ЧУВСТВУВАЈТЕ СЕ КАКО ДОМА

Раскомотете се. Пробајте го седиштето. Креветот. Погледнете во сите ормарчиња. Нема да поверувате колку простор има.